Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Μία χώρα μπορεί να προκαλέσει πυρηνικό χάος… στη Μ. Ανατολή

Γιατί το Πακιστάν με τα πυρηνικά όπλα παραμένει σιωπηλός θεατής της ισραηλινής «επιθετικότητας» στη Μέση Ανατολή;
Όντας η μόνη ισλαμική χώρα που κατέχει πυρηνικά όπλα, το Πακιστάν υποτίθεται ότι θα αντιδρούσε μάλλον σθεναρά σε αυτό που οι φιλοπαλαιστίνιοι αποκαλούν γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα.
Οι προσδοκίες ήταν επίσης υψηλές επειδή το Πακιστάν δεν είναι μόνο ο ιδρυτής του OIC αλλά και το κύριο μέλος του, τυγχάνοντας του σεβασμού των άλλων μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Ωστόσο, αντίθετα με τις προσδοκίες της πλειοψηφίας των μελών του OIC, που επιδιώκουν την πλήρη εξάλειψη του εβραϊκού κράτους από τον χάρτη των αραβικών εδαφών στη Μέση Ανατολή, το Πακιστάν έχει γενικά υιοθετήσει μια παθητική στάση σε σχέση με την πολιτική του που σχετίζεται με το Ισραήλ, που συνήθως περιορίζεται σε μια υποτονική ζήτηση για επιλογή δύο κρατών ως βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό αίνιγμα, παρατηρεί ο καθηγητής KN Pandita (Padma Shri) και πρώην διευθυντής του Κέντρου Κεντρικών Ασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κασμίρ.
Η χώρα με πυρηνικά όπλα που απειλούσε την Ινδία με πυρηνικά έχει σιγήσει όταν το Ισραήλ δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει εάν δεν καταστρέψει τη Γάζα.
Ο κόσμος όμως αναρωτιέται πού είναι η πολυθρύλητη «ισλαμική βόμβα» του Πακιστάν, ενώ το Ισλάμ αντιμετωπίζει μια σοβαρή πρόκληση.
Αλλά το Ιράν, ως ενεργό μέλος του OIC και έντονα αντι-Ισραήλ, είχε καταλάβει από παλιά ότι ο ισχυρισμός του Πακιστάν για μια «ισλαμική βόμβα» ήταν απλώς μια φάρσα χωρίς ουσία ή, για να είμαι πολύ ειλικρινής όπως νομίζουν οι Ιρανοί, δεν ελέγχεται ουσιαστικά.
Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ιράν επιδιώκει μανιωδώς να αποκτήσει πυρηνική ικανότητα, την οποία το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να καταστρέψει όσο περισσότερο μπορεί.
Περιέργως, ενώ το Ισραήλ επιθυμούσε να απενεργοποιήσει την πυρηνική ικανότητα του Ιράν και κατέστρεψε την πυρηνική επιδίωξη του Ιράκ και της Συρίας, ποτέ δεν απείλησε το Πακιστάν με τιμωρητικές ενέργειες όταν το Ισλαμαμπάντ ήταν πολύ κοντά στην παραγωγή της βόμβας.
Ακόμη και οι ΗΠΑ, επίσης, είχαν αποστρέψει το βλέμμα τους από το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν.
Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η πυρηνική τροχιά του Πακιστάν είναι προσανατολισμένη στην Ινδία, με πράσινο σήμα τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από το Τελ Αβίβ.

Σχέσεις Πακιστάν-Ισραήλ

Έχουν στενή κατανόηση μεταξύ τους, ελάχιστα γνωστή στον έξω κόσμο και λιγότερο στα μέλη του OIC.
Το Middle East Monitor την 3η Αυγούστου 2023, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Πακιστανική Υπηρεσία Πληροφοριών με χρήση Ισραηλινών Spyware» που υποστηρίζει ότι οι πακιστανικές υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποιούν ισραηλινό λογισμικό κατασκοπείας.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν επίσης ότι «η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών του Πακιστάν και διάφορες αστυνομικές μονάδες στη χώρα χρησιμοποιούν προϊόντα που παράγονται από την ισραηλινή εταιρεία κυβερνοτεχνολογίας Cellebrite τουλάχιστον από το 2012».
Το παράξενο μέρος της ιστορίας είναι ότι το Πακιστάν δεν έχει διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ.
Η εφημερίδα Haartez ισχυρίστηκε ότι το λογισμικό αγοράστηκε στη Σιγκαπούρη.
Το λογισμικό Cellebrite επιτρέπει στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να συμμετάσχουν σε ψηφιακές εγκληματολογικές εργασίες, εισβάλλοντας σε κινητά τηλέφωνα που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης και αντιγράφοντας όλες τις αποθηκευμένες πληροφορίες.
Το Middle East Monitor εγείρει το ερώτημα εάν το λογισμικό κατασκοπείας θα πρέπει να πωλείται σε καταπιεστικά καθεστώτα όπου ακόμη και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταπνίγονται.

Όχι μόνο το Πακιστάν

Επιστρέφοντας στις σχέσεις Πακιστάν-Ισραήλ, πρέπει να πούμε ότι το Πακιστάν δεν είναι η μόνη μουσουλμανική χώρα για την οποία το Ισραήλ δεν είναι παρίας.
Υπάρχουν και άλλοι μεταξύ των μελών του OIC που έχουν κρατήσει ανοιχτά τα φανερά ή κρυφά κανάλια για αλληλεπίδραση με το Ισραήλ.
Το κύριο παράδειγμα μιας τέτοιας ομαλοποίησης με το εβραϊκό κράτος είναι το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας.
Το βασίλειο ήταν απρόθυμο να πολεμήσει στον πόλεμο των έξι ημερών του 1967.
«Πριν από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, ο Ιορδανός βασιλιάς μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε ένα κτίριο της Μοσάντ έξω από το Τελ Αβίβ, μαζί με τον πρωθυπουργό του Ziad Rifai, όπου ενημέρωσε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού Golda Meirγια τη σχεδιαζόμενη επίθεση της Συρίας και την αιγυπτιακή υποστήριξη», ανέφερε το Middle East Monitor στο τεύχος του στις 15 Απριλίου.
Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ένας ανεξάρτητος Ιορδανός παρατηρητής αποκάλυψε στο MEM ότι «το Ιράν είναι ο εχθρός, όχι το Ισραήλ».

Ο πόλεμος της Hamas εκτροχιάζει την ομαλοποίηση

Πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ που προκάλεσε το θάνατο περίπου 1200 Ισραηλινών και την αιχμαλωσία εκατοντάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών στα χέρια των βαρβάρων της Hamas, σιωπηλή δραστηριότητα βρισκόταν σε εξέλιξη σε διάφορα επίπεδα για την εξομάλυνση των Αραβο-Ισραηλινών σχέσεων.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν είχαν ήδη ξεκινήσει ανταλλαγή αξιωματούχων με το Ισραήλ το 2020 και το Σαουδικό Βασίλειο, υπό την ηγεσία του διαδόχου Salman, διεξήγαγε επίσης συνομιλίες μέσω απεσταλμένων για τον σκοπό αυτό.
Στη χώρα της Νότιας Ασίας, το Πακιστάν, μια συζήτηση είχε ξεσπάσει κατά διαστήματα στα εθνικά τηλεοπτικά κανάλια και στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το εάν το Ισλαμαμπάντ θα έπρεπε να επανεξετάσει τη στάση του στο Ισραήλ.
Οι δύο χώρες πραγματοποιούν μυστικές συναντήσεις για ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια από τότε που οι υπουργοί Εξωτερικών τους συναντήθηκαν δημόσια το 2005.
Η συζήτηση κέρδισε δυναμική τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, όταν ένας Fishel Benkhalid, Πακιστανός Εβραίος στην πόλη του Καράτσι, αποκάλυψε μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης του ότι είχε εξάγει με επιτυχία την πρώτη του αποστολή τροφίμων kosher στην Ιερουσαλήμ και τη Χάιφα.
Πακιστανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εξαγωγή είχε πραγματοποιηθεί μέσω τρίτης χώρας και ήταν πρωτοβουλία του Benkhalid και δεν σήμαινε καμία πρόθεση για την κατάσταση των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ.
Ο πόλεμος της Hamas εκτροχίασε τις προσπάθειες ομαλοποίησης.
Η Malaya Lodhi, πρώην πρεσβευτής του Πακιστάν στον ΟΗΕ, είπε ότι δεν είναι ώριμη η ώρα για τη διεξαγωγή συνομιλιών για το θέμα.
Είπε, ότι «το Πακιστάν υπήρξε σταθερός υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης.
Θα ήθελε να δει μια αποκλιμάκωση της σύγκρουσης».

Συμπέρασμα

Το Πακιστάν έχει ισχυρούς δεσμούς με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Όταν οι φλόγες των μαχών στη Μέση Ανατολή σβήσουν, η Σαουδική Αραβία θα αναβιώσει την αποστολή της για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, η οποία, με τη σειρά της, θα την ενθαρρύνει να πετάξει τη μάσκα και να βγει ανοιχτά για να δημιουργήσει κανονικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Σε αυτήν την κατάσταση, το Πακιστάν θα πρέπει να χειριστεί τα ακροδεξιά τμήματα στο εσωτερικό.
Επιπλέον, το Πακιστάν πρέπει να επιδιορθώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να βγει από την απομόνωση που προκαλείται από τη μακρά πολιτική του αδελφοποίησης με τους θρησκευτικούς εξτρεμιστές.
Η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και το ανοιχτό εμπόριο, καθώς και σε διάφορες τεχνολογίες, θα έδινε κάποια αξιοπιστία στο Πακιστάν ως μια νόμιμη ειρηνική χώρα.

Πηγή: bankingnews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×