Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Το Ηνωμένο Βασίλειο βάζει σε “πολεμικούς ρυθμούς” την αμυντική βιομηχανία

Χωριανόπουλος Άγγελος

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, το Λονδίνο επιθυμεί να δαπανήσει συνολικά 75 δισεκατομμύρια λίρες (93 δισεκατομμύρια δολάρια) για τα επόμενα έξι χρόνια, με αποκορύφωμα έναν ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 87 δισεκατομμυρίων λιρών (108 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το 2030, που θα το καθιστούσε δεύτερο στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ σε αμυντικές δαπάνες. Παράλληλα ανακοίνωσε την μεταφορά λαθρομεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο, από την Μεγάλη Βρετανία, προς την Ρουάντα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βάζει την αμυντική του βιομηχανία «σε πολεμική βάση»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ εξέδωσε τα νέα σήμερα στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Υπενθυμιζω τν εθνική στρατηγική για μη επανδρωμένα μέσα που είχαμε συζητήσει με τν κ. Καλαρρυτη.
pic.twitter.com/TJaO7P5KpU— Aggelos Chorianopoulos 𝕏 (@aggelos210) April 24, 2024

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να πραγματοποιήσει μια “επένδυση γενιάς” και να ανταποκριθεί σε έναν κόσμο που βρίσκεται στην πιο “επικίνδυνη” κατάσταση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, το Λονδίνο θέλει να δαπανήσει αθροιστικά επιπλέον 75 δισεκατομμύρια στερλίνες (93 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα έξι χρόνια, με αποκορύφωμα έναν ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό του 2030 ύψους 87 δισεκατομμυρίων στερλινών (108 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

🚨Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι παράνομοι μετανάστες θα σταλούν πίσω στην Αφρική στη Ρουάντα. Όποιος εισβάλλει σε μια χώρα χωρίς έγγραφα δεν έχει δικαίωμα στο άσυλο.
Πρόσθετη χρηματοδότηση της άμυνας στα 75 δις μέχρι το 2030. Ο Σουνακ δείχνει τον δρόμο! pic.twitter.com/J1NwTi4gKL— Aggelos Chorianopoulos 𝕏 (@aggelos210) April 23, 2024

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το σχέδιο θα πετύχει, καθώς το Συντηρητικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο Σουνάκ, πρέπει να προκηρύξει γενικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2025 ή πριν από αυτόν, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα βρίσκεται σε τροχιά ανάληψης της εξουσίας. Ο Σουνάκ αρνείται σταθερά να πει πότε ακριβώς θα διεξαχθούν οι εκλογές, δεσμευόμενος μόνο για το “δεύτερο εξάμηνο” του 2024.

“Σήμερα είναι μια στιγμή ορόσημο για την άμυνα του Ηνωμένου Βασιλείου”, δήλωσε για το σχέδιο αμυντικών δαπανών, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Σούνακ πρόσθεσε ότι η αύξηση των δαπανών ήταν απαραίτητη επειδή ο “ρυθμός και η ένταση” των κρατικών απειλών είχαν αλλάξει σημαντικά.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Rishi Sunak ανακοινώνει από την Πολωνία μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 70.000 για πρόσθετη χρηματοδότηση της Άμυνας με £75 δισ. μέχρι το 2030. Εκεί δεν έχει μετατάξεις από ΛΑΡΚΟ και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. pic.twitter.com/NM4Fvo0DK0— e-Αmyna (@e_amyna) April 23, 2024

“Ένας άξονας αυταρχικών κρατών με διαφορετικές αξίες από τις δικές μας, όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα είναι όλο και πιο διεκδικητικοί”, πρόσθεσε. “Ο κίνδυνος που ενέχουν δεν είναι νέος, αλλά αυτό που είναι νέο είναι ότι αυτές οι χώρες ή οι πληρεξούσιοι τους προκαλούν μεγαλύτερη αστάθεια, πιο γρήγορα, σε περισσότερα μέρη ταυτόχρονα…δρουν όλο και περισσότερο από κοινού, κάνοντας κοινή προσπάθεια να αναδιαμορφώσουν την παγκόσμια τάξη”. Η δυνητικά πολιτικά έξυπνη αναβάθμιση του προϋπολογισμού έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα I, ένα βρετανικό έντυπο, ότι αν εκλεγεί, θα αυξήσει και αυτός τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ “μόλις το επιτρέψουν οι πόροι”.

Αποκάλυψε επίσης ότι η βρετανική αμυντική βιομηχανία θα τεθεί σε “πολεμική βάση”, υποστηριζόμενη από μια επένδυση ύψους 10 δισεκατομμυρίων λιρών (12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην παραγωγή πυρομαχικών. Τα βαθύτερα αποθέματα και η ανάγκη αναπλήρωσής τους “ταχύτερα” είναι “κεντρικά” διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε. Το σύστημα αμυντικών προμηθειών της Βρετανίας θα υποστεί επίσης “ριζική μεταρρύθμιση” προκειμένου οι νέες επενδύσεις να αποφέρουν “αξία για τα χρήματα και να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην αμυντική παραγωγή”, δήλωσε ο Σούνακ.

Πριν από τη συνάντηση με τον Στόλτενμπεργκ, ο Σούνακ ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει στην Ουκρανία ένα πρόσθετο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών (622 εκατ. δολαρίων), επιπλέον των 3 δισεκατομμυρίων λιρών (3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που έχουν ήδη δεσμευτεί για το οικονομικό έτος 2024.

Ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης καλύπτει την προμήθεια περισσότερων από 1.600 πυραύλων κρούσης και αεράμυνας, πρόσθετων κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow κατασκευής MBDA- 60 σκαφών, συμπεριλαμβανομένων σκαφών επιδρομών ανοικτής θαλάσσης- 162 τεθωρακισμένων οχημάτων και 78 οχημάτων παντός εδάφους και σχεδόν 4 εκατομμυρίων πυρομαχικών φορητών όπλων.

Πηγή: futurewarfare.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×