Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Προκλητική αντίδραση της Τουρκίας για την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων

Για μονόπλευρες δηλώσεις που ενθαρρύνουν ριζοσπαστικές ομάδες να διαπράττουν εγκλήματα μίσους, κάνει λόγο προκλητική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή τη σημερινή «μαύρη» επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «απορρίπτουμε τις μονόπλευρες δηλώσεις για τα γεγονότα του 1915 που έχουν γίνει για να ικανοποιήσουν ορισμένους ριζοσπαστικούς κύκλους.

Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα, είναι επίσης αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει σαφώς υπογραμμίσει ότι τα γεγονότα του 1915 αποτελούν θεμιτό αντικείμενο συζήτησης.

Αυτές οι προκατειλημμένες και μεροληπτικές δηλώσεις για την ιστορία υπονομεύουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά και ενθαρρύνουν ριζοσπαστικές ομάδες να διαπράττουν εγκλήματα μίσους.

Καλούμε όλα τα μέρη να υποστηρίξουν την πρότασή μας για τη σύσταση Μεικτής Ιστορική Επιτροπή και τη διαδικασία εξομάλυνσης που έχει ξεκινήσει με την Αρμενία».

Κατ. Σακελλαροπούλου: Τα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ.

«Τα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ», τόνισε νωρίτερα το πρωί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε δήλωσή της, και πρόσθεσε:

«Συμπληρώνονται 109 χρόνια από την έναρξη της συστηματικής εξόντωσης ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πρόκειται για μία γενοκτονία που σχεδόν εξαφάνισε έναν πανάρχαιο λαό, ακμαίο χριστιανικό πυρήνα στο νότιο τμήμα του Καυκάσου».

«Η αναγνώριση τέτοιων τραγικών γεγονότων, όπως και η διαρκής εγρήγορση απέναντι στη βία και το μίσος σε βάρος συνανθρώπων μας αποτελούν αναγκαία συνθήκη για τη μη επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων και την ειρηνική συνύπαρξη εθνών και λαών. Τα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε ανάρτησή του αναφέρει ότι: «Με τη σκέψη μας στους Αρμένιους στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας είναι αναγκαία συνθήκη για να μην επαναληφθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Με τη σκέψη μας στους Αρμένιους στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας είναι αναγκαία συνθήκη για να μην επαναληφθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.#ArmenianGenocide
(φωτογραφία από την… pic.twitter.com/zPBsdsr5hg— Nikos Dendias (@NikosDendias) April 24, 2024

Πηγή: liberal.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×