Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Ρομποτική δυστοπία εν όψει: Η ρομποτοποίηση ως πέμπτη φάλαγγα του ολοκληρωτισμού

[Ένα άρθρο του 2019...]

Γράφει η Χρυσούλα Μπουκουβάλα

Ας δούμε όμως τι σημαίνει η λέξη ρομπότ που είναι πλέον τόσο διαδεδομένη στη ζωή μας: η λέξη ρομπότ προέρχεται από την τσέχικη λέξη robota (ρομπότα) που σημαίνει εργασία.

Καθιερώθηκε ως όρος με την σημερινή του έννοια το 1920 από τον Τσέχο θεατρικό συγγραφέα Κάρελ Τσάπεκ σ’ ένα έργο του όπου σατίριζε την εξάρτηση της κοινωνίας από τους μηχανικούς εργάτες (ρομπότ) της τεχνολογικής εξέλιξης και στο οποίο τα ρομπότ τελικά εξόντωναν τους δημιουργούς τους.

Πόσο λοιπόν είχε δίκιο ο Τσάπεκ για την υπαιτιότητα των ρομπότ στην εξόντωση των ανθρώπων; Τα ρομπότ δεν φταίνε βέβαια, αλλά η χρήση τους, ο τρόπος που οι οργανισμοί που ελέγχουν τις κυβερνήσεις των κρατών και οι πολιτικοί που αδιαφορούν για τους συμπολίτες τους χρησιμοποιούν τη ρομποτοποίηση της εργασίας.

Όπως το κάθε τι που συμβαίνει έχει πολιτική αιτία, έτσι και η χρήση της ρομποτοποίησης με παράλληλο εξοβελισμό του δικαίωματος των ανθρώπων να ζουν αξιοπρεπώς, οφείλεται σε ανθρώπους οι οποίοι από την απώτατη αρχαιότητα διψούσαν για κέρδος και εξουσία, εφαρμόζοντας ανθρωποκτόνες πολιτικές.

Γι’ αυτόν λοιπόν το λόγο, αυτό που κάνει η εταιρεία Uniqlo επί της ουσίας είναι ο εφιάλτης κάθε ανειδίκευτου εργαζόμενου: μια γραμμή παραγωγής που λειτουργεί από ρομπότ και λογισμικά 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς καμία διακοπή.

Διαβάστε τη συνέχεια στο aperopia.fr