Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Απόλυτη ενεργειακή υπερδύναμη είναι πλέον οι BRICS

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από τις αρχές του 2023 οι χώρες της παλαιάς ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, και Νότιος Αφρική) αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα στις μεταξύ τους διμερείς συναλλαγές, εγκαταλείποντας το δολάριο. Στις 18 Ιανουαρίου, ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Διεθνών Σχέσεων Naledi Pandor παραδέχθηκε δημόσια πως τα μέλη των BRICS συνεργάζονται για την δημιουργία ενός δικαιότερου μηχανισμού εμπορικών συναλλαγών για να απαλλαγούν από την κυριαρχία του δολαρίου.

Ένα δωδεκάμηνο αργότερα η διευρυμένη BRICS+ (Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αργεντινή, Εμιράτα, Ιράν και Σαουδική Αραβία) επεκτείνει αυτή την πολιτική, προκαλώντας ερωτήματα εάν και κατά πόσον διαθέτει το απαιτούμενο ειδικό βάρος για να προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στις διεθνείς συναλλαγές. Οι BRICS ελέγχουν το 20,4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, αλλά με την διεύρυνσή, το μερίδιο BRICS+ αυξάνεται στο 43,1%.

Αναμφίβολα αυτό το ποσοστό παρέχει δυνατότητες χειραγώγησης των τιμών, αλλά με δεδομένο ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 το 85% των ρωσικών εξαγωγών κατευθύνεται προς Ινδία και Κίνα, είναι μάλλον αμφίβολο να επιδιωχθεί το 2024 αύξηση των τιμών σε δραστικά υψηλότερα επίπεδα, επειδή αυτό θα έθιγε τους εταίρους της Μόσχας. Η Ρωσία αποτελεί τον δεύτερο προμηθευτή της Ευρώπης σε LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και ως εκ τούτου επιθυμεί ομαλοποίηση της κατάστασης με τους νέους της εταίρους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Guardian οι χώρες της ΕΕ προμηθεύονται στο πρώτο οκτάμηνο του 2023, 22 εκατ. m3 (κυβικά μέτρα) ρωσικού LNG, έναντι των 15 εκατ. m3 του πρώτου οκταμήνου του 2021. Η ΜΚΟ Global Witness, που αποτελεί την πηγή των πληροφοριών, επισημαίνει πως οι αγορές δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις ανάλογες ρωσικού αργού πετρελαίου, οπότε ουσιαστικά χρηματοδοτούν τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr