Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Ερντογάν - Μελόνι: Στο επίκεντρο μεταναστευτικό, Λιβύη και οικονομικές συναλλαγές - Υποσχέσεις Ερντογάν...

Δυόμιση ώρες διήρκησε η συνάντηση της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγές της ιταλικής κυβέρνησης.

Κύρια θέματα συζήτησης, όπως γράφει στον ιστότοπό της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ήταν το μεταναστευτικό -ιδίως οι ροές από τη Λιβύη προς την Κάτω Ιταλία, δια της θαλάσσιας οδού- η ασφάλεια στη Μεσόγειο, οι εμπορικές συναλλαγές των δυο χωρών και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Ιταλικές πηγές αναφέρουν ότι πέρυσι μειώθηκαν κατά 56% οι θαλάσσιες ροές παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ιταλία.

Οι δυο χώρες, παράλληλα, σύμφωνα με την «La Repubblica», σκοπεύουν να αυξήσουν την συνεργασία τους και σε ό,τι αφορά την Λιβύη. Η σημερινή συνάντηση, τέλος, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης, αποτέλεσε ευκαιρία για να συζητηθεί και το θέμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, από οικονομικής, πολιτικής και εμπορικής απόψεως.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ liberal.gr

Υποσχέσεις Ερντογάν στη Μελόνι για τις μεταναστευτικές ροές
Από Federica Pascale | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Το ταξίδι της Μελόνι είναι μια ευκαιρία «να επιβεβαιωθεί ο στρατηγικός χαρακτήρας της εταιρικής σχέσης, σε διμερές επίπεδο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της λεκάνης της Μεσογείου» με την Τουρκία, ανέφεραν ιταλικές διπλωματικές πηγές. [EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT]

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επισκέφθηκε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, σε μια συνάντηση που φαίνεται να έβαλε τις βάσεις για μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης, καθώς η περσινή τους συνεργασία φαίνεται να απέδωσ καρπούς: οδήγησε σε μείωση κατά 56% των παράνομων μεταναστευτικών ροών κατά μήκος του διαδρόμου Ιταλίας-Τουρκίας.

Το ταξίδι της Μελόνι είναι μια ευκαιρία «να επιβεβαιωθεί ο στρατηγικός χαρακτήρας της εταιρικής σχέσης, σε διμερές επίπεδο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της λεκάνης της Μεσογείου» με την Τουρκία, ανέφεραν ιταλικές διπλωματικές πηγές.

Η συνεργασία στον τομέα αυτό, εξήγησαν ιταλικές πηγές, θα γίνει επίσης όλο και πιο στενή όσον αφορά τη Λιβύη, όπου τα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών σκοπεύουν να συμφωνήσουν σύντομα.

Η Μελόνι, η οποία ήδη ανέλαβε την προεδρία της G7 από την 1η Ιανουαρίου, ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις διπλωματικές μεσολαβητικές του προσπάθειες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και, ειδικότερα, για την επανεκκίνηση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί η αποστολή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Λόγω της επικείμενης συνόδου κορυφής Ιταλίας-Αφρικής στη Ρώμη, η ανάπτυξη και η ασφάλεια στην αφρικανική ήπειρο ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν. Ο Τούρκος πρόεδρος ωστόσο δεν αναμένεται να παραστεί στην εν λόγω σύνοδο κορυφής. Στην επικείμενη σύνοδο αναμένεται να στηρίξει την ενίσχυση του σχεδίου Ματέι για την Αφρική, το οποίο βασίζεται σε μια «μη ληστρική» προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους για την Αφρική και την Ευρώπη, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Ιταλικές πηγές εξήγησαν ότι το εμπόριο μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας έχει ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ και πλησιάζει τον κοινό στόχο των τουλάχιστον 30 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2030. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν επίσης οικονομικές ευκαιρίες για τις ιταλικές εταιρείες, ιδίως στον τομέα της άμυνας.

Ωστόσο, όσον αφορά τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, την οποία η Μελόνι ήταν πάντα αντίθετη πριν γίνει πρωθυπουργός, φαίνεται ότι υπήρξε μόνο «ανταλλαγή ιδεών».

Σε ομιλία της τον Απρίλιο του 2021 και πριν γίνει πρωθυπουργός είχε ζητήσει μάλιστα να ανακληθεί οριστικά το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

«Τα τελευταία χρόνια, ο Ερντογάν έχει εντείνει την εκτροπή της Τουρκίας προς μια ισλαμική κατεύθυνση, μειώνοντας τους χώρους ελευθερίας (…) Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η Τουρκία χρηματοδοτεί το πολιτικό Ισλάμ στην Ευρώπη», είχε πει χαρακτηριστικά η Μελόνι τότε σε μια θερμή έκκληση προς τον τότε πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Πηγή: euractiv.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×