Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Ελέω πίεσης Μπάιντεν οι τράπεζες της Τουρκίας κόβουν τη συνεργασία με τις ρωσικές

Οι τουρκικές τράπεζες έχουν αρχίσει να αρνούνται να συνεργαστούν με ρωσικές τράπεζες, αναφέρει η Kommersant, επικαλούμενη πηγές που εργάζονται στη χρηματοπιστωτική αγορά και το εξωτερικό εμπόριο.

Σύμφωνα με την Kommersant, οι τουρκικές τράπεζες έχουν τερματίσει τις τραπεζικές σχέσεις με ανταποκριτές με όλα σχεδόν τα ρωσικά πιστωτικά ιδρύματα και έχουν επίσης αναστείλει τη διεκπεραίωση πληρωμών χωρίς επισήμως τερματισμό των συμβάσεων. Μια πηγή σημείωσε ότι οι τουρκικές τράπεζες έχουν κάνει εξαίρεση για ξένες θυγατρικές τράπεζες στη Ρωσία.

Πηγές είπαν στην Kommersant ότι η κατάσταση έγινε πιο περίπλοκη το καλοκαίρι του 2023 και στη συνέχεια επιδεινώθηκε σημαντικά μετά τις 22 Δεκεμβρίου, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή δευτερευουσών κυρώσεων κατά ξένων εταιρειών που βοηθούν τη Ρωσία στον πόλεμο. Η εντολή επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές να αποσυνδέσουν ξένες τράπεζες από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ για παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στις 16 Ιανουαρίου, μια πηγή στον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας είπε στο TASS ότι οι τουρκικές τράπεζες είναι "σε ένα μοτίβο διακράτησης" λόγω της εντολής του Μπάιντεν, καθώς το έγγραφο χρησιμοποιεί ευρεία γλώσσα που απαιτεί πρόσθετες διευκρινίσεις.

Πηγή: capital.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×