Εννιά ημέρες μετά την υπογραφή της «Διακήρυξης των Αθηνών» -στις εννιά του μακαρίτη-, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, επιβεβαιώνει (1 και 2) με τον πιο εμφατικό τρόπο τους φόβους μας δηλώνοντας (16/12/23) ότι:
«Με την υποστήριξη του ευγενούς μας έθνους και τα μέσα του κράτους μας, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας, που είναι ένας αποτελεσματικός και ισχυρός στρατός στην περιοχή τους και στον κόσμο, εκπληρώνουν με επιτυχία όλα τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν, από την εξασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων μας έως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, από την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στην "Γαλάζια" και "Ουράνια" πατρίδα μας μέχρι τη συμβολή στη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα».
Κατ' αρχάς, αξίζει να τονιστεί η προσθήκη «Ουράνια» στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Για πρώτη φορά οι Τούρκοι πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω διευκρινίζοντας ότι ΚΑΙ οι υπερκείμενοι αιθέρες -εκτός των θαλασσών- εντάσσονται στο ίδιο επιθετικό δόγμα.
Είναι πρόδηλο επίσης ότι, η εν λόγω δήλωση από μόνη της αντίκειται στις προβλέψεις της «Διακήρυξης των Αθηνών» η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους».
Θα υπάρξει αντίδραση από την Ελλάδα, ή θα αποσιωπηθεί για να μην υπονομευτεί το -δήθεν- «καλό κλίμα»;
Ο Τούρκος ΥΠΑΜ θέλησε μάλιστα να διευκρινίσει το πώς αντιλαμβάνεται η γείτονα τις «σχέσεις καλής γειτονίας» και σημείωσε ότι: «Στο πλαίσιο της Διακήρυξης της Αθήνας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών, στοχεύουμε στη συνέχιση της διαδικασίας με σχέσεις καλής γειτονίας, διάλογο και θετική ατζέντα. Βεβαίως, θα ήθελα να τονίσω ότι δεν θα υπονομεύσουμε ποτέ τα εθνικά μας συμφέροντα προσπαθώντας για μια ειρηνική λύση και ότι είμαστε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτό το ζήτημα».
Επιβεβαίωσε με άλλα λόγια τους φόβους μας σύμφωνα με τους οποίους η «Διακήρυξη των Αθηνών» είναι ετεροβαρής και η διττή ανάγνωσή της στοχεύει στην «φιλανδοποίηση» της Ελλάδας ενώ ταυτόχρονα χαρίζει στην Τουρκία αυτό που επιζητούσε εναγωνίως, το να μπορεί δηλαδή πολύ εύκολα να χρεώσει στην Ελλάδα την πρόκληση της όποιας κρίσης, χωρίς από την πλευρά της να αλλάζει ούτε μια κεραία από την αναθεωρητική και μαξιμαλιστική της ατζέντα.
Όσον αφορά στην πιθανή απόκτηση F-35 από την Ελλάδα, τόνισε ότι «δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία, μια χώρα 85 εκατομμυρίων κατοίκων» και πρόσθεσε ότι «δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τους S-400 όταν παραστεί ανάγκη», επιβεβαιώνοντας εμμέσως τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι οι S-400 συνιστούν σοβαρότατο κίνδυνο/αντίμετρο για τα F-35! Αλλά αυτό δε φαίνεται να απασχολεί τους υπερατλαντικούς μας συμμάχους οι οποίοι πασχίζουν να βρουν μια εύσχημη δικαιολογία για να τους πουλήσουν τα πιο προηγμένα F-16 τύπου Viper.