Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Προς οικονομία Mεγάλου Αδελφού

Το τέλος της ανωνυμίας του χρήματος με την κατάργηση των μετρητών στις συναλλαγές και οι κίνδυνοι από την επωνυμία του υποχρεωτικού ψηφιακού νομίσματος

ΠΟΛΕΜΟ στα μετρητά κηρύσσει η Κυβέρνησις, που ωστόσο, με μεθοδευμένες κινήσεις, οδεύει σταδιακώς προς την οικονομία του… Μεγάλου Αδελφού. Με το φορολογικό νομοσχέδιο που ετέθη χθες σε δημόσια διαβούλευση, έρχεται η πλήρης απαγόρευσις χρήσεως μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ σε μία προσπάθεια πατάξεως της φοροδιαφυγής.

Με την νέα διάταξη, θα πληρώνουν πρόστιμο, όσο το διπλάσιο της συναλλαγής, όσοι δέχονται πληρωμές με μετρητά πάνω από το όριο αυτό. Αν δηλαδή επιχείρησις ή επαγγελματίας δεχθούν από πελάτη 3.000 ευρώ μετρητά, θα χάνουν 6.000 ευρώ! Ταυτοχρόνως οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνονται αποκλειστικώς με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής ενώ συμβόλαια που αναφέρουν μερική ή ολική εξόφληση του τιμήματος με μετρητά, είναι άκυρα. Παράλληλα, από την άνοιξη του 2024 θα τοποθετηθούν «POS παντού», με το πλαστικό χρήμα να κυριαρχεί σε κάθε συναλλαγή. Με κάθε πληρωμή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έχει αυτομάτως πλήρη εικόνα για το προφίλ του φορολογούμενου αλλά και της επιχειρήσεως που θα δέχεται την πληρωμή, ενώ κάθε κίνησις θα παρακολουθείται και θα τίθεται στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών.

Η πανταχού παρούσα εικόνα του Μεγάλου Αδελφού με την ασφυκτική παρακολούθηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, το τέλος της ανωνυμίας του χρήματος και η υιοθέτησις του ψηφιακού ευρώ προκαλούν αναμφισβήτητα ερωτήματα σχετικώς προς το εάν όλες αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος μιάς αναγκαιότητος για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της φοροδιαφυγής ή είναι μία ακόμη απειλή για την δημοκρατία.

Σίγουρα, ο περιορισμός και η κατάργησις των μετρητών και η υιοθέτησις των ηλεκτρονικών συναλλαγών συμβάλλουν στην πάταξη του μαύρου χρήματος, των παράνομων δραστηριοτήτων και της φοροδιαφυγής, ενώ συμβάλλουν και στην αύξηση της φορολογικής συμμoρφώσεως. Για παράδειγμα, με την υποχρεωτική χρήση τραπεζικών μέσων θα τεθεί φρένο στις βαλίτσες μαύρου χρήματος που διεκινούντο για αγοραπωλησίες ακινήτων κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα από Τούρκους και Βούλγαρους, και όλες οι διαδικασίες θα είναι απολύτως διαφανείς.

Επί πλέον, οι υπέρμαχοι της καταργήσεως των μετρητών εκτιμούν ότι έτσι ξεπερνώνται οι περιορισμοί που επιβάλλει στην νομισματική πολιτική το μηδενικό επίπεδο επιτοκίων (zero lower bound). Μελλοντικώς το ψηφιακό ευρώ θα αποτελεί μια πρόσθετη και ευκολώτερη επιλογή πληρωμής, ενώ οι πολίτες θα το χρησιμοποιούν χωρίς χρέωση για τις βασικές πληρωμές τους σε ολόκληρη την ζώνη του ευρώ. Θα αποτελεί ένα γρήγορο, εύκολο και ασφαλές μέσο για τις καθημερινές πληρωμές και ταυτοχρόνως θα στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαικής οικονομίας και θα ενθαρρύνει ενεργά την καινοτομία στις πληρωμές λιανικής.

Στον αντίποδα, η κατάργησις των μετρητών ισοδυναμεί με το τέλος της ανωνυμίας των συναλλαγών και την είσοδο σε ένα καθεστώς ολοκληρωτικής επιτηρήσεως. Όπως και η ίδια η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζει, τα μετρητά διαφυλάσσουν την ιδιωτική ζωή, αφού οι συναλλαγές με μετρητά προασπίζουν το θεμελιώδες μας δικαίωμα για προστασία της ιδιωτικής ζωής, των δεδομένων και της ταυτότητός μας σε οικονομικά θέματα. Επί πλέον, τα μετρητά παρέχουν επιλογές πληρωμής και αποταμιεύσεως για ανθρώπους με περιορισμένη ή καμμία πρόσβαση σε ψηφιακό χρήμα, γεγονός που τα καθιστά καίριας σημασίας για την ενσωμάτωση πολιτών από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν χαμηλότερο εισόδημα.

Επιπροσθέτως, ως μειονέκτημα, έχει καταγραφεί η απώλεια ελέγχου των καταθέσεων με την χρήση της κάρτας έναντι της χρήσεως των μετρητών.

Συμφώνως προς τον Yves Mersch, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, έρευνα της Ευρωπαικής Κεντρικής Τραπέζης, στην οποία συμμετείχαν 65.000 κάτοικοι της ζώνης του ευρώ, σχεδόν το 80% όλων των συναλλαγών σε σημεία πωλήσεως γίνονται σε μετρητά. Αν λάβουμε υπ’ όψιν την αξία των συναλλαγών, πάνω από το 50% των πληρωμών γίνεται τοις μετρητοίς.

Όπως συμβαίνει συχνά στην Ευρώπη, παρατηρούνται έντονες διαφορές μεταξύ κρατών μελών: το ποσοστό των συναλλαγών σε μετρητά κυμαίνεται από 42% στην Φινλανδία έως 92% στην Μάλτα. Γενικώς, όμως, η πίστις των πολιτών στα μετρητά παραμένει ισχυρή –γίνεται μάλιστα ολοένα ισχυρότερη. Ταυτοχρόνως, υπογραμμίζει ότι «εάν η Ευρώπη καταργούσε τα μετρητά, οι πολίτες θα έχαναν τον μοναδικό άμεσο σύνδεσμό τους με το χρήμα κεντρικής τραπέζης. Σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, η ύπαρξις ενός τέτοιου συνδέσμου ενισχύει την δημόσια αποδοχή της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών, ενδυναμώνοντας την εμπιστοσύνη και την στήριξη των πολιτών στην άσκηση αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής» υποστηρίζει.

Πηγή: estianews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×