Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Με άρωμα υδρογόνου ξαναπροωθείται ο EastMed

Γιάννα Παπαδημητρίου

Πυκνώνουν, όπως φαίνεται, οι διεργασίες σε ό,τι αφορά την τύχη του σχεδίου για τον αγωγό EastMed, με μια νέα παράμετρο να εισέρχεται στην κουβέντα, παρά τις δεδομένες πολιτικές δυσκολίες.

Μιλώντας προ ημερών σε ημερίδα με θέμα «Πράσινο Υδρογόνο στην Κύπρο», ο κ. Γ. Χατζημαρκάκης, Δ/νων Σύμβουλος της Hydrogen Europe σημείωσε ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο αναφέρθηκε σε «αγωγούς καθαρού υδρογόνου». Για τον λόγο αυτόν, επεσήμανε ο κ. Χατζημαρκάκης, επανέρχεται στην ατζέντα των Ευρωπαίων ο αγωγός East Med, ο οποίος θα είναι ένα σημαντικό μέρος του EU Gateway, μιας υποδομής που θα φτιαχτεί για να συνδέσει τον ινδικό χώρο και τον Περσικό Κόλπο, με την Ευρώπη στην οποία η ΕΕ δήλωσε στην πρόσφατη Σύνοδο των G20 ότι έχει αποφασίσει να συμβάλλει.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του EastMed απασχόλησε την πρόσφατη τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στις αρχές του μήνα στη Λευκωσία, παρότι οι κ. Μητσοτάκης, Χριστοδουλίδης και Νετανιάχου απέφυγαν στις δημόσιες δηλώσεις τους να αναφερθούν ονομαστικά στο σχέδιο.

Το γεγονός, όμως, ότι στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ρητά ότι «τονίζουμε τη σημασία της περαιτέρω προώθησης ενεργειακών συνεργειών με ομοϊδεάτες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του EastMed Gas Forum (EMGF) και περιφερειακών έργων, όπως ο διασυνδετήριος αγωγός EuroAsia Interconnector, και πιθανών αγωγών φυσικού αερίου/υδρογόνου», έχει τη σημασία του.

Μάλιστα, η σημασία αυτή αναδεικνύεται περισσότερο αν συνδυαστεί και με μια σχετική αναφορά του υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου κ. Γ. Παπαναστασίου στην ίδια ημερίδα, ο οποίος ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εργάζεται ενεργά για την προώθηση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις γειτονικές χώρες για πιθανή παραγωγή και χρήση υδρογόνου, θέματα τα οποία, αποτελούν προτεραιότητα στο πλαίσιο του EMGF.

Εξάλλου, πριν από λίγες μέρες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας Τζέφρει Πάιατ, άφησε για πρώτη φορά να διαφανεί μια ενδεχόμενη μεταστροφή της θέσης των ΗΠΑ σχετικά με τον αγωγό EastMed, μετά το non paper του Ιανουαρίου 2022 και την άρση της στήριξης στο σχέδιο.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, όργανο της Ένωσης Ιταλικών Βιομηχανιών, ο κ. Πάιατ έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «μία βαθύτερη συνεργασία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού EastMed».

Πηγή: energypress.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×