Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Cumhuriyet: Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Τουρκία στο δρόμο προς ένταξη στις χώρες BRICS

Ενώ ο κόσμος διέρχεται μια κρίσιμη περίοδο, οι BRICS Ετοιμάζονται να φέρουν ένα εναλλακτικό σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης εν μέσω προβλημάτων όπως οι συγκρούσεις, η φτώχεια, το κλίμα και η επισιτιστική κρίση, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Όπως δημοσιεύει η Cumhuriyet, οργανισμός, ο οποίος βρίσκεται σε συνθήκες διεύρυνσης, θα εξετάσει την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας.

Η Ένωση χωρών BRICS που αποτελείται από τη Βραζιλία , τη Ρωσία , την Ινδία , την Κίνα και τη Νότια Αφρική, με την «αναπτυσσόμενη οικονομία, τις στρατιωτικές της ικανότητες και την αυξανόμενη πολιτική επιρροή» της, κερδίζει όλο και την καταξίωση στην παγκόσμια σκηνή.

Σύμφωνα με ανάλυση στο Watcher.Guru , αναφέρεται ότι για τον οργανισμό, ο οποίος ξεχωρίζει για τα επεκτατικά του σχέδια, ενδιαφέρονται και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία , η Τουρκία και η Αίγυπτος. Αυτό προσθέτει μια συναρπαστική νέα διάσταση στην τροχιά και τον παγκόσμιο αντίκτυπο των BRICS.

Οι BRICS γίνονται μια ελκυστική εναλλακτική λύση για τις αναπτυσσόμενες χώρες μέρα με τη μέρα λόγω της μείωσης της εξάρτησης από τις κυρίαρχες χώρες και των συγκεκριμένων κινήτρων, όπως οι ευέλικτες εναλλακτικές λύσεις στην εξωτερική πολιτική.

«Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Τουρκία»

Από τις τρεις χώρες που αναφέρθηκαν παραπάνω, η Σαουδική Αραβία είναι «ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο» και «έχει το 15 τοις εκατό των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου». Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Η Αίγυπτος θα μπορούσε να είναι μία από τις τρεις πιθανές χώρες BRICS με τον «υψηλότερο πληθυσμό» (102 εκατομμύρια) και επίσης κατέχει ένα σημαντικό σημείο διέλευσης όπως η Διώρυγα του Σουέζ .

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ με πληθυσμό άνω των 85 εκατομμυρίων, έχει ιδιαίτερη θέση στον αγώνα εξουσίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης. «Λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, βρίσκεται σε δύσκολη θέση να τα παρατήσει τόσο στην παγκόσμια πολιτική όσο και στο παγκόσμιο εμπόριο».

Σύμφωνα με το άρθρο, η ένταξη στις BRICS μπορεί να φέρει πολλά πλεονεκτήματα για αυτές τις χώρες. Για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή της ικανότητα, η Αίγυπτος μπορεί να προσφέρει νέες οικονομικές προοπτικές και η Τουρκία μπορεί να κάνει τη διαφορά με τη στρατηγική και γεωπολιτική της θέση.

«Η επέκταση είναι στον ορίζοντα…»

Σύμφωνα με το άρθρο, Ανατολή και Δύση προσπαθούν να επεκτείνουν τις σφαίρες επιρροής τους.

«Η BRICS, από την άλλη, στοχεύει να επεκτείνει το δίκτυό της ενσωματώνοντας εξειδικευμένες χώρες με υψηλές δυνατότητες».

Ο αγώνας για την εύρεση συμμάχων και εταίρων βρίσκεται πίσω από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και του εντεινόμενου ανταγωνισμού Κίνας-ΗΠΑ .

Η επέκταση των BRICS θα μπορούσε να είναι μια σημαντική καμπή στην παγκόσμια διακυβέρνηση.

Με πιθανές προσχωρήσεις της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, οι χώρες BRICS μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερα επίπεδα επιρροής, συνεργασίας και ευημερίας.

Συνοψίζοντας: Καθώς οι BRICS επεκτείνονται, μπορεί τελικά να δοθεί η δυνατότητα προσδιορισμού εκ νέου των παγκόσμιων κανόνων, αξιών και δομών.

Cumhuriyet