Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Διγλωσσία ΗΠΑ για τα τουρκικά F16 - Τί συμβαίνει με την αλλαγή στάσης του Ισραήλ;

Το State Department παρακάμπτει το Κογκρέσσο και επιμένει στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών προς την Τουρκία, χωρίς τον όρο να μην κάνουν υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου – Η μετάθεσις της συναντήσεως 3+1, για να μην ενοχληθεί ο Ερντογάν, και η αποχή Ιερουσαλήμ από την πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος»

ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν καθορίζει την αμερικανική αμυντική πολιτική μόνον ο Γερουσιαστής Μενέντεζ ή το Κογκρέσσο εν γένει. Οι θέσεις των μελών των νομοθετικών σωμάτων μπορεί ενίοτε να αποδεικνύονται βαρύνουσες, σε γενικές γραμμές όμως εξυπηρετούν την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να δείχνουν εικόνα πλουραλισμού, αν και τελικώς τις αποφάσεις θα τις λάβουν ο Πρόεδρος και η Κυβέρνησίς του. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της πωλήσεως συγχρόνων F-16 προς την Τουρκία. Είναι μία κατάστασις που εμφανίζεται σαν διχογνωμία μεταξύ Κογκρέσσου και Προέδρου, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται περί διγλωσσίας. Για τους γνωρίζοντες τα αμερικανικά πράγματα θεωρείται δεδομένο ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα περάσει τελικά την θέση του και η Τουρκία θα αποκτήσει τα μαχητικά που επιθυμεί.

Οι διαφωνίες στα νομοθετικά σώματα απλώς καθυστερούν την διαδικασία. Άλλως τε, όπως επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Σταίητ Ντηπάρτμεντ Νεντ Πράις, η Ουάσιγκτων εξακολουθεί να θεωρεί την Τουρκία «πολύτιμο σύμμαχο.» Είναι χαρακτηριστική η απάντησις του κ. Πράις, όταν του ετέθη σχετικό ερώτημα με την επισήμανση, ότι στην Γερουσία συνδέουν το ζήτημα των F-16 με την αποδοχή από την Τουρκία της εντάξεως στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ενώ από καιρό ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επιμένει να ζητεί δέσμευση της Αγκύρας, ότι τα νέα μαχητικά δεν θα διαπράττουν υπερπτήσεις ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Ειδικώτερα, στον εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ ετέθη η ερώτησις: «Σήμερα 27 γερουσιαστές, τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικανοί, απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν ζητώντας του να μην εγκρίνει την πώληση των F-16 έως ότου η Τουρκία συμφωνήσει να επιτρέψει στην Φινλανδία και την Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Μοιράζεστε την ίδια θέση σχετικά με την πώλησή τους; Μπορείτε να μας εξηγήσετε, αφού ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές συνομιλίες, γιατί καθυστερείτε να αποστείλετε την επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσσο;».

Σε αυτήν απήντησε: «Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για αυτό τόσο κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά πηγαίνοντας πίσω στο καλοκαίρι, όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν καθόταν δίπλα στον Πρόεδρο Ερντογάν στην Μαδρίτη κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατέστησε πολύ σαφές ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την παροχή των F-16 στην Τουρκία. Η Τουρκία, φυσικά, είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, έχει θεμιτές ανησυχίες ασφαλείας. Θέλουμε να πράξουμε ο,τι μπορούμε για να δούμε ότι είναι πλήρως ενσωματωμένη στην Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Αυτό εξηγεί την υποστήριξή μας για τα F-16.

»Στο πολιτικό μας σύστημα, αυτές είναι αποφάσεις που δεν επαφίενται μόνο στην εκτελεστική εξουσία. Αυτές είναι οι μορφές αποφάσεων για τις οποίες έχουν λόγο και οι νομοθέτες μας, οι συνάδελφοί μας στο Κογκρέσσο. Έχουμε καταστήσει σαφές στο Κογκρέσσο την υποστήριξή μας για τα F-16. Το Κογκρέσσο έχει καταστήσει σαφή τη θέση του ή θα έπρεπε να πω μεμονωμένοι γερουσιαστές –ή ομάδες γερουσιαστών, σε ορισμένες περιπτώσεις– έχουν καταστήσει σαφείς τις θέσεις τους.

»Συνεχίζουμε να συνομιλούμε με την Τουρκία. Συνεχίζουμε να συνομιλούμε με το Κογκρέσσο. Αλλά το θέμα μας είναι ότι η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ο ρόλος της στην συμμαχία υπήρξε πολύ σημαντικός κατά την πάροδο των δεκαετιών. Και συνεπώς, θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους, προκειμένου να μπορούμε να συνεργαζόμεθα με την Τουρκία, όπως και όταν επιδιώκουμε να καταστήσουμε την συμμαχία του ΝΑΤΟ ακόμη πιο ισχυρή. Και πιστεύουμε ότι η ενίσχυσις της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ συνεπάγεται την αύξηση των μελών από 30 σε 32». Θα σημειώσουμε ότι ο εκπρόσωπος του Σταίητ Ντηπάρτμεντ επέμεινε στο σημείο, ότι δεν διαφωνεί «το Κογκρέσσο», αλλά «μεμονωμένοι γερουσιαστές ή ομάδες γερουσιαστών.» Είναι προφανής η υποβάθμισις των αντιθέτων φωνών, γεγονός που καθιστά βεβαία την πρόθεση της αμερικανικής Κυβερνήσεως.

Καλόν θα είναι λοιπόν η Αθήνα να μην τρέφει ψευδαισθήσεις. Όταν ομιλούμε για τις ΗΠΑ, όσες συμφωνίες αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας και αν έχουμε υπογράψει, εν τέλει το πολύ στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι μια τακτική «ίσων αποστάσεων.» Τούτο καθίσταται ακόμη πιο προφανές, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι ανεβλήθη η συνάντησις 3+1 (Ελλάς, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) που είχε ζητηθεί να γίνει κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονυ Μπλίνκεν στην Αθήνα, στις 21 Φεβρουαρίου. Προφανώς ο επί κεφαλής του Σταίητ Ντηπάρτμεντ δεν θέλει να δυσαρεστήσει τον «πολύτιμο σύμμαχο» Ερντογάν, μετέχοντας σε μία τέτοια συνάντηση.

Ένα ερώτημα όμως είναι εάν η απόφασις αναβολής της συναντήσεως ελήφθη μόνον από τον Μπλίνκεν, ή το έχει συζητήσει ήδη στην Ιερουσαλήμ, όπου αυτές τις ημέρες πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη. Γνωστόν είναι άλλως τε ότι κατά το τελευταίο διάστημα το Ισραήλ προσπαθεί όλο και περισσότερο να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφασις της Αεροπορίας της χώρας να μην μετάσχει φέτος στην πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος» στην Ανδραβίδα, στην οποία εφιλοξενούντο ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα, όλα τα τελευταία χρόνια. Η τακτική των «ίσων αποστάσεων» αρχίζει να υιοθετείται και από το Ισραήλ…

Πηγή: estianews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×