Ζήτημα κυριαρχίας επί των ελληνικών χωρικών υδάτων έθεσε ο Τούρκος υπουργός άμυνας, με αφορμή το επεισόδιο που είχε εκτυλιχθεί το καλοκαίρι, στην προσπάθεια πόντισης του καλωδίου στην Κάσο, από το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «IEVOLI RELUME», για την ηλεκτρική διασύνδεση GSI.
Συγκεκριμένα, ο Γιασάρ Γκιουλέρ υποστήριξε μιλώντας σε Επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου, ότι η δραστηριότητα διεξήχθη εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και για το λόγο αυτό εμποδίστηκε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Μάλιστα πρόσθεσε ότι, οι εργασίες τελικά πραγματοποιήθηκαν γιατί το ιταλικό πλοίο αποδέχθηκε τη δικαιοδοσία της γειτονικής χώρας, ζητώντας άδεια για την δραστηριότητά του.
Ωστόσο, όπως είναι γνωστό ιταλικό σκάφος βρισκόταν εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά εντός της ελληνικής ΑΟΖ, όπως αυτή έχει οριοθετηθεί με την Αίγυπτο. Αφού γνωστοποίησε τις συντεταγμένες των ερευνών του στις τουρκικές αρχές, αυτές έσπευσαν να εκδώσουν και τουρκική NAVTEX για τις έρευνες εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων σε περιοχή που η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στην Ελλαδα, αλλά αμφισβητείται από την Τουρκία.
Όπως είχε δηλώσει τότε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, «δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση. Ουδέποτε ζητήθηκε άδεια, ουδέποτε θα ήταν δυνατόν να ζητηθεί άδεια, ουδέποτε υπήρξε καμία αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην περιοχή της Κάσου και ούτε θα ήταν ποτέ αυτό δυνατόν. Συνεχίζουμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας την ενεργειακή διασφάλιση και αυτονομία της χώρας».
Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι «η Ελλαδα κάνει προσπάθειες επιβολής τετελεσμένων με την εκμετάλλευση των προβληματικών περιοχών στο Αιγαίο», στις οποίες δινονται οι «απαραίτητες απαντήσεις», από το τουρκικό ΥΠΕΞ αλλα και από το Υπουργείο Άμυνας.
Επιπλέον, ο Γκιουλέρ αναφέρθηκε και στο πρόσφατο επεισόδιο που η Τουρκία με αφορμή έρευνες για πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των νησιών του ανατολικού Αιγαίου υποστήριξε ότι περιοχές μεταξύ Χίου-Λέσβου και Χίου-Σάμου, ακόμη και δυτικά της Ρόδου, αποτελούν «τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Απαντώντας από την πλευρά του στις προκλήσεις της Άγκυρας, το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ανέφερε πως, «θέσεις οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων».
Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, τονίζεται ότι, «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, όπως και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έχοντας μάλιστα υπογράψει τη σχετική διεθνή σύμβαση (UNCLOS)».
«Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγυητή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως αυτά καθορίζονται από τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης», καταλήγει το υπουργείο.
Πηγή: energypress.gr