Έτοιμη η φόρμουλα για την πώληση των μαχητικών σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας - Πώς θα πειστεί ο Μενέντεζ
Η έκθεση του Κογκρέσου για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που παραδόθηκε στο Κογκρέσο προς έγκριση και συνέπεσε με την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον, με ψευδή στοιχεία προσπαθεί να κάμψει τις αντιστάσεις και το βέτο που έχει προβάλει ο γερουσιαστής Μενέντεζ για την παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία.
Από την Κύρα Αδάμ
Στις συνομιλίες των YΠΕΞ Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου η τουρκική πλευρά υποστήριξε ότι ο Ερντογάν θα προτιμούσε την ομαλή έγκριση παραχώρησης των F-16 μέσω Κογκρέσου και όχι με υπέρβασή του, μέσω Προεδρικού Διατάγματος, γι’ αυτό η Τουρκία δέχεται να μη χρησιμοποιήσει τα τουρκικά F-16 εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ ή της Δύσης. Μετά τις διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον και σε συνδυασμό με την έκθεση του Κογκρέσου ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν διατύπωσε ως εξής τη «μαγική φόρμουλα» για να ξεκλειδώσει η πώληση των F-16: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διαβεβαιώσει τον Μενέντεζ ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα (μεταξύ άλλων και F-16) θα χρησιμοποιηθούν μόνο για επιχειρήσεις out of NATO area (εκτός περιοχής ΝΑΤΟ).
Η θέση αυτή μπορεί να καλύψει πλήρως τον γερουσιαστή Μενέντεζ. Και φαινομενικά δείχνει να ικανοποιεί και τις ελληνικές θέσεις.
Ομως, στην περίπτωση που γίνει τελικώς δεκτή από το Κογκρέσο αυτή η διατύπωση, τότε θα έχει εξαπατηθεί ο γερουσιαστής Μενέντεζ, δεν θα σταματήσουν οι τουρκικές επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας και θα έχουν τιναχτεί στον αέρα η ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά συμφέροντα. Η αμερικανική θέση είναι αποκλειστικά και μόνο σε βάρος της Ελλάδας.
Ο Μπλίνκεν βρήκε τον τρόπο να ξεγελάσει τον Μενέντεζ υπέρ της Τουρκίας και κατά της Ελλάδας
Και τούτο διότι, σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση, την οποία παρουσιάζει αναλυτικά αύριο η «κυριακάτικη δημοκρατία», χαρακτηρίζει Γαύδο, Χρυσή, Κουφονήσι, Δία, Δραγονάδα, Ελάσσα, στην περιοχή της Κρήτης, Αστακίδα, Ζαφορά, Παχεία, Μακρά, στην περιοχή της Καρπάθου, Στεφανία, Ποντικούσα, Γιαλί, Ιμια, Ψέριμο, Λειψούς, Φαρμακονήσι, Αρκιούς, Αγαθονήσι, Αγρελούσα, Χταπόδια, Μελαμπιούς, Δονούσα, Καλόγερους, Αντίψαρα, Οινούσσες, Τζουράφα, Στρογγύλη και Χήνα, δηλαδή ελληνικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, disputed (διαφιλονικούμενα) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με άλλα λόγια δεν ανήκουν στην Ελλάδα.
Ετσι, η Τουρκία θα μπορεί να κάνει επιχειρήσεις στα νησιά και στις νησίδες αυτές, καθόσον ως disputed (διαφιλονικούμενα) ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία δεν αποτελούν «ΝΑΤΟ area», δηλαδή νατοϊκή περιοχή.
Με την απεικόνιση τω νήσων και νησίδων και βραχονησίδων στον αμερικανικό χάρτη αποδεικνύονται τα ακόλουθα: Οι νησίδες και η Γαύδος στην περιοχή της Κρήτης χαρακτηρίζονται αδέσποτες χωρίς ιδιοκτησιακό καθεστώς, για να ικανοποιήσουν την τουρκική θέση νομιμοποίησης της τουρκολιβυκής ΑΟΖ. Και τούτο διότι η τουρκολιβυκή ΑΟΖ επικαλύπτει τις βραχονησίδες σε όλη την ανατολική Κρήτη.
Οι συνεχείς υπερπτήσεις της Τουρκίας εστιάζονται κυρίως στις Οινούσσες, οι οποίες απέχουν δύο ν.μ. από την Τουρκία, καθώς επίσης στους Αρκιούς, στο Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, όπου σε καθημερινή βάση τα τουρκικά UAV παρελαύνουν στην ελληνική κυριαρχία, με την κυβέρνηση να παριστάνει τον ορεσίβιο παρατηρητή. Αντίψαρα και Τζουράφα αποτελούν τουρκικούς στόχους σε βάρος της Ελλάδας και λόγω εγγύτητας με την Τουρκία υπάρχουν σχεδόν καθημερινές υπερπτήσεις αμφισβητώντας εμπράκτως την ελληνική κυριαρχία.
Παρατηρείται ότι από την Κρήτη μέχρι την Αστυπάλαια και από νοτίως Κω μέχρι Ικαρία και Σάμο όλα τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που αναφέρθηκαν, η έκθεση του Κογκρέσου τα χαρακτηρίζει μη ελληνικά (disputed), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ορέξεις της Αγκυρας, αν ενδεχομένως έπειτα από μια πενταετία αποκτήσει στρατιωτική υπεροχή η Τουρκία.
Ενα άλλο παράδοξο υπέρ της Τουρκίας είναι το γεγονός ότι δύο βραχονησίδες νοτίως της Ρόδου χαρακτηρίζονται μη ελληνικές και κυρίως η μεγαλύτερη βραχονησίδα Χήνα. Με αυτήν την ενέργεια των ΗΠΑ νομιμοποιείται και το τουρκικό τμήμα της τουρκολιβυκής ΑΟΖ.
ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κω, Κάρπαθο, Ρόδο, κ.ά.
Η «παγίδα» με τα νησιά που δεν εμπίπτουν σε περιοχή του ΝΑΤΟ
Η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη οφείλει να διασφαλίσει την ελληνικότητα και ελληνική κυριαρχία στα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που προαναφέρθηκαν, διότι ως «αδέσποτα νησιά», χωρίς ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν εμπίπτουν σε περιοχή του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα η Τουρκία, τηρώντας την προϋπόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα της μόνο σε επιχειρήσεις εκτός περιοχής ΝΑΤΟ, θα μπορεί, όταν θα αισθανθεί στρατιωτικά ικανή, να εκτελεί επιχειρήσεις εναντίον της Ελλάδας χωρίς να παραβιάζει τις προϋποθέσεις του Κογκρέσου.
Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει ως νατοϊκά τα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνο, ακόμα και Αη Στράτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κω, Κάρπαθο, Ρόδο κ.λπ. και δεν τα περιλαμβάνει στις νατοϊκές ασκήσεις ούτε στη χρηματοδότηση στρατιωτικών υποδομών. Είναι γνωστό σε όλες τις κυβερνήσεις και σε όλους τους Ελληνες ότι η Ελλάδα αποχωρεί από τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, διότι αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τα αναφερθέντα νησιά στις νατοϊκές ασκήσεις.
Σύμφωνα με το Καταστατικό του ΝΑΤΟ, για να θεωρείται ένα νησί νατοϊκό θα πρέπει στο έδαφός του να υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν διατεθεί στο ΝΑΤΟ με transfer of authority (μεταβίβαση εξουσίας) και αυτό υπάρχει μόνο στην Κρήτη, στο Πεδίο Βολής Κρήτης, που έχει διατεθεί στο ΝΑΤΟ (και όχι η Σούδα, που είναι αμερικανική βάση). Υπενθυμίζεται ακόμα ότι το ΝΑΤΟ δεν δέχεται τη Λήμνο, καίτοι την παραχωρεί η Ελλάδα.
Τα τελευταία αυτά στοιχεία είναι φωνή βοώντος… στο Αιγαίο, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε: «…Οταν έχουμε μία χώρα η οποία, δυστυχώς, εξακολουθεί να κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και αυτό που ενδιαφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι αυτά είναι νατοϊκά νησιά, είναι νησιά μιας σύμμαχης χώρας στο ΝΑΤΟ, προφανώς είναι μια πρακτική η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Μήπως θα ήταν καλύτερα ο πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του να αλλάξουν οι ίδιοι την τακτική του «όλα στο φτερό και ό,τι κάτσει» και να εμβαθύνουν σε κρίσιμα θέματα;
[iEpikaira: Παρά ταύτα το ζήτημα των τουρκικών F-16 μπορεί να σκοντάψει στην Lockheed Martin η οποία υπάρχουν αναφορές ότι θα αρνηθεί το συμβόλαιο επειδή θέλει να επικεντρωθεί στην παραγωγή των F-35...]
Πηγή: newsbreak.gr