Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Ερώτημα προς Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Επίκειται μεσολάβηση Χόκσταϊν μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για τη χάραξη ΑΟΖ;

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άδειασε ξανά συγκεκριμένο Τούρκο ανταποκριτή, ο οποίος επιχείρησε να εκμαιεύσει δήλωση από τον εκπρόσωπο Νέντ Πράις, που να αφορά δήθεν αμερικανική μεσολάβηση για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της κατοχικής Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είναι γνωστό, το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν φήμες ότι ο Άμος Χόκσταϊν, που μεσολάβησε μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) των δύο χωρών, θα ασχοληθεί με τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε σε συγκεκριμένο ερώτημα των Ελλήνων ανταποκριτών για το θέμα αυτό, δηλαδή της μεσολάβησης. Ο κ. Χόκσταϊν, είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης και μεσολαβητής και εάν ποτέ η Ουάσιγκτον -κάτι που δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή- αποφασίσει να μεσολαβήσει μεταξύ των τριών χωρών, αυτόν θα επιλέξει.

Πάντως, έχει σημασία ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απορρίπτει τις απειλές και τους εκβιασμούς της Τουρκίας, αναφορικά με την ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα αναφέρει ότι οι όποιες διαφορές πρέπει να επιλύονται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο η Τουρκία αρνείται να σεβαστεί.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε στους Έλληνες ανταποκριτές (Μιχάλης Ιγνατίου – Hellas Journal, ΕΡΤ – Λένα Αργύρη και ΑΠΕ-ΜΠΕ – Πέτρος Κασφίκης) ότι:

«Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Η μόνη παραβατική χώρα στην περιοχή είναι, ως γνωστό, μόνο η Τουρκία, και οι Ηνωμένες Πολιτείες την καλούν να απέχει από ενέργειες που δημιουργούν πολεμικές καταστάσεις. Τόνισε:

«Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι:

«Δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται».

Ο εκπρόσωπος κάλεσε στη συνέχεια τους συμμάχους των ΗΠΑ να επιλύουν τις διαφορές τους μέσω της διπλωματίας, κάτι που αποφεύγει η Τουρκία, η οποία καταφεύγει σε πολεμικές απειλές. Είπε σχετικά:

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο.

Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν.

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποβλήθηκαν δύο ερωτήσεις:

ΠΡΩΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Έγινε σήμερα (χθες) μια ερώτηση στον κ. Ned Price: Ότι υπάρχουν ορισμένες αναφορές (στον ελληνικό και τον τουρκικό Τύπο) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν κάποιες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για να διασφαλίσουν την ασφαλή χρήση των ενεργειακών πόρων στην περιοχή.

Θα ήθελα να επαναλάβω την ερώτηση γιατί κυκλοφορούν πληροφορίες στην Άγκυρα και την Αθήνα ότι ο κ. Άμος Χόκσταϊν (Amos Hochstein) θα επαναλάβει, αυτή τη φορά με την Κύπρο, την Τουρκία και την Ελλάδα, την επιτυχημένη μεσολάβησή του μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Θα ήθελα το σχόλιο σας.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ελλάδα εξετάζει την επιλογή να ασκήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της χώρας στα δώδεκα μίλια νότια της Κρήτης. Είναι αυτή η κίνηση συμβατή με τη νομική ερμηνεία της UNCLOS από τις Ηνωμένες Πολιτείες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται.

Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο.

Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος είχε αρχικά υποβάλει την εξής ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Νεντ, υπάρχουν ορισμένες αναφορές ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αναλάβουν κάποιες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Νότιας Κύπρου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής χρήση των ενεργειακών πόρων στην περιοχή. Έχετε κάτι για αυτό; Μπορείτε να μας ενημερώσετε;

Ο κ. Νέντ Πράις απάντησε: Δεν έχω τίποτα συγκεκριμένα για τις προσπάθειες οριοθέτησης. Αν το κάνουμε, μπορούμε να τα μοιραστούμε μαζί σας.