Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Ο τουρκικός τρίτος πόλος μήλον της έριδος μεταξύ Δύσης-Ευρασίας (Κ. Γρίβας)

Γρίβας Κώστας

Σε παλαιότερο άρθρο στο SLpress είχαμε αναφερθεί στον δυνητικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στη γεωστρατηγική των ΗΠΑ, ως παράγοντας ανάσχεσης της Κίνας στην Ασία. Είχαμε υποστηρίξει ότι η Τουρκία έχει καταφέρει να πλασάρει τον εαυτό της σαν μήλον της έριδος μεταξύ της Δύσης και της ευρασιατικής συσπείρωσης, που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σημαντικά επιταχύνει. Στόχος του Ερντογάν να συγκροτηθεί τουρκικός τρίτος πόλος.

Αυτήν την ευρασιατική συσπείρωση χωρών, πυρήνας της οποίας είναι ο ενισχυμένος άξονας Ρωσίας-Κίνας, τον οποίο είχαμε πριν τις τελευταίες εξελίξεις χαρακτηρίσει ως Multi Power. Αποτελεί τον γενεσιουργό παράγοντα ενός νέου διπολικού διεθνούς συστήματος, που έχει αρχίσει να σχηματοποιείται. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός, ότι αυτή η ευρασιατική Multi Power έχει ακόμη ρευστή ταυτότητα και στο εσωτερικό της.

Ήταν έντονος και διαρκής ο ανταγωνισμός μεταξύ των μελών της για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Αυτός ο ανταγωνισμός ξεκινούσε από τις σχέσεις Μόσχας-Πεκίνου, ο οποίος, όμως, έχει σημαντικά υποχωρήσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ανταγωνισμοί υπάρχουν και σε άλλα μέλη της ευρασιατικής συσπείρωσης που σε γενικές γραμμές εκφράζεται στον “Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης”.

Έτσι, το Πακιστάν, για παράδειγμα, από τη μία αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Κίνας, από την άλλη, όμως, φοβάται μήπως μετατραπεί σε ελεγχόμενο εξάρτημα της. Οπότε προσπαθεί να αποκτήσει διαπραγματευτικά χαρτιά έναντι του Πεκίνου και βεβαίως έναντι της Ινδίας, την οποία θεωρεί εχθρό. Ένας από τους τρόπους που επιδιώκει να το επιτύχει, είναι να ενισχύσει τους δεσμούς του με την Τουρκία.

Επιδιώκει να δημιουργήσουν ένα συμπαγές γεωπολιτικό μέγεθος (τουρκικός τρίτος πόλος) με σκοπό να μπορούν να διαπραγματευτούν με ισχυρότερα χαρτιά τη θέση τους σε αυτό το νέο διπολικό σύστημα. Αυτό φάνηκε και από την απόλυτη ταύτιση των δύο χωρών με το Αζερμπαϊτζάν, όπου το Πακιστάν έφτασε σε σημείο να απειλήσει με το πυρηνικό του οπλοστάσιο τη μικροσκοπική Αρμενία, με την οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν έχει τίποτα να μοιράσει.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr