Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Οι ξένοι δεν ξεχνούν… Εμείς; Ανάγκη λογοδοσίας της Τουρκίας για τα εγκλήματα της εισβολής στην Κύπρο το 1974 λέει το Gatestone Institute

To Gatestone Institute δημοσιεύει εκτενή ανάλυση της Uzay Bulut με τίτλο Turkey’s ‘Crimes against Humanity’ and Illegal Occupation of Cyprus περί της ανάγκης λογοδοσίας της Τουρκίας για τα εγκλήματα των δυνάμεών της κατά την εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής το 1974 δολοφόνησαν αθώους αμάχους, βίασαν γυναίκες και παιδιά και λεηλάτησαν την βόρεια Κύπρο. Εκτόπισαν βίαια περίπου 170.000 Ελληνοκύπριους, δηλαδή το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. ΄

Έκτοτε η τύχη πολλών Ε/κ αγνοείται, ενώ η Τουρκία κατέχει το 36% του νησιού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που είναι όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε Έκθεσή της το 1976 καταγράφει πολλά από τα εγκλήματα των τουρκικών δυνάμεων κατά την εισβολή στην Κύπρο. Ο αρχικός αριθμός αγνοουμένων αμάχων, γυναικών και παιδιών, ήταν 1619.

«Η ευρεία ή συστηματική πρακτική της εξαναγκαστικής εξαφάνισης συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όπως ορίζεται στο εφαρμοστέο διεθνές δίκαιο και θα επισύρει τις συνέπειες που προβλέπονται από το εν λόγω ισχύον διεθνές δίκαιο». — Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών της Ύπατης Αρμοστείας, Διεθνής Σύμβαση για την Προστασία όλων των Προσώπων από την Αναγκαστική Εξαφάνιση, 2006.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο μεγαλύτερος αριθμός καταγγελιών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά τη Ρωσία, αφορούσε την Τουρκία… Το 2021, η Τουρκία ήταν στην κορυφή της λίστας για τον αριθμό των αποφάσεων του ΕΔΔΑ που διαπίστωσαν παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης.

Σύμφωνα με τον Δρ Κλέαρχο Κυριακίδη, «Υπήρξε μια συλλογική επί δεκαετίες αποτυχία να τηρηθεί το κράτος δικαίου με τον κατάλληλο τρόπο που αρμόζει στην έννομη τάξη μετά το 1945».

Ο Δρ. Κυριακίδης σημειώνει επίσης την αποτυχία της Τουρκίας να γίνει συμβαλλόμενο μέρος σε περισσότερα από 70 όργανα του Διεθνούς Δικαίου.

Για την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης στην Κύπρο, ο Κυριακίδης προτείνει τη σύσταση ενός νέου ανεξάρτητου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, είτε στα πρότυπα των δικαστηρίων που ιδρύθηκαν από τους νικητές Συμμάχους στη Νυρεμβέργη είτε εκείνων που συνέστησε το ΣΑ του ΟΗΕ σε σχέση με την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα, το οποίο θα εξετάσει τα εγκλήματα της Τουρκίας και των πρακτόρων της στην Κύπρο.

Ο κ. Κυριακίδης τόνισε ότι, σε αντίθεση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ο ΟΗΕ φέρει στους ώμους του μέρος της ευθύνης καλλιέργειας μιας κουλτούρας ατιμωρησίας, διότι ποτέ δεν συνέστησε κάποιο ανεξάρτητο διεθνές ποινικό δικαστήριο για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως έκανε σε άλλες προγενέστερες περιπτώσεις.

Οι έρευνες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ένα ανεξάρτητο δικαστήριο τύπου Νυρεμβέργης ή τύπου Χάγης, για να ασχοληθεί με τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν.

Στην συνέχεια, αφού η αρθρογράφος περιγράφει περιπτώσεις εγκλημάτων των τουρκικών δυνάμεων κατά την εισβολή στην Κύπρο, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Διεθνής Κοινότητα έχει την ηθική και πολιτική υποχρέωση να απαιτήσει από την Τουρκία να συμμορφωθεί και να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της πολιτισμένης ανθρωπότητας. Ειδικότερα, πρέπει να απαιτήσει από την Τουρκία:

-να δημοσιοποιήσει πληροφορίες για μαζικούς τάφους Ε/κ που δημιούργησε ο τουρκικός στρατός, έπειτα από την εκκαθάριση πεδίων μάχης.

-να επιτρέψει την πρόσβαση στα τουρκικά αρχεία

-να δημοσιοποιήσει πληροφορίες για τοποθεσίες νεότερων μαζικών τάφων, που περιέχουν τα οστά όσων μετέφερε ο τουρκικός στρατός από τους αρχικούς μαζικούς τάφους.

-να εφαρμόσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ του 2001 και 2014, που αφορούν στους αγνοούμενους Ε/κ.

*Η Uzay Bulut είναι τουρκάλα δημοσιογράφος και διακεκριμένο μέλος του Gatestone Institute, καθώς επίσης και ερευνήτρια του Philos Project.

Πηγή: GateStone Institute απόδοση hellasjournal.com