Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Έλληνες πολίτες γίνονται στόχοι ουκρανικής λίστας θανάτου

Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης

Οι Έλληνες πολιτικοί, επιστήμονες, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι, που «φιγουράρουν» στα κατάστιχα της ουκρανικής λίστας θανάτου «Ειρηνοποιός», με το στίγμα του «εχθρού της Ουκρανίας», μιλούν στον Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη, στο TPP, για τη στοχοποίησή τους. Ανάμεσά τους είναι ο πρώην αναπλ. υπ. Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ο πρώην υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, η πρώην αναπλ. υπ. Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, τα στελέχη του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Γιώργος Μαγγανάς, ο ανταποκριτής στη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός, ο πανεπιστημιακός Δημήτρης Πατέλης, ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης και η δημοσιογράφος Μαρία Καλύβα. O νομικός Θέμης Τζήμας και ο καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καλτσώνης εξηγούν τον παράνομο χαρακτήρα της λίστας και καλούν τις ελληνικές αρχές να παρέμβουν για την προστασία των πολιτών τους.

Στις 20 Αυγούστου, η δημοσιογράφος Ντάρια Ντουγκίνα, κόρη του Ρώσου εθνικιστή φιλοσόφου Αλεξάντερ Ντούγκιν, δολοφονήθηκε μέσω παγιδευμένου εκρηκτικού μηχανισμού στο αυτοκίνητό της, αφού είχαν μόλις παρακολουθήσει το ετήσιο φεστιβάλ «Παράδοση», στα περίχωρα της Μόσχας. Η εθνικιστική-αντιδραστική ιδεολογία του πατέρα της, δεν εμπόδισε τη διεθνή καταδίκη της τρομοκρατικής ενέργειας, με το πάπα Φραγκίσκο να κάνει λόγο για ένα αθώο θύμα της τρέλας του πολέμου και τον επίσημο εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να ζητά διαλεύκανση της δολοφονίας.

Την ευθύνη του τρομοκρατικού χτυπήματος ανέλαβε μία νεοσύστατη οργάνωση ονόματι «Εθνικός Ρεπουμπλικανικός Στράτος της Ρωσίας», σύμφωνα με το μανιφέστο που δημοσιοποίησε ο εξόριστος Ιλία Πονομάρεφ. Πρόκειται για έναν πρώην βουλευτή της ρωσικής Δούμας, υπήρξε ο μοναδικός βουλευτής που καταψήφισε την ενσωμάτωση της Κριμαίας το 2014, ενώ από το 2019 φέρεται να έχει ουκρανική υπηκοότητα και να πολεμάει μάλιστα στο πλευρό των δυνάμεων εδαφικής άμυνας της Ουκρανίας. Αν και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν είναι μέλος, παρά μόνο έμπιστος της τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία καλεί μέσω του μανιφέστου της σε «εξόντωση» του Ρώσου προέδρου, είναι χαρακτηριστικό πώς έχει γράψει βιβλίο με τίτλο «Πρέπει ο Πούτιν να πεθάνει; Η ιστορία για το πώς η Ρωσία θα γίνει η δημοκρατία αφού χάσει στην Ουκρανία».

Διαβάστε τη συνέχεια στο imerodromos.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×