Πριν από λίγη ώρα υπογράφτηκε το επίσημο ελληνικό αίτημα προς στις αρχές των ΗΠΑ για την απόκτηση των F-35 και αναμένεται να σταλεί μέσα στις επόμενες μέρες, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Σκάι.
Στις ΗΠΑ η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία
Η Ελλάδα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, και άλλα 20 υπό αίρεση.
Μάλιστα, οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσουν το αίτημα αυτό.
Κυβερνητικές πηγές σχετικά με την υπογραφή του αιτήματος της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για τα αεροσκάφη F-35, αναφέρουν ότι «είναι ζήτημα του υπουργείου ‘Αμυνας και πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό» σε μια προσπάθεια να αποσυνδέσουν τη σημερινή εξέλιξη από τα τουρκικά F-16 και την αμερικανική στήριξη που απέσπασε σήμερα ο Ερντογάν.
Οπως σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, «πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία».
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαΐου ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με επίσημη δήλωσή του είχε αναφέρει ότι θα ξεκινούσε άμεσα η διαδικασία απόκτησης των μαχητικών F-35. Οι δηλώσεις εκείνες έγιναν στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο κ. Παναγιωτόπουλος με στελέχη του Προγράμματος (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35.
Αποτρεπτική ικανότητα
Στη συνάντηση εκείνη συμμετείχε και ο πρέσβης των ΗΠΑ Αθήνα, Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο υπουργός Άμυνας είχε αναφέρει ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών. Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε ότι η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, η οποία θα ενισχύσει, περαιτέρω, την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και τη διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, αντανακλά το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.
Υποστήριξη των ΗΠΑ για τα F-16 της Τουρκίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι η είδηση αυτή για την υπογραφή του επίσημου αιτήματος προς τις ΗΠΑ έρχεται τη στιγμή που με φόντο τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο παζάρι του με το Τζο Μπάιντεν ανάμεσα στα ανταλλάγματα που πήρε για να άρει το βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας ήταν η πλήρης υποστήριξη των ΗΠΑ στα «σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».
«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ» τόνισε η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ωστόσο αυτή η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.
Εντός Ιουλίου η ανταλλαγή με Γερμανία και η αποστολή των τεθωρακισμένων στην Ουκρανία
Σημειώνεται δε ότι εκτός από τις εξελίξεις με τα F-35 η σημερινή ημέρα φέρνει εξελίξεις και σε ότι αφορά την ανταλλαγή τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Ελλάδας και Γερμανίας προκειμένου να αποσταλούν εντός του Ιούλιου από την Ελλάδα στην Ουκρανία τα ΤΟΜΑ BPM-1. Για το θέμα αυτό υπήρξε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γερμανίδα ομόλογό του.
Πηγή: in.gr