Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Ο άνθρωπος πίσω από τον πόλεμο του Πούτιν

Στις δύο πρόσφατες προσεχτικά σχεδιασμένες εμφανίσεις του ο Βλαντίμιρ Πούτιν έμεινε σε εμφανή απόσταση από τους πιο στενούς συμβούλους του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν την προσοχή και την εμπιστοσύνη του.

Επί χρόνια ο Ρώσος πρόεδρος στηριζόταν σε μία απολύτως πιστή ομάδα συμβούλων, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ξεκινήσει την καριέρα τους στις μυστικές υπηρεσίες. Ο κύκλος αυτός έχει στενέψει υπερβολικά. Ουσιαστικά ένας άνθρωπος πλέον εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει τις σκέψεις και αποφάσεις του Πούτιν. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Σεργκέι Σοϊγκού. Αυτός κρύβεται πίσω από το δόγμα της «αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας και προστασίας της Ρωσίας από την στρατιωτική απειλή της Δύσης».

Ο Σοϊγκού απολαμβάνει συχνά εκδρομές για ψάρεμα και κυνήγι στη Σιβηρία με τον πρόεδρος και κατά το παρελθόν είχε ακουστεί ότι είναι ο πιθανότερος διάδοχός του. Πριν από τρεις ημέρες ωστόσο ακόμη και αυτός ήταν σε αισθητή απόσταση από τον πρόεδρο σε ένα τραπέζι μήκους πολλών μέτρων, γεγονός που πυροδότησε ποικίλα σχόλια (βλέπε φωτογραφία). Αν μη τι άλλο ο Ρώσος πρόεδρος φαινόταν να θέλει να στείλει το μήνυμα ότι εκείνος μόνος λαμβάνει τις αποφάσεις.

Υπήρξαν πληροφορίες για αιφνίδια ψυχρότητα μεταξύ των δύο ανδρών, η οποία και έχει να κάνει με την αποτυχία του στόχου για έναν «πόλεμο- αστραπή», στον οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις θα κατέθεταν τα όπλα μέσα στα πρώτα 24ωρα από την εισβολή. «Ο Σοϊγκού θα έμπαινε θριαμβευτής στο Κίεβο. Υποτίθεται ότι θα κατακτούσε άμεσα την πρωτεύουσα» εξηγεί στο BBC η Βέρα Μιρόνοφα, ειδική σε θέματα συρράξεων.

Ήταν ο άνθρωπος που πιστώθηκε την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και εκείνος που όλοι στη Ρωσία πίστευαν ότι θα επαναλάβει την «επιτυχία». Ήταν επίσης επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών GRU και κατηγορήθηκε ως ιθύνων νους για τη φονική επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά πράκτορα στο Σάλσμπερι της Βρετανίας και για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Παρά τις πληροφορίες περί ψυχρών σχέσεων ο Αντρέι Σολντάτοφ, Ρώσος ειδικός σε ζητήματα ασφαλείας, πιστεύει ότι ο Σοϊγκού παραμένει το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη μακράν επιρροή επί του προέδρου. «Ορίζει τον στρατό και καθορίζει την ιδεολογία. Αυτός έχει τον έλεγχο του όλου αφηγήματος» εξηγεί.

Πηγή: naftemporiki.gr

Πούτιν: Ο «στενός κύκλος» του Ρώσου προέδρου
Παρότι η ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων ανήκει εξ ολοκλήρου στον πρόεδρο Πούτιν, η εισβολή στην Ουκρανία αποκάλυψε τη σύνθεση του «στενού κύκλου» του Ρώσου προέδρου.

ΜΟΣΧΑ. Παρότι η ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων ανήκει εξ ολοκλήρου στον πρόεδρο Πούτιν, η εισβολή στην Ουκρανία αποκάλυψε τη σύνθεση του «στενού κύκλου» του Ρώσου προέδρου. Ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ανήκει εδώ και δεκαετίες στον στενό κύκλο. Ο Σοϊγκού έχει συνοδεύσει τον Πούτιν σε κυνηγετικές εξορμήσεις στη Σιβηρία και θεωρείται ένας από τους πιθανούς διαδόχους του προέδρου. Αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Σοϊγκού συνεχίζει να ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στον Πούτιν.

Σημαντική επιρροή ασκεί και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών FSB, Νικολάι Πατρούσεφ. Ο 70χρονος πρώην πράκτορας της KGB υπήρξε μέντορας του νεαρού τότε Πούτιν στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας του στο Λένινγκραντ. «Ο Πατρούσεφ είναι ο πιο ακραίος από τους ιέρακες και πιστεύει ακράδαντα ότι η Δύση σχεδιάζει εδώ και χρόνια την καταστροφή της Ρωσίας», λέει στο BBC ο Μπεν Νόουμπλ, καθηγητής Ρωσικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου.

Δύο άλλα πανίσχυρα στελέχη του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και παλιοί γνώριμοι του Πούτιν από τη δεκαετία του 1970 είναι ο επικεφαλής της εξωτερικής αντικατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν και ο αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ. Η επιρροή του Ναρίσκιν ενδέχεται, όμως, να φθίνει όπως φάνηκε στη σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Πούτιν εξέφρασε ανοικτά την αγανάκτησή του στον Ναρίσκιν, καθώς εκείνος δεν εμφανίσθηκε αρκούντως ενθουσιώδης ακούγοντας τα επιχειρησιακά σχέδια του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

[iEpikaira: Περισσότερα ΕΔΩ!]

Πηγή: kathimerini.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×