Ρωσο-αμερικανική κόντρα επί ελληνικού εδάφους. Επίθεση κατά του Τζέφρι Πάϊατ, εξαπέλυσε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, με αφορμή άρθρο του για το «Ουκρανικό» στον ελληνικό Τύπο
«Κάποιοι θέλουν να εμπλέξουν την Ελλάδα σε περιπέτειες, που εξυπηρετούν τα σχέδιά τους για τον περιορισμό της Ρωσίας μέσω της δημιουργίας κρίσεων στα ρωσικά σύνορα», αναφέρει η ρωσική πρεσβεία, απαντώντας στον Τ.Πάϊατ, μέσω Facebook, με αφορμή άρθρο του στα «Νέα».
Και συνεχίζει: «Δηλώνουν ότι δήθεν «η Ουκρανία τήρησε τις δεσμεύσεις της υπό της Συμφωνίες του Μινσκ». Έχουν χάσει τελείως την επαφή τους με την πραγματικότητα. Στις 31 Ιανουαρίου, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφάλειας της Ουκρανίας Α.Ντανίλοφ δήλωσε: «Η εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ θα σήμαινε την καταστροφή της χώρας». Ενώ και ο πρόεδρος Β.Ζελένσκι είχε πει ότι «οι Συμφωνίες του Μινσκ χρειάζονται όχι για την επίλυση της σύγκρουσης αλλά μόνο για τη διατήρηση των αντιρωσικών κυρώσεων».
Στο άρθρο του με τίτλο «Διπλωματία αντί πολέμου και αλήθεια αντί για ψέματα», ο Αμερικανός πρέσβης έγραψε:
Κάλεσμα για δράση. Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να κτίζουν ένα διεθνή συνασπισμό εταίρων στην Ευρώπη και αλλού που βλέπουν αυτή την απειλή με καθαρά μάτια. Οι φίλοι μας στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικοί στην προσπάθεια αυτή. Προς τούτο καλωσορίσαμε την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, κ.Δένδια σε Μαριούπολη και Σαρτανά και την επαφή του με την Ειδική Αποστολή Παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ισχυρή θέση της Ελλάδας υπέρ της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Χάρτα του OHE. Καλωσορίζουμε και την επαφή του Πρωθυπουργού, κ .Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Πούτιν στο Σότσι προς στήριξη της διπλωματίας.
Η κοινή μας διατλαντική ενότητα και αποφασιστικότητα είναι το αποτελεσματικότερο εργαλείο για αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας. Είμαστε δεσμευμένοι στη διπλωματία και ξεκαθαρίζουμε ότι η οδός της διπλωματίας προσφέρει τη μόνη δυνατή λύση για όλους.
Αν όμως η Ρωσία επιλέξει άλλο δρόμο και εισβάλει εκ νέου στην Ουκρανία, είμαστε έτοιμοι και συντονισμένοι με εταίρους και συμμάχους να επιβάλουμε μαζικές επιπτώσεις στη Ρωσία όπως επιβεβαίωσαν προσφάτως οι G7, η EE και το NATO. Αυτές θα είναι σημαντικές κυρώσεις, οικονομικές και άλλες όμοιες, των οποίων δεν έχουμε επιβάλλει στο παρελθόν.
Θα ενισχύσουμε επίσης αντίστοιχα την άμυνα της Ουκρανίας και του NATO, δηλαδή αυτό ακριβώς που ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι δε θέλει. Η απειλή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απειλή στις δημοκρατικές αρχές παντού. Νομίζω ότι η Ελλάδα, της οποίας η κληρονομιά μας εμπνέει όλους, το αντιλαμβάνεται καλά.
Αμερικανοί και Έλληνες πρέπει να σταθούν μαζί με την Ουκρανία να διασφαλίσουν μια ελεύθερη και σταθερή Ευρώπη προς το συμφέρον των λαών και των δημοκρατιών, είτε είναι Αμερικανοί, Έλληνες ή άλλοι σε ολόκληρο τον κόσμο».
Προηγουμένως, στο ίδιο κείμενο, ανέφερε:
«Ο κόσμος παρακολουθεί το ρωσικό μοτίβο απρόκλητης επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας. Οι πράξεις της Ρωσίας δεν αποτελούν απειλή μόνο για την Ουκρανία, αλλά και την Ευρώπη και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Οι στόχοι μας είναι απλοί. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων και εταίρων μας για τη στήριξη της ευρωπαϊκής συνοχής την ενδυνάμωση της διατλαντικής μας σχέσης και των δημοκρατικών κρατών και θεσμών. Σε αυτό είμαστε μαζί. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υπήρξε ξεκάθαρος οι ΗΠΑ δε θα διαπραγματευθούν για την Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη. Δε θα διαπραγματευθούμε για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία. Και η συζήτηση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας στα θέματα αυτά είναι εντατική.
Η πραγματική απειλή. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Ρωσία εισέβαλε σε δύο γειτονικές χώρες, επενέβη στις εκλογές άλλων, χρησιμοποίησε χημικά όπλα για να πραγματοποιήσει δολοφονίες σε ξένο έδαφος, χρησιμοποίησε παραδόσεις φυσικού αερίου ως πολιτικό όπλο και παραβίασε διεθνείς συμφωνίες ελέγχου όπλων.
Όπως είδα και εγώ το 2014 όταν εκατομμύρια Ουκρανών διαδήλωσαν για ένα δημοκρατικό μέλλον, η Ρωσία κατασκεύασε μια κρίση, εισέβαλε και κατέλαβε ουκρανικό έδαφος στην Κριμαία και οργάνωσε πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία με ρωσικό προσωπικό και ένοπλες ομάδες που καθοδηγεί , εκπαιδεύει προμηθεύει και χρηματοδοτεί.
Ο πόλεμος αυτός στοίχισε πάνω από 14.000 ζωές Ουκρανών. Η Ρωσία συνεχίζει να κατέχει μέρη της Γεωργίας και της Ουκρανίας και δεν τίμησε τη δέσμευσή της να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Μολδαβία. Και τώρα οι ενέργειες της Ρωσίας, περιλαμβανομένης της συγκέντρωσης πάνω από 100.000 στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλούν νέα κρίση, όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο πρόεδρος Πούτιν ανειλικρινώς κατηγορεί την Ουκρανία για την απρόκλητη συγκέντρωση δυνάμεων. Αλλά η στρατιωτική στάση της Ουκρανίας και του NATO ήταν πάντα αμυντικής φύσης. Αντίθετα με τη Ρωσία η Ουκρανία τήρησε τις δεσμεύσεις της υπό τις Συμφωνίες του Μινσκ που στόχευαν σε εκεχειρία στο Ντονμπάς.
Αυτό που ο Πούτιν φοβάται είναι ότι οι δημοκρατικές αρχές και η άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συνεχίσουν να υποσκάπτουν την προσκόλλησή του στην εξουσία. Σε απάντηση η Ρωσία δε φείδεται προσπαθειών να υποσκάψει την Ουκρανική Δημοκρατία μέσω παραπληροφόρησης και στρατιωτικού εκφοβισμού. Εν συντομία, οι πράξεις της Ρωσίας είναι επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές.
Στήριξη στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα δεσμεύονται να στηρίξουν την ουκρανική κυριαρχία και ακεραιότητα. Σε συνεργασία με συμμάχους και εταίρους στο NATO θα βοηθήσουμε την Ουκρανία στην προσπάθειά της να αμυνθεί σε νέα ρωσική επιθετικότητα.
Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να προωθήσει μεταρρυθμίσεις για δημοκρατία και κατά της διαφθοράς και να αποκαταστήσει και να ασφαλίσει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της. Προς τούτο όπως τόνισα σε μία από τις τελευταίες μου συνεντεύξεις ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού.
Ευρωπαϊκά και αμερικανικά συμφέροντα απειλούνται. Όπως είπε ο υπουργός, Μπλίνκεν, στο Βερολίνο, στις 20 Ιανουαρίου, πολλά διακυβεύονται εδώ. Μιλάμε για το μέλλον της Ουκρανίας πράγματι, αλλά και για τις αρχές που έκαναν τον κόσμο ασφαλέστερο και πολύ σταθερότερο για δεκαετίες. Επενδύουμε σημαντικά σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία γιατί σεβόμαστε αυτές τις αρχές που στηρίζουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια ότι τα σύνορα και η εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας δε μπορούν να αλλάζουν δια της βίας και ότι είναι δικαίωμα των κρατών να αποφασίζουν για το μέλλον τους.
Τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να υφίστανται κόστος αν δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν. Επιτρέποντας στη Ρωσία να παραβιάζει αυτές τις αρχές ατιμώρητα στέλνει σε άλλους το μήνυμα ότι αυτές οι αρχές είναι αναλώσιμες».
Πηγή: antinews.gr