Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Συνάντηση κορυφής Βλαντίμιρ Πούτιν με Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο - Το ουκρανικό φέρνει την Ρωσία και την Κίνα πιο κοντά από ποτέ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί σήμερα με τον ομόλογό του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην κινεζική πρωτεύουσα, όπου οι δύο ηγέτες αναμένεται να διατρανώσουν τη φιλική τους σχέση σε προσωπικό καθώς και σε κρατικό επίπεδο, με φόντο τις εντάσεις με τις ΗΠΑ, στην περίπτωση της Μόσχας γύρω από την Ουκρανία, σε αυτήν του Πεκίνου για ευρύ φάσμα ζητημάτων.

Η κινεζική κυβέρνηση στηρίζει τη ρωσική μέχρι τώρα κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. Θέλει, σημειώνει, να δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ρωσίας και εναντιώνεται στην επέκταση οργανισμών όπως το NATO.

Προτού αναχωρήσει, ο κ. Πούτιν φρόντισε να υπογραμμίσει τη φιλία των δύο χωρών αλλά και την προσωπική φιλική σχέση του με τον κ. Σι σε συνεντεύξεις και άρθρα του που δημοσιεύθηκαν σε κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Ταξιδεύει στο Πεκίνο την ημέρα που θα γίνει η τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, το απόγευμα (τοπική ώρα) στο Εθνικό Στάδιο της κινεζικής πρωτεύουσας, γνωστό επίσης με το προσωνύμιο "Φωλιά του Πουλιού".

Ο κ. Πούτιν, ο πιο υψηλόβαθμος ξένος πολιτικός που θα παραβρεθεί στην τελετή έναρξης, θα τιμηθεί ως "φίλος της Κίνας".

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτές που χαρακτηρίζουν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, πολλές δυτικές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, επέβαλαν διπλωματικό μποϊκοτάζ στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι εθνικές ομάδες τους θα συμμετάσχουν, αλλά δεν θα ταξιδέψουν στην κινεζική επικράτεια πολιτικοί ή άλλοι επίσημοι.

Μόσχα και Πεκίνο έστειλαν μήνυμα ενότητας στην προπαρασκευαστική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών χθες Πέμπτη το απόγευμα.

Στις συνομιλίες του Ουάνγκ Γι και του Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο πλευρές ευθυγραμμίστηκαν σε ζητήματα όπως η κρίση στην Ουκρανία, η κρίση στο Αφγανιστάν, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, σημείωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

"Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να βαθύνει η αποδεδειγμένη στο χρόνο φιλία και ο συνεκτικός στρατηγικός συντονισμός των δύο χωρών", τόνισε ο κ. Ουάνγκ, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο κρατών εξέφρασαν την εναντίωσή τους στην "πολιτικοποίηση" των Ολυμπιακών Αγώνων και σε κάθε απόπειρα δημιουργίας συγκρούσεων μεταξύ χωρών και οργανισμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ esxatianasxesi

Ο Πούτιν λέει στον Σι για νέα συμφωνία προμήθειας 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Κίνα
Ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Σι Τζινπίνγκ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Παρασκευή στο Πεκίνο ότι η Ρωσία έχει ετοιμάσει μια νέα συμφωνία για την προμήθεια της Κίνας με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την περιοχή της στην Άπω Ανατολή.

Ο Πούτιν, σύμφωνα με το Reuters, είπε επίσης ότι η ρωσική πετρελαϊκή επιχείρηση έχει "νέες λύσεις" για τις προμήθειες υδρογονανθράκων στην Κίνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε ακόμη τις "πρωτόγνωρης ποιότητας” σχέσεις της χώρας του με την Κίνα στη διάρκεια την πρώτης ημέρας της επίσκεψής του στο Πεκίνο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, εν μέσω κρίσης με τη Δύση.

"Σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, προχώρησαν με πνεύμα φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας. Έχουν φτάσει σε πραγματικά πρωτόγνωρα επίπεδα”, δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε "ένα παράδειγμα αξιοπρεπούς σχέσης, στην οποία ο κάθε ένας βοηθά και στηρίζει τον άλλο στην ανάπτυξή του”.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, Πούτιν και Σι θα παρουσιάσουν στη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου "το κοινό τους όραμα” για τη διεθνή ασφάλεια, την ώρα που η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι ιδιαίτερα τεταμένη λόγω της Ουκρανίας. Το Πεκίνο έχει εκφράσει τη στήριξή του στη Μόσχα στην κρίση αυτή.

Κοινό μέτωπο κατά της Δύσης

Κοινό μέτωπο συγκροτούν Ρωσία και Κίνα για να καταγγείλουν ως αποσταθεροποιητικούς παράγοντες την αμερικανική επιρροή και τον ρόλο των δυτικών στρατιωτικών συμμαχιών στην Ευρώπη και στην Ασία (ΝΑΤΟ και AUKUS) στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά την συνάντησή τους στο Πεκίνο οι πρόεδροι της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και απηχεί τις "κοινές τους θέσεις" για την ασφάλεια, αλλά και για μακρά σειρά διεθνών θεμάτων.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο δυνάμεων με την Δύση ενίσχυσαν τους σινορωσικούς δεσμούς . Ο ρώσος πρόεδρος ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που έσπευσε να επιβεβαιώσει την παρουσία τους στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και να καταγγείλει το διεθνές μποϊκοτάζ.

Ετσι, Πεκίνο και Μόσχα καλούν το ΝΑΤΟ να σταματήσει την διεύρυνσή του, ενώ η Μόσχα εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της απέναντι στην στάση του Πεκίνου ως προς την Ταϊβάν και αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ανεξαρτησία της υπό οποιαδήποτε μορφή.

Ο Σι Τζινπίνγκ έκανε σαφές ότι Κίνα και Ρωσία υποστηρίζουν αποφασιστικά η μία την άλλη στην υπεράσπιση των θεμελιωδών τους συμφερόντων και ότι θα εμβαθύνουν την "ακλόνητη στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον" στρατηγική τους συνεργασία.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι δήλωσε επίσης ότι Κίνα και Ρωσία θα υποστηρίξουν η μία την άλλη στη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ capital.gr