Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Ευνοϊκή συμφωνία πέτυχε η ΔΕΠΑ με τη Gazprom για τις ποσότητες και την τιμολόγηση αερίου

Ισχυροποιεί τη θέση της έως το 2026 – Συνέχιση των παροχών στους καταναλωτές

Θοδωρής Παναγούλης

(upd: 08:36) Η πολύμηνη διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη Ρωσική Gazprom, αναφορικά με τη φόρμουλα τιμολόγησης του Ρωσικού αερίου που θα απορροφήσει η χώρα μας το 2022 και τα επόμενα χρόνια έως το 2026, κατέληξε σε συμφωνία των δύο μερών, με ευνοϊκούς όρους για την ελληνική πλευρά (βλέπε εδώ την ανακοίνωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας).

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας, είναι τα εξής:

· Για το 2022, σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 80% με τον δείκτη TTF (Ολλανδική πλατφόρμα συναλλαγών) και κατά 20% με την τιμή του αργού πετρελαίου (Oil Indexed). Η Ρωσική πλευρά είχε απαιτήσει τη σύνδεση κατά 100% με το δείκτη TTF.

· Οι ποσότητες του συμβολαίου παραμένουν μέχρι το 2026, οπότε λήγει, στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 2 δισ. κ.μ. ετησίως. Η Gazprom ζητούσε αρχικά, για να δεχτεί την αναλογία 80 – 20, να μειωθούν οι ετήσιες συμβολαιοποιημένες ποσότητες για τη χώρα μας.

· Για τα έτη 2023 έως 2026 η φόρμουλα τιμολόγησης θα είναι επίσης συνδεδεμένη κατά κύριο λόγο με το δείκτη TTF και κατά κάποιο ποσοστό με την τιμή του πετρελαίου.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ισχυρό πλεονέκτημα για τη ΔΕΠΑ στην εγχώρια αγορά αερίου καθώς «κλειδώνει» την προμήθεια ισχυρών ποσοτήτων ρωσικού αερίου σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από τις τρέχουσες στην ελεύθερη αγορά, δεδομένου ότι περιλαμβάνουν σύνδεση, έστω και κατά μικρό ποσοστό, με Oil Indexed.

Τούτων δοθέντων η ΔΕΠΑ Εμπορίας εκτιμάται ότι κατοχυρώνει για τα επόμενα χρόνια τη διατήρηση ηγετικού ρόλου στην ελληνική αγορά και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα, εξασφαλίζοντας προνομιακή τιμολόγηση από το σύνολο των συμβολαίων προμήθειας που διαθέτει, να συνεχίσει την παροχή εκπτώσεων προς τους οικιακούς (αλλά και βιομηχανικούς) καταναλωτές, όσο θα συνεχίζεται η πίεση από την ενεργειακή κρίση.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazprom για την αναπροσαρμογή στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, καθώς δημιουργεί ανάχωμα προστασίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, εν μέσω μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης. Τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση, στηρίζουν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας για την ελληνική αγορά».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς σημείωσε ότι: «Πάγια επιδίωξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, με γνώμονα το όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών στη χώρα μας. Συνεχίζουμε με σταθερότητα και αξιοπιστία να συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να βελτιώνουμε το αποτύπωμά μας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.»

Το σήριαλ της διαπραγμάτευσης

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα βρέθηκε στο τραπέζι και κατά τις προ ημερών επισκέψεις Μητσοτάκη και Σκρέκα στη Ρωσία.

Η αρχική απαίτηση των Ρώσων, κοινοποιημένη επίσημα στη ΔΕΠΑ από τον Αύγουστο, ήταν για 100% σύνδεση με το δείκτη TTF. Μετά την υποχώρηση στο 80% TTF και 20% oil indexed, η Gazprom ζήτησε, αφενός μεν να μειωθούν οι κατ΄έτος συμβολαιοποιημένες ποσότητες που απορροφά η ΔΕΠΑ, αφετέρου δε, να υπάρξει συμφωνία όχι μόνον για το 2022, αλλά μέχρι το 2026 οπότε και τελειώνει το υφιστάμενο διμερές συμβόλαιο.

Η απαίτηση των Ρώσων για μείωση των ποσοτήτων θεωρήθηκε «κόκκινη γραμμή» από την διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ας σημειωθεί ότι το νούμερο των 2 δις. κυβικών μέτρων ετησίως προέκυψε το 2016, όταν και άλλαξε η σύμβαση με τους Ρώσους και μειώθηκαν οι ποσότητες κατά 1 δισ. κυβικά μέτρα.

Το ιστορικό

Όπως έχει γράψει έγκαιρα το energypress, η σύμβαση που έχει η ΔΕΠΑ με τους Ρώσους λήγει το 2026, ωστόσο κάθε χρόνο διεξάγονται συζητήσεις για τον τρόπο τιμολόγησης και για τη διαχείριση της ρήτρας take or pay που περιλαμβάνει το συμβόλαιο.

Όσον αφορά την τιμολόγηση, το συμβόλαιο με τη Gazprom είναι 100% oil indexed δηλαδή απολύτως συνδεδεμένο με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, τόσο για το 2020 όσο και για το 2021, υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη για έκτακτη τροποποίηση, διότι το πετρέλαιο ήταν πολύ ακριβό και το LNG φθηνότερο, οπότε η ΔΕΠΑ ζήτησε και πήρε (όπως και άλλες εταιρείες στην Ευρώπη) την τιμολόγηση των ποσοτήτων Ρώσικου αερίου με φόρμουλα καθοριζόμενη κατά 60% από τις τιμές πετρελαίου και κατά 40% από το δείκτη TTF.

Για εφέτος (δηλαδή για το αέριο του 2022), που τα πράγματα είναι ακριβώς ανάποδα, δηλαδή το LNG είναι ακριβό και το πετρέλαιο φθηνότερο, είναι οι Ρώσοι που ζήτησαν από τον Αύγουστο με επίσημα κοινοποιημένο αίτημα, να μην ισχύσει το 100% oil indexed, αλλά αντίθετα, να ισχύσει φόρμουλα με 100% TTF.

Αυτό ήταν και το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η διαπραγμάτευση προς ένα υβριδικό μοντέλο όπως το 2020 και το 2021.

Πηγή: energypress.gr