Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Κοινή δήλωση των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων για αποτροπή ενός παγκόσμιου πολέμου

Οι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων - Ρωσία, Βρετανία, Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία - εξέδωσαν κοινή δήλωση για να αποτρέψουν έναν μελλοντικό πυρηνικό πόλεμο και μια κούρσα εξοπλισμών.


Η δήλωση των πέντε πυρηνικών δυνάμεων ετοιμάστηκε με πρωτοβουλία της Μόσχας και «με την πιο ενεργή συμμετοχή Ρώσων εκπροσώπων».

Ταυτόχρονα, το κείμενο αντικατοπτρίζει πλήρως τη θέση και των δύο πλευρών γενικά και συγκεκριμένα των ηγετών, δήλωσε στο TASS ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κοινή δήλωση των ηγετών των χωρών της πυρηνικής «πεντάδας» για την πρόληψη του πολέμου.

«Συμφωνήσαμε μέσα από τους διπλωματικούς διαύλους. Το κείμενο αντικατοπτρίζει πλήρως τη θέση των κομμάτων και των ηγετών », είπε απαντώντας στο ερώτημα πώς οι χώρες ενέκριναν το έγγραφο.

Νωρίτερα, οι ηγέτες των πέντε πυρηνικών δυνάμεων και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκριναν κοινή δήλωση.

Τόνισαν ότι θεωρούν πρωταρχική τους ευθύνη να «αποτρέψουν τον πόλεμο μεταξύ των κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και να μειώσουν τους στρατηγικούς κινδύνους».

Οι ηγέτες είναι πεπεισμένοι ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και δεν πρέπει ποτέ να εξαπολυθούν πυρηνικά όπλα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα διευκρίνισε ότι η κοινή δήλωση περιέχει την ιδέα του απαράδεκτου πολέμου μεταξύ των πέντε δυνάμεων, τόσο των πυρηνικών όσο και της χρήσης συμβατικών όπλων.

Μίλησαν εναντίον της περαιτέρω διάδοσης των πυρηνικών όπλων και δήλωσαν την επιθυμία τους να «συνεργαστούν με όλα τα κράτη για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα ασφάλειας».

Κάθε Δύναμη σκοπεύει επίσης να διατηρήσει και να ενισχύσει τα εθνικά μέτρα για την πρόληψη της μη εξουσιοδοτημένης ή ακούσιας χρήσης τέτοιων όπλων.

Οι πλευρές επανέλαβαν ότι τα πυρηνικά τους όπλα δεν στοχεύουν το ένα το άλλο ή κανένα άλλο κράτος.

Οι πέντε δυνάμεις επιδιώκουν επίσης να συνεργαστούν με όλες τις χώρες για να οικοδομήσουν έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και θα επιδιώξουν διπλωματικές προσεγγίσεις για να αποφύγουν τη στρατιωτική σύγκρουση και «να αποτρέψουν μια κούρσα εξοπλισμών που δεν ωφελεί κανέναν και γίνεται απειλή για όλους». Σκοπεύουν να διεξαγάγουν έναν εποικοδομητικό διάλογο που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την αναγνώριση των συμφερόντων και των ανησυχιών του άλλου στον τομέα της ασφάλειας, αναφέρει η δήλωση.

Η Μόσχα, όπως σημείωσε η Ζαχάροβα, αναμένει ότι η έγκριση της κοινής δήλωσης θα συμβάλει στη μείωση του επιπέδου της διεθνούς έντασης και στον περιορισμό της κούρσας εξοπλισμών, καθώς και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στη διαμόρφωση των θεμελίων για μελλοντικό έλεγχο των επιθετικών και αμυντικών όπλων στη σχέση τους. καθώς και μέτρα για τη μείωση των κινδύνων.

Η Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων υπογράφηκε το 1968.

Νομιμοποίησε τα πυρηνικά οπλοστάσια της Μεγάλης Βρετανίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, διασφαλίζοντας το καθεστώς των πυρηνικών δυνάμεων για αυτές τις χώρες.

Άλλες χώρες, έχοντας υπογράψει το έγγραφο, στερούνται του δικαιώματος να δημιουργήσουν ή να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Περισσότερα από 190 κράτη είναι πλέον συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία. Η Ινδία, το Πακιστάν και το Ισραήλ παραμένουν εκτός συνθήκης.

Τον Ιανουάριο του 2003, η ΛΔΚ αποχώρησε από τη συνθήκη.

Πηγή: defencenet.gr