Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Υπό εκκόλαψη το Τουρκικό ΝΑΤΟ: Η Άγκυρα προωθεί ενιαίο στρατό χωρών “Οργανισμού Τουρκικού Κόσμου”

Παναγιώτης Νάστος

Ο επικεφαλής του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής Αντιναύαρχος Cihat Yaycı επεσήμανε ότι ο «Στρατός Turan» πρέπει να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν

Η Τουρκία το “φυσάει και δεν κρυώνει” , όπως λέει ο σοφός Ελληνικός λαός, από τις εξελίξεις στο Καζακστάν και εξηγούμε.

Στο Καζακστάν έχουμε μια σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας και Κίνας-ΗΠΑ από την άλλη. Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου ήταν απλά το έναυσμα που πυροδότησε τις αντιδράσεις κατά του καθεστώτος.

Η αφαίρεση της ρωσικής γλώσσας από κρατική γλώσσα, η μετάβαση στο λατινικό αλφάβητο και η επέκταση της Ένωσης τουρκικών κρατών στο Καζακστάν, αλλά και γενικότερα στην υπερκαυκασία ενοχλούν πολύ τη Ρωσία, η οποία δεν έμεινε άπραγη και παρενέβη αποστέλλοντας δύναμη περίπου 5000 στρατιωτών μετά από έκκληση των αρχών της χώρας

Σημειωτέον ότι περισσότερες από 7.000 κοινές ρωσο-καζακικές επιχειρήσεις της Ρωσίας λειτουργούν στο Καζακστάν.

Στην παρούσα φάση εκείνο που διαφαίνεται είναι ότι η Ρωσία θα αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο και θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στις μελλοντικές εξελίξεις στο Καζακστάν, παραμερίζοντας την τουρκική επιρροή και διείσδυση η οποία επιχειρείτο τα τελευταία χρόνια.

Το Καζακστάν είναι μια χώρα με τα σημαντικότερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, ενώ διαθέτει πολύ πλούσιο υπέδαφος με τεράστιους πόρους όπως ο χρυσός, ο χαλκός και η γεωργία.

Το γεωπολιτικό παιγνίδι

Η χώρα που συγκρούονται τα συμφέροντα Άγκυρας-Μόσχας και ΗΠΑ-Κίνας” , αναλύσαμε τη σπουδαιότητα που έχει η εν λόγω χώρα για τα συμφέροντα Τουρκίας, Ρωσίας, ΗΠΑ, Κίνας.

Συγκεκριμένα η Τουρκία προσπαθεί με όχημα τον Οργανισμό Τουρκικών κρατών, προσπαθεί να δημιουργήσει με κέντρο την ίδια μια “μίνι ΕΕ θα λέγαμε τουρκόφωνων κρατών στην Υπερκαυκασία”.

Ευελπιστεί με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συμμαχία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών του εν λόγω Οργανισμού, επιχειρώντας σε πρώτο χρόνο να πετύχει από αυτόν την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο πέρυσι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων, είχε ως απώτερο σκοπό την επικοινωνία του Ανατολικού με το Δυτικό Αζερμπαϊτζάν με την κατάληψη του στρατηγικής σημασίας διαδρόμου του Ζangezur, και κατ’ έπέκταση της Τουρκίας μέσω Αζερμπαϊτζάν με την Κασπία θάλασσα και μέσω αυτής με το Καζακστάν.

Από την πλευρά της εύλογα η Ρωσία δε θέλει κάτι τέτοιο αφού θέλει να κάνει η ίδια κουμάντο στην αυλή της, έχοντας χώρες “μαξιλάρια” προκειμένου να μην συνορεύει άμεσα με δυνάμεις που μπορούν να την απειλήσουν μεταγενέστερα.

Αυτό διαφαίνεται άλλωστε και από τους όρους που θέτει ο Πούτιν στο ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, αναφορικά με την ειρηνική διευθέτηση για την Ουκρανία, σύμφωνα με τους οποίους επιθυμεί την μη ένταξη στο μέλλον Ουκρανίας και Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και την στρατιωτική άμπωτη της Συμμαχίας από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που ανήκαν στο πρώην Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Κίνα και ΗΠΑ έχουν επίσης αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα στο Καζακστάν , όπου για την μεν πρώτη αποτελεί χώρα μέσω της οποίας διέρχεται η βόρεια διαδρομή του “δρόμου του μεταξιού” που οδηγεί από το Πεκίνο στις Βρυξέλλες, για τις δεύτερες είναι η χώρα που φράσσει αυτή την οδό.

Έκκληση Τουρκίας για δημιουργία Στρατού Τουρκικών Κρατών

Τα τουρκικά κράτη θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως να δημιουργούν κοινές ένοπλες δυνάμεις για να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του Καζακστάν στο έδαφός τους.

Αυτό δήλωσε ο Απόστρατος Ταξίαρχος και πρώην ΑΚΑΜ της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν Γιουντζέλ Καραούζ σύμφωνα με την πύλη «Φωνή της Τουρκίας» στο Telegram.

Με αυτά τα λόγια, ο απόστρατος Τούρκος Αξιωματικός στράφηκε στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, που περιλαμβάνει το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, την Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν, καθώς και την Ουγγαρία και το Τουρκμενιστάν ως χώρες παρατηρητές.

«Στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του οργανισμού θα πρέπει να ληφθούν νομικά μέτρα για τη δημιουργία κοινής στρατιωτικής δύναμης και να γίνουν πραγματικά βήματα. Αν αργήσουμε, μπορεί να προκαλέσουμε ανεπανόρθωτη ζημιά. Αυτό που συμβαίνει τώρα στο Καζακστάν μπορεί να συμβεί και σε άλλες αδελφικές δημοκρατίες», τόνισε ο Καραούζ.

Πρόσφατα, μια φωτογραφία εμφανίστηκε στο διαδίκτυο που δείχνει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί με έναν χάρτη του «τουρκικού κόσμου», ο οποίος περιλάμβανε περίπου 20 ρωσικές περιοχές.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τις νότιες περιοχές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, της περιοχής του Ροστόφ, τμήμα του Βόρειου Καυκάσου και της Ανατολικής Σιβηρίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι Τούρκοι πολιτικοί περιοδικά «ενισχύουν την ιδέα της τουρκικής ενότητας», κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό.

Αλλά και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Cihat Yaycı δήλωσε: «Ο στρατός του Τουράν πρέπει να δημιουργηθεί»

Αξιολογώντας τις εξελίξεις στο Καζακστάν, ο επικεφαλής του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής (Mavi Vatan DEGS) Ε. Αντιναύαρχος Cihat Yaycı επεσήμανε ότι η κατάσταση στην περιοχή μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα και είπε ότι ο «Στρατός Turan» πρέπει να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Δηλώνοντας ότι αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τη σημασία της ίδρυσης μιας οργάνωσης συνεργασίας και άμυνας όχι μόνο στον κοινωνικοοικονομικό τομέα, αλλά και στη στρατιωτική έννοια, ο Yaycı είπε, «Θα σημαίνει ότι θα ανοίξει ο δρόμος για ένα όργανο που θα εξυπηρετεί τον τουρκικό κόσμο κατά ένα ζωτικό τρόπο. Το γεγονός ότι ο αρμενικός στρατός είναι μεταξύ των χωρών που επενέβησαν στο Καζακστάν υπό τη σκέπη του CSTO και ότι διεξάγει δραστηριότητες με την έκφραση της λεγόμενης ειρηνευτικής δύναμης είναι μια εξέλιξη από την οποία πρέπει να διδαχθεί ολόκληρος ο τουρκικός κόσμος. Η ουσία της λέξης είναι αυτή. Ο στρατός του Τουράν πρέπει να δημιουργηθεί!». έκανε την εκτίμησή του.

Συνέπειες για την Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον για μη ευόδωση των τουρκικών σχεδιασμών για συσπείρωση των κρατών του Οργανισμού τουρκικού κόσμου γύρω της , για ανάσχεση της τουρκικής επιρροής στο Καζακστάν και για αύξηση της επιρροής άλλων χωρών πλην Τουρκίας στις χώρες της Υπερκαυκασίας.

Ο λόγος προφανής αφού η Τουρκία σε περίπτωση υλοποίησης των σχεδιασμών της για την Υπερκαυκασία, θα αποκτούσε πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ισχύ πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τώρα, δίνοντας “αέρα στα πανιά της” για υλοποίηση των στόχων της σε βάρος μας σε Αιγαίο, Θράκη και ΝΑ Μεσόγειο.

Πηγή: Πενταπόσταγμα