Το ερώτημα τίθεται όλο και συχνότερα: μπορεί να δούμε την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ; Την απάντηση τη δίνει στην πράξη η ίδια η Συμμαχία που συνεχίζει να «χαϊδεύει» την Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ «στάζει μέλι» κάθε φορά που μιλά για τη χρησιμότητα της Τουρκίας και η διοίκηση Μπάϊντεν δεν δικαίωσε όσους πίστευαν ότι η Ουάσινγκτον θα «τιμωρούσε» τη συμπεριφορά του Ερντογάν.
Το ερώτημα λίγο παραλλαγμένο τίθεται σε μία ακόμη ανάλυση. Ο Hany Choraba σε ανάλυση του για το Investigative Project on Terrorism ρωτά αν η Τουρκία παραμένει σύμμαχος του ΝΑΤΟ.
«Το να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ και να επιδιώκεις την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αποθαρρύνει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατευνάσει τους ορκισμένους εχθρούς του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων του Ιράν και της Ρωσίας», γράφει ο Choraba προσθέτοντας:
«Οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς οι δεσμοί της με τη Ρωσία έγιναν πιο στενοί. Περαιτέρω ένταση στις σχέσεις ήρθε καθώς η Τουρκία ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, ενάντια σε Κούρδους μαχητές που συμμάχησαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και ενεπλάκη σε περιφερειακές διαμάχες με την Ελλάδα και την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο.
Η απόκτηση από την Τουρκία συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία το 2019 παραμένει βασικό σημείο διαμάχης. Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και αποτελούν απειλή για την αρχιτεκτονική της Συμμαχίας. Η αγορά οδήγησε τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην υπηρεσία προμηθειών αμυντικών εξοπλισμών της Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 2020.
Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επίσης εντείνει τις επικρίσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών τις τελευταίες ημέρες για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις ομάδες των Κούρδων της Συρίας που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες».
«Ο διάδοχος του Τραμπ Τζο Μπάιντεν δεν κάλεσε τον Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία τον περασμένο μήνα, σε ένδειξη του πόσο έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις, καθώς και η κατάρρευση της δημοκρατίας στην Τουρκία», γράφει ο αναλυτής.
«Κατά τη διάρκεια συνάντησης τον Νοέμβριο με τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi, ο Ερντογάν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποστηρίζουν «όλες τις τρομοκρατικές ομάδες στην περιοχή» και τους παρέχουν όπλα για να δημιουργήσουν αστάθεια. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης τη βούλησή του να συνεργαστεί πιο στενά με τη Ρωσία και το Ιράν, δύο από τους μεγαλύτερους αντιπάλους της Ουάσιγκτον. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία τον περασμένο χρόνο», υποστηρίζει ο Choraba.
Οι σχέσεις Δύσης-Τουρκίας επιδεινώθηκαν αφού ο Ερντογάν κάλεσε για εξηγήσεις τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα ως απάντηση στον Μπάιντεν που αναγνώρισε επισήμως τα γεγονότα του 1915 ως Γενοκτονία των Αρμενίων και ανακοίνωσε την απέλαση 10 δυτικών πρεσβευτών που απαίτησαν την απελευθέρωση του φυλακισμένου ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα. Επτά από τους 10 πρεσβευτές ήταν εκπρόσωποι μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνει ο αναλυτής.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε μια έκθεση τον Αύγουστο, «τονίζοντας τη σημασία των τουρκοαμερικανικών δεσμών ασφάλειας », προσθέτει. Το υπουργείο ανέφερε την Τουρκία ως «βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ και κρίσιμο περιφερειακό εταίρο».
Πηγή: militaire.gr