Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Τα στρατιωτικά γυμνάσια του 2022: Κάθε χρόνο και μεγαλύτερα – Φανερώνουν (εν)τάσεις

Γιώργος Σκαφιδάς

Εάν το μέγεθος των στρατιωτικών γυμνασίων είναι ενδεικτικό και των (εν)τάσεων στη διεθνή σκηνή, τότε αφήνουμε πίσω μας μια τεταμένη χρονιά και οδεύουμε προς μια ακόμη… εντονότερη.

Το 2021 ήταν η χρονιά κατά την οποία δυνάμεις όπως είναι εκείνες της Ρωσίας και της Ιαπωνίας πραγματοποίησαν τα μεγαλύτερα δικά τους στρατιωτικά γυμνάσια των τελευταίων δεκαετιών (βλ. Zapad 21 από την πλευρά της Ρωσίας), οι μεν Ρώσοι με το βλέμμα στραμμένο στη Δύση, οι δε Ιάπωνες με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα.

Το 2021 ήταν όμως και η χρονιά κατά την οποία βρέθηκαν μαζί, στο πλαίσιο «ευμεγέθων» στρατιωτικών γυμνασίων, Ισραηλινοί και Άραβες/Εμιρατινοί (Ηνίοχος 2021, BlueFlag 2021), Αμερικανοί και Ιάπωνες (Resolute Dragon 21, Rising Thunder 21 κ.ά.), Ρώσοι και Κινέζοι (Zapad/Interaction/Xibu Unity-2021)…

Ινδοειρηνικός

Όσο για το 2022 που ξεκινά, εκείνο ως φαίνεται θα είναι ακόμη πιο «έντονο» από άποψη στρατιωτικών γυμνασίων.

Αμερικανοί και Ιάπωνες ετοιμάζονται για την άσκηση Keen Edge στον Ινδοειρηνικό, με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στο Πεκίνο, το οποίο Πεκίνο όμως από την πλευρά του κοιτάει παράλληλα και προς τον Ατλαντικό καθώς λέγεται πως αναζητά μέρος σε χώρα της δυτικής Αφρικής (θα είναι η Ισημερινής Γουινέα;) για να στήσει εκεί ναυτική βάση.

Σημειωτέον πως η κυβέρνηση του Φούμιο Κισίντα στην Ιαπωνία μόλις ενέκρινε έναν αμυντικό προϋπολογισμό ρεκόρ, ύψους άνω των 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για το 2022.

Στον Ινδοειρηνικό αναμένεται όμως να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2022 και τα πρώτα έπειτα από το 2019 «μεγάλα» στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Φιλιππινών στα οποία μάλιστα αναμένεται να προσκληθούν ως παρατηρητές Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία.

Ενώ για το καλοκαίρι του 2022 έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στον Ειρηνικό υπό την ομπρέλα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και η πολυεθνική άσκηση RIMPAC (Rim of the Pacific), «η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση της υφηλίου», στην οποία μάλιστα λέγεται μάλιστα ότι θα μπορούσε να προσκληθεί για πρώτη φορά στα χρονικά και η Ταϊβάν.

Ρωσία

Η Ρωσία πάντως από την πλευρά της αποχαιρέτησε το 2021 στέλνοντας πυραύλους Bastion στις Κουρίλες Νήσους στον Ειρηνικό, κάποιες από τις οποίες υπενθυμίζεται ωστόσο πως διεκδικούνται από την Ιαπωνία.

Η Μόσχα όμως παράλληλα προετοιμάζεται και για την άσκηση Vostok 2022 που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μια άσκηση την οποία ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ χαρακτήρισε πρόσφατα «key combat training event» (άσκηση-κλεδί).

Νορβηγία – Ουκρανία

Με το βλέμμα στραμμένο στη Μόσχα κινούνται όμως και οι Νορβηγοί που αναμένεται μέσα στο 2022 να πραγματοποιήσουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων περίπου 40 ετών στον Αρκτικό Κύκλο με τη συμμετοχή περίπου 40.000 στρατιωτών. Ο λόγος για την Cold Response 2022.

Με το βλέμμα σταθερά καρφωμένο στη Ρωσία κινούνται πλέον, ειδικά έπειτα από το ιδιαίτερα έντονο για τους ιδίους 2021, και οι Ουκρανοί στα σχέδια των οποίων – όπως εκείνα έχουν παρουσιαστεί δημόσια – είναι να πραγματοποιήσουν δέκα μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις μέσα στο 2022, με τη συμμετοχή και στρατιωτικών δυνάμεων από το εξωτερικό (από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Ρουμανία κ.ά.).

Ισραήλ

Εάν στραφούμε νοτιότερα, ενδεικτικές τάσεων είναι και οι κινήσεις του Ισραήλ το οποίο ετοιμάζεται μέσα στο 2022 να πραγματοποιήσει πολύ περισσότερα στρατιωτικά γυμνάσια από όσα είχε διεξαγάγει τα έτη 2020 και 2021 (κατά 50% περισσότερα σε σύγκριση με το 2020 και κατά 30% περισσότερα σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα). Κι αυτό, κοιτώντας κυρίως προς την πλευρά του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ, όπως λέγεται.

Πηγή: amynanet.gr