Στην επιδίωξη του πυρηνικού οράματος που έχει για την Τουρκία, ο Ερντογάν έχει πάρει απίστευτα ρίσκα και έχει κάνει πολύ παράτολμα βήματα. Για να υπερασπιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του αγόρασε τους ρωσικούς πυραύλους S-400, διατάραξε τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και θυσίασε την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι απώτερος στόχος του δεν είναι μόνο η ενεργειακή απεξάρτηση της Τουρκίας αλλά και η απόκτηση πυρηνικών όπλων που θα την καταστήσει και στρατηγικά ανεξάρτητη περιφερειακή Δύναμη. Η μόνη χώρα που μπορεί να ψαλιδίσει αποφασιστικά τις τουρκικές πυρηνικές φιλοδοξίες είναι το Ισραήλ το οποίο παραδοσιακά δεν ανέχεται καμία αμφισβήτηση του πυρηνικού μονοπωλίου του στην ευρύτερη γειτονιά του, αλλά δεν είναι σίγουρο το αν, πότε και πώς θα ενεργήσει σχετικά.
Ο Ερντογάν δεν δείχνει τον δρόμο της ενεργειακής απεξάρτησης μόνο μέσω της αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας, κάτι που για την Ελλάδα αποτελεί ταμπού και ανάθεμα εδώ και δεκαετίες (ο μοναδικός ερευνητικός πυρηνικός αντιδραστήρας της χώρας έχει τεθεί σε κατάσταση παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας εδώ και 21 χρόνια). Τον δείχνει και με την επιμονή του να υφαρπάξει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κάνει απολύτως τίποτα για να υπερασπιστεί, και περιορίζεται στο να εφευρίσκει γελοία επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την παθητική της στάση. Οι ανακοινώσεις του τύπου «δεν τσιμπάμε στις τουρκικές προκλήσεις», «οι διαφορές μεταξύ των κρατών δεν λύνονται με τα όπλα στον 21ο αιώνα», «διευρύνουμε τις διεθνείς συμμαχίες μας» και άλλες παρόμοιες αρλούμπες, δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα τη στιγμή που η στρατιωτική αποτροπή μας έχει ολοφάνερα καταρρεύσει και οι Τούρκοι έχουν καταλάβει ότι μας λείπει η πολιτική βούληση να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια αυτή τη στιγμή πόσο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση που είναι προ των πυλών. Ειδικά η Ελλάδα όμως δεν δικαιολογείται να είναι στρυμωγμένη διότι έχει δικό της ενεργειακό πλούτο, και μάλιστα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην υφαλοκρηπίδα της τόσο πλούσια που μπορούν να αλλάξουν το ενεργειακό τοπίο στην Ευρώπη. Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Αντώνης Φώσκολος, έχει δηλώσει πως τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου ανέρχονται σε 60 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή περίπου διπλάσια από εκείνα ολόκληρης της Ρωσίας! Σύμφωνα με τον καθηγητή το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα αποθέματα το έχει η Κρήτη, και επιπλέον έχουμε και περίπου 100 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο – ποσότητα ικανή να καλύψει τις ελληνικές ανάγκες για 685 χρόνια και τις παγκόσμιες ανάγκες για 3 χρόνια! «Είμαστε ισοδύναμοι με τον Περσικό Κόλπο απλώς δεν το έχουμε καταλάβει. Οι γεωλόγοι το ξέρουν, και οι εταιρείες δεν είναι χαζές... Η Ελλάδα μπορεί, αν θέλει ο πρωθυπουργός, να σώσει ενεργειακά την Ευρώπη και να μπούμε στον δεύτερο αιώνα του Περικλή».
Ωστόσο η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, και μάλιστα πρόσφατα ο Μητσοτάκης αντί να προτείνει στους εταίρους μας της ΕΕ την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου πρότεινε να αξιοποιηθούν εκείνα της... Αιγύπτου! Επομένως δεν μας φταίει κανένας Ερντογάν αν εμείς έχουμε αποφασίσει να αυτοκτονήσουμε ενεργειακά και τρέφουμε αυταπάτες ότι θα μας σώσουν οι ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ. Ο κάθε Ερντογάν κοιτάζει το δικό του συμφέρον, και καλά κάνει. Εμείς πότε θα κοιτάξουμε το δικό μας συμφέρον και πότε θα σοβαρευτούμε επιτέλους;