Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Μακρόν: Όταν θέλω να ηρεμήσω, καταφεύγω στην Παρμενίδεια ισορροπία

«Οι ελληνικοί και ρωμαϊκοί μύθοι με διαμόρφωσαν, η ανάγνωση των τραγωδιών και θα έλεγα ότι ο έφηβος που ήμουν, που μάθαινε τα αρχαία ελληνικά, τράφηκε από όλα αυτά. Οι Έλληνες, όπως είπα, συνέβαλαν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, προσέφεραν τους μύθους που δόμησαν ολόκληρη τη φαντασία μας και οι οποίοι, επιπλέον, τροφοδότησαν την αναγέννηση, τον κλασικισμό, τη νεότερη και τη σύγχρονη εποχή. Έφεραν την φιλοσοφία και ομολογώ ότι έμαθα πολλά από την ελληνική φιλοσοφία. Είχα ένα δάσκαλο φιλοσοφίας, τον Πωλ Ρικέρ που δεν σταμάτησε ποτέ να τους διαβάζει στις εκδόσεις Budé, η οποία είναι δίγλωσση. Επομένως είτε πρόκειται για τον Πλάτωνα ή τον Αριστοτέλη, μεταξύ άλλων, τροφοδότησαν όλη την ευρωπαϊκή φιλοσοφία και, επιπλέον, όλη την αγγλοσαξονική φιλοσοφία σε μεγάλο βαθμό… Όταν θέλω να ηρεμήσω, καταφεύγω στην Παρμενίδεια ισορροπία. Επίσης υπάρχει κάτι στον Αριστοτέλη που αγαπώ πολύ, το οποίο κατά βάση σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε αυτό που έπρεπε να είμαστε. Και αυτό δεν είναι μια μορφή τετελεσμένου. Σημαίνει ότι υπάρχει κάτι ήδη στην ουσία της κατάστασης ενός ατόμου που υπάρχει ήδη εκεί και ότι τα γεγονότα αποκαλύπτονται σταδιακά αλλά εκτυλίσσονται στο βάθος».

Με αυτά τα λόγια ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν περιέγραψε στον Νίκο Αλιάγα κατά τη διάρκει της συνέντευξη που του παραχώρησε για την 25η Μαρτίου και η οποία μεταδώθηκε από την ΕΡΤ, τον τρόπο που τον διαμόρφωσε ο Ελληνικός Πολιτισμός.

Αν υπάρχει ένας πολιτικός αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη που κατανοεί τη σημασία της Ελλάδας απέναντι στο νεο-οθωμανισμό του Ερντογάν, ο οποίος δεν είναι τίποτε άλλο από το δόγμα του παντουρκισμού με τον μανδύα του ισλαμικού στοιχείου, αυτός είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Μαζί με αυτόν και ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σε αντίθεση με τον πρόγονό του Κλέμενς Φον Μέτερνιχ, προβάλλει σταθερά σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία.

Οι δυο αυτοί πολιτικοί της νέας γενιάς των ηγετών της Ευρώπης, λόγω και της ηλικίας τους, φαίνεται πως κατανοούν πόσο επικίνδυνο είναι για την Ευρώπη να κάνει έκπτωση στις αρχές και τις αξίες της παίζοντας με την Τουρκία διπλωματικά παιχνίδια. Μια Τουρκία που με ευκολία ασκεί το γνωστό οθωμανικό αλισβερίσι, αφού πρώτα προκαλεί και καταπατάει, στο τέλος επικαλείται την τακτική του επιτήδειου ουδέτερου, όπως ακριβώς συνέβη και στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δυστυχώς, ανήμερα της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, οι Ευρωπαίοι με τη Σύνοδο Κορυφής εξακολουθούν να φαίνονται φοβικοί απέναντι στον Ερντογάν, ο οποίος κέρδισε χρόνο χωρίς επιβολή κυρώσεων. Και τη δεδομένη χρονική στιγμή όπου η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, οι κυρώσεις θα την γονάτιζαν και ενδεχομένως να έριχναν τη χαριστική βολή.

Ο χρόνος που δόθηκε ως ανάσα ζωής από τους Ευρωπαίους δίνει στον Ερντογάν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τα δικά του σχέδια, που αφορούν το όραμα του για το 2023

Στην Ελλάδα από κείμενα σε χαρτιά και μηνύματα, που θυμίζουν τις χάντρες και τα καθρεφτάκια προς τους ιθαγενείς, χορτάσαμε. Πλέον θέλουμε πράξεις και απαιτείται η πολιτική ηγεσία της χώρας να μετουσιώσει όλα αυτά τα μηνύματα αλληλεγγύης για τα 200 χρόνια από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σε δράσεις. Η Ελλάδα από τότε έδειξε το δρόμο και θα συνεχίσει να τον δείχνει, ακόμη και με ένα απειλητικό ισλαμιστή δίπλα της και ενώ ο πλανήτης είναι στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

Γιώτα Χουλιάρα Geopolitics & Daily News