Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Η πραγματικότητα σχετικά με την απόκτηση των βλημάτων Meteor


Γιάννης Νικήτας
H απόκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών Rafale έκδοσης F3R εκ των οποίων τα 12 μεταχειρισμένα και τα 6 καινούργια συνολικού κόστους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει πολλάκις μέσα από το DefenceReview.gr.

Η ΠΑ και ειδικότερα το ΓΕΑ από τη πρώτη στιγμή έθεσαν το ζήτημα της απόκτησης των υπερσύγχρονων βλημάτων Meteor που κυριολεκτικά αλλάζουν τα δεδομένα στην εναέρια μάχη και συγκεκριμένα στις εμπλοκές Beyond Visual Range (BVR). Στις παρακάτω γραμμές θα απαντήσουμε που πραγματικά βρίσκεται το ενδεχόμενο προμήθειας των Meteor και πως εξηγείται η διάχυτη ανησυχία που πράγματι υπάρχει.

Σύμφωνα με τις διασταυρωμένες πληροφορίες μας, η ΠΑ έχει ζήτησει και έχει λάβει προσφορά για ένα μικρό απόθεμα βλημάτων Meteor με το κόστος να ανέρχεται περίπου στα 3 εκατομμύρια ευρώ ανά μονάδα. Επισήμως, δεν υπάρχει άρνηση και η ΜΒDA έχει αποστείλει στην ελληνική πλευρά επίσημη προσφορά.

Η ανησυχία στο ΓΕΑ είναι λογική διότι ο Meteor δεν είναι ένα αμιγώς γαλλικό όπλο αλλά ένα προϊόν που συμμετέχουν συνολικά 6 χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Στον Meteor υπάρχουν υλικά που εμπίπτουν στη κατηγορία (International Traffic in Arms Regulations) της νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Είναι γνωστό πως η Γερμανία διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Τουρκία ενώ το 2019 είχε εμποδίσει την πώληση των Meteor στη Σαουδική Αραβία. Γερμανικές εταιρείες συμμετέχουν στην κατασκευή μερών του κινητήρα καθώς και πυροτεχνικών υλικών του πυραύλου Meteor και απαιτείται η έγκριση της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας. Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα εμπλοκής στην απόκτηση των Meteor χωρίς όμως να αποκλείονται πλήρως επιπλοκές σε δεύτερο χρόνο.

Εναλαμβάνουμε για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή παρερμηνείες, τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει τεθεί κανένα απολύτως θέμα. Από πλευράς ΠΑ για να θωρακιστεί η απόκτηση των Meteor η ελληνική πλευρά στην σύμβαση που θα υπογράψει σκοπεύει να προχωρήσει σε παράλληλη υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια των όπλων καθώς και των αεροσκαφών. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται μια ενιαία σύμβαση και όχι ξεχωριστές συμβάσεις για τα 18 Rafale και τα όπλα τους.

Εκτός της προοπτικής απόκτησης των βλημάτων Meteor, η ΠΑ σε μεταγενέστερο χρόνο κρίνεται απαραίτητο να εξετάσει την απόκτηση των MICA NG ώστε να διατηρεί πάντα δεύτερη πηγή εφοδιασμού όπλων. Συνεχώς τονίζουμε και επισημαίνουμε πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είτε αφορά όπλα είτε αισθητήρες είτε πλατφόρμες πρέπει να διατηρούν και δεύτερη πηγή απόκτησης όπλων για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Πηγή: defencereview.gr