Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Μία τρύπα στο νερό το κοίτασμα-"θησαυρός" του Ερντογάν



Ηλιόπουλος Γιώργος

Μόλις προ μηνός η Τουρκία προχώρησε με τυμπανοκρουσίες στην αναγγελία εντοπισμού γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον Εύξεινο Πόντο, του "Tuna-1", σε βάθος 4.525 μέτρων, του μεγαλύτερου μέχρι τούδε στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Η ανακάλυψη προωθήθηκε με πανηγυρισμούς από τον πρόεδρο Ερντογάν, που δήλωσε πως πρόκειται για την μεγαλύτερη ενεργειακή ανακάλυψη στην τουρκική ιστορία που μετατρέπει την Τουρκία σε μοχλό μεταβολής του ενεργειακού ορίζοντα.

Παράλληλα, όπως ισχυρίστηκε, αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα γεγονός που θα μεταμορφώσει την Τουρκία, απομακρύνοντας την σκιά της, επί δεκαετίες, ενεργειακής της απαισιοδοξίας. Η ανακάλυψη συμπίπτει με την ευρύτερη αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, που κλιμακώνει τις εντάσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, αν και η πλειοψηφία των αναλυτών στον τομέα της ενέργειας αμφιβάλλει ως προς το εάν και κατά πόσον το "Tuna-1" (μάλλον θα μετονομασθεί σε "Sakarya") έχει κάποια ιδιαίτερη αξία, ικανή να αποτελέσει την βάση για την ενεργειακή αναγέννηση της Τουρκίας.

President of Turkey, Recep Tayyip Erdogan arrives to give a press conference after the cabinet meeting at the Presidential Complex in Ankara, Turkey, on September 21, 2020. (Photo by Adem ALTAN / AFP) (Photo by ADEM ALTAN/AFP via Getty Images)

Το πρώτο αλλόκοτο δεδομένο στην ανακάλυψη της τουρκικής TPAO εστιάζεται στο μέγεθος του κοιτάσματος "Sakarya" που αξιολογείται στα 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (BCm), δηλαδή τουλάχιστον τετραπλάσιο από το μεγαλύτερο μέχρι τούδε κοίτασμα στον Εύξεινο Πόντο, το ρουμανικό υποθαλάσσιο Neptun που εκτιμάται από 42-84 BCm. Η σύγκριση με το συγκεκριμένο κοίτασμα, που και αυτό τοποθετείται μεταξύ της Ανώτερης Μειοκαίνου και Πλειοκαίνου σε ψαμμολιθικά στρώματα, ίσως προσφέρει μερικά χρήσιμα στοιχεία για την ενδεχόμενη καμπύλη παραγωγής στο "Sakarya", εάν και εφόσον εξελιχθεί στο στάδιο αυτό.

Απουσία ενεργειακών ομίλων 

Όμως το ρουμανικό κοίτασμα "Neptun" ακόμα αγωνίζεται να αποκτήσει την τελική επενδυτική απόφαση (FID-Final Investment Decision), που έχει αναβληθεί για το 2021 και για την οποία εκτιμάται πως θα συνδυασθεί με την πώληση του μεριδίου της τάξης του 50%της Exxon-Mobil σε άλλο όμιλο. Συνεκτιμώντας πως το μοναδικό άλλο τουρκικό κοίτασμα στον Εύξεινο Πόντο, το "Akcakoca" αποδίδει σε ετήσια βάση 0,2-0,3 BCm και τα αποθέματά του έχουν μέγεθος κατά 100 φορές μικρότερο του "Sakarya", η νέα ανακάλυψη θυμίζει γίγαντα που αντιπαραβάλλεται με πυγμαίους!