Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Ταφόπλακα στην αμυντική ρήτρα με την Γαλλία αποκαλύπτει η συνέντευξη Μητσοτάκη στη LeFigaro!

iEpikaira.- 
Στη συνέντευξη που έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης στη γαλλική LeFigaro τέθηκε το ερώτημα: "Ανακοινώσατε μία συμφωνία στρατηγικής-άμυνας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Πότε θα υπογραφεί; Τι προβλέπει;"

Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν:
"Προβλέπει ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας θα αποκτήσουν άμεσα μία μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ώστε να αντικαταστήσουμε τα παλιά μαχητικά Mirage. Η σύμβαση θα υπογραφεί τους προσεχείς μήνες. Έξι από τα αεροσκάφη θα είναι καινούργια, 12 θα είναι ελαφρώς μεταχειρισμένα από την γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Η εκτίμησή μας είναι ότι -και πιστεύω ότι αυτό είναι απόλυτα εφικτό- ότι το πρώτο αεροσκάφος θα προσγειωθεί στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και τα υπόλοιπα θα φτάσουν το αργότερο στις αρχές του 2022.
Αυτή η απόφαση θα ενισχύσει την αποτρεπτική μας δυνατότητα, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα μαχητικά F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά. Επίσης, το Πολεμικό Ναυτικό μας ξεκινά τις διαδικασίες για την προσθήκη τεσσάρων καινούργιων φρεγατών πολλαπλών ρόλων στον στόλο του, μαζί με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση τεσσάρων υφιστάμενων φρεγατών MEKO. Συνολικά, έπειτα από μία δύσκολη δεκαετία οικονομικής κρίσης, το οπλοστάσιο και των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεών μας ενισχύεται σημαντικά. Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της."
Επιβεβαιώθηκαν λοιπόν οι φόβοι μετά της δηλώσεις στη ΔΕΘ, όπου δεν έγινε εξαγγελία περί αμυντικής ρήτρας Γαλλίας-Ελλάδας. Ούτε καν υπερθεματίστηκε η δημιουργία κοινού αρραγούς ελληνογαλλικού μετώπου έναντι της Τουρκίας. Οι Γάλλοι που τείνουν χείρα βοηθείας, βρίσκουν για άλλη μια φορά την Αθήνα, ετεροκαθοριζόμενη, ψυχρή και απόμακρη, έτοιμη να απορρίψει ακόμη και τις ετοιμοπαράδοτες FREMM, για υποδεέστερα όπλα τα οποία οι "σύμμαχοι" θέλουν να ξεφορτωθούν. 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο πρωθυπουργός αναφέρει:
"...Η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει ένα τμήμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια), στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, συνιστά μία απαράδεκτη πρόκληση. Αποδυναμώνει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η Ελλάδα, όπως και η ΕΕ, επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά οι κανόνες υπάρχουν για να τους σεβόμαστε. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τέθηκε επί τάπητος η επανεξέταση κρίσιμων ερωτημάτων όσον αφορά την σχέση με την Τουρκία, όπως για την τελωνειακή ένωση αλλά και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Και κατέστη σαφές ότι εάν συνεχίσει να ενεργεί μονομερώς και επιθετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες."
Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι, μετά την παραβίαση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τουρκικά ερευνητικά εντός της μη οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και της κυπριακής ΑΟΖ, η οποία επιστεγάστηκε από τον Αττίλα 3 στα Βαρώσια, και από Navtex για άσκηση με πυρά δίπλα στην Εύβοια ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, είναι απορίας άξιον τί άλλο πρέπει η γείτονα να πράξει για να επιβληθούν κυρώσεις και να αναβληθεί ο διάλογος; Mήπως η μυστική διπλωματία γύρω από τον μηχανισμό "αποσυμπίεσης" του ΝΑΤΟ (Deconfliction Mechanism), κατέληξε σε συμφωνία που υποσκάπτει τον πυρήνα των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και ο κυοφορούμενος ελληνοτουρκικός διάλογος (αν τελικά όντως η Τουρκία αποκόμισε σημαντικά οφέλη) θα γίνει για τα μάτια του κόσμου, προκειμένου να οδηγηθούμε στην Χάγη; Αν όχι, η κυβέρνηση μπορεί πολύ απλά να μας ανακοινώσει τί ακριβώς συμφωνήθηκε εντός του ΝΑΤΟ, και αν προτίθεται να χαράξει επιτέλους τις νέες της "κόκκινες γραμμές"...



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×