Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Εξοπλιστικά ημίμετρα



Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη (12-9-20), για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, μπορούν να χαρακτηριστούν ως ημίμετρα, τελείως ανεπαρκή για την αναχαίτιση της απέραντης τουρκικής απειλής. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν πιστεύουν ότι θα απαιτηθεί αργά ή γρήγορα να υπερασπιστούμε την εδαφική κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας και σε τελική ανάλυση την ελευθερία μας με τα όπλα. Ελπίζουν ότι οι ξένοι διαμεσολαβητές, το Διεθνές Δίκαιο και οι «ευέλικτες» διαπραγματεύσεις θα «εξημερώσουν το θηρίο». Δε θέλουν να κατανοήσουν το μέγεθος του εθνικού κινδύνου.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μεταξύ άλλων :
Την αγορά 18 γαλλικών αεροσκαφών Rafale (6 καινούργιων -12 ελαφρώς μεταχειρισμένων), με την απόσυρση των παλαιότερων, επίσης γαλλικών, Mirage 2000.Τα Rafale θα παραδοθούν τη διετία 2021-22. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ποιόν τύπο Rafale θα πάρουμε, πόσα θα είναι μονοθέσια και πόσα διθέσια και το κυριότερο, με τι όπλα θα είναι εξοπλισμένα. Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει σήμερα περίπου 213 μαχητικά αεροσκάφη, από τα οποία 135 είναι F-16 διαφόρων τύπων, 43 Mirage 2005 και 2000 και 35 F-4E (προηγούμενης γενιάς). Από την πλευρά της η Τουρκία διαθέτει 289 μαχητικά από τα οποία 236 είναι F-16 διαφόρων τύπων και 53 F-4E. Αλήθεια, γιατί τα 18 Mirage 2000, που θα αποσυρθούν, δε δίνονται, έναντι συμβολικού τιμήματος, στην Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να αποκτήσει, μια έστω μικρή, αεροπορική δύναμη για την προστασία της ΑΟΖ της και τη στιγμή της κρίσης να συμπράξουν με τα ελλαδικά μαχητικά;
Αγορά τεσσάρων φρεγατών πολλαπλού ρόλου και αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών, νεώτερης ηλικίας, τύπου ΜΕΚΟ. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί από ποια χώρα θα αγοραστούν, αν θα είναι παλιές και πόσο, πότε θα παραδοθούν (αν πρόκειται για νέες ναυπηγήσεις χρειάζονται 4 με 7 χρόνια) και το σημαντικότερο τι οπλικά συστήματα θα φέρουν. Ήδη στριμώχνονται για να τσιμπήσουν από το φιλέτο αυτό, Αμερικανοί, Γερμανοί και Ολλανδοί. Συμπτωματικά είναι όλοι αυτοί που πιέζουν αφόρητα την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Σημειώνουμε ότι σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 13 φρεγάτες οι οποίες έχουν ναυπηγηθεί μεταξύ του 1976 και 1991, μόνο τρεις είναι νεότερες και ναυπηγήθηκαν μεταξύ 1993 και 1996. Από την πλευρά της η Τουρκία διαθέτει 22 φρεγάτες, οι περισσότερες επίσης παλαιές και 4 σύγχρονες κορβέτες. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι ναυπηγεί ήδη την πρώτη δική της φρεγάτα (TF-2000).
Αγορά τεσσάρων αμερικανικών ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας MH-60 Romeo. Προφανώς για τις μελλοντικές φρεγάτες. Θυμίζουμε ότι από το καλοκαίρι του 2019, ύστερα από ελληνικό αίτημα, η αμερικανική Υπηρεσία Αμυντικής Συνεργασίας και Ασφάλειας DSCA είχε ανακοινώσει την έγκριση πώλησης επτά ΜΗ-60. Από τα επτά περιοριστήκαμε στα τέσσερα.
Ενεργοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας. Ήδη αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στο επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων στη Θεσσαλονίκη) και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής. Είναι φανερό ότι για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, ενεργοποίηση και ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας σημαίνει εκποίησή της σε ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα αλλοεθνή. Μήπως οι 4 φρεγάτες και η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ είναι το δώρο στους στρατηγικούς επενδυτές; Αν είναι έτσι, τότε η ενίσχυση και χρηματοδότηση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών κρατικών και ιδιωτικών δεν είναι στις επιλογές τους. Η υλοποίηση π.χ. ενός προγράμματος για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης (UCAV) με τη συνεργασία της ΕΑΒ, ιδιωτικών εταιρειών και πανεπιστημίων δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Αποτελεί όμως ύψιστη προτεραιότητα για την τουρκική κυβέρνηση και τις βιομηχανίες που αυτή στηρίζει.

Η πολιτική εθνικής άμυνας και ασφάλειας δεν είναι μια ακόμη κυβερνητική πολιτική. Είναι προϋπόθεση ύπαρξης όλων των άλλων πολιτικών. Είναι προϋπόθεση εθνικής ανεξαρτησίας. Δεν επιτρέπεται στον πρωθυπουργό να λέει ότι αυτά τα ημίμετρα για την άμυνα είναι «εντός των δυνατοτήτων της χώρας». Η χώρα και ο Ελληνισμός έχουν τεράστιες δυνατότητες αρκεί να υπάρξει πολιτική ηγεσία που να αντιλαμβάνεται το διακύβευμα, να δίνει όραμα για να ζητήσει θυσίες για την επιβίωση του γένους. Η αναθεωρητική νεοθωμανική Τουρκία θα εκμεταλλευτεί κάθε αδυναμία μας, όπως κάνει και σήμερα.