Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Έφυγε σαν να μπήκε κατευθείαν στον Όρθρο...

*Πλέον ξανάσμιξε αυτή η αγία και ευλογημένη συνοδεία εκεί ψηλά στους ουρανούς, που από την ρίζα της προέρχονται άμεσα χιλιάδες μοναχοί και μοναχές στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο!

Έφυγε 22.00, ώρα Αμερικής. Όμως, 7.00 το πρωί της Κυριακής, ώρα Ελλάδος. Και, τρόπον τινά, ίσως να μέτρησε η ώρα της πατρίδος, η ώρα του Όρθρου και της Προσκομιδής.

Έφυγε σαν να μπήκε κατευθείαν στον Όρθρο του επουρανίου Θυσιαστηρίου.

Ποιοι, άραγε, περίμεναν εκεί;

Περίμενε ο Γέρο Ιωσήφ ο Ησυχαστής και ο Γέρο Αρσένιος ο Σπηλαιώτης για να τον βάλουν ανάμεσα στα μισόγκρεμα στασίδια τους, όπως τότε παλαιά, στο «στριμωγμένο» εκκλησάκι του Τιμίου Προδρόμου στις ερημιές της Μικράς Αγίας Άννας.

Ο μοναχός Εφραίμ, ο «βαβούλης» που τον έλεγε ο Γέρο Ησυχαστής, ήταν μικρός σε ηλικία και σε όγκο και χωρούσε ανάμεσα στα δύο στασίδια των Γερόντων.
Ποιοι άλλοι τον περίμεναν εκεί ψηλά – περίπου, ώρα 7.00 της Ελλάδος;

Νομίζουμε, εντός του θυσιαστηρίου, ο παπά Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, με την βαθιά και ολόθερμη και πηχτή θείας χάριτος φωνή του. «Ντύσου, Εφραίμ, να βάλουμε σιγά σιγά Ευλογημένη η Βασιλεία». Έτσι, θα του είπε ολιγόλογα και ύστερα πάλι σιωπή, διότι εκείνοι οι παλαιοί απέφευγαν για να συνομιλούν εντός του Θυσιαστηρίου.

Κάπου εκεί, ο μοναχός Ιωσήφ, ο μετέπειτα Βατοπαιδινός. Ένδακρυς, αυτός, όπως και ουδέποτε επί της Γης δεν κατάφερε να συγκρατήσει τους λυγμούς του σε ώρα Θείας Λειτουργίας και πολύ περισσότερο σε ώρα Θείας Μεταλήψεως.

Ο Γέρων Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός υπήρξε πάντοτε ένας μεγάλος στοργικός παράδελφος για τον μετέπειτα Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας, καθώς ο Γέρο Ησυχαστής υπήρχε καθημερινώς ως ο μεγάλος στοργικός πνευματικός πατέρας.

Εντός του θυσιαστηρίου και ο παπά Χαράλαμπος ο Διονυσιάτης.

Προεξάρχων της Θείας Λειτουργίας, τιμητικά του ερχομού του, ο Εφραίμ της Αριζόνας. Δεξιά, στην επουράνια Τράπεζα, ο παπά Εφραίμ ο Κατουνακιώτης. Αριστερά , ο παπά Χαράλαμπος, ενώ και έξω, από πολύ κοντά, ο Γέρο Ησυχαστής, ο Γέρο Αρσένιος και ο όλος με δάκρυα και αναφιλητά, ο παππούς Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός. Ο πατέρας Αθανάσιος, ο κατά σάρκαν αδελφός του Ιωσήφ του Ησυχαστού, εκεί και αυτός.

Μόλις μπήκε και ο συμπαθέστατος παππούλης Θεοφύλακτος από τη Νέα Σκήτη.

«Ευλογημένη Βασιλεία»…

Ώρα, περίπου, 08.15, Ελλάδος.

Στον Όρθρο, ο Εφραίμ της Αριζόνας είχε μπει απ’ τις 7.00.

Κώστας Παναγόπουλος – ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×