Η ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης*
Έκπληξη προκάλεσε η φωτογραφία Κ. Μητσοτάκη, Τ. Ερντογάν, Ν. Χριστοδουλίδη και Έ. Ράμα σε σύντομη συζήτηση που είχαν πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη, όπου αντάλλαξαν απόψεις για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, τις περιφερειακές και τις διεθνείς εξελίξεις.
Αυτό προκάλεσε ποικίλα σχόλια, αρνητικά και θετικά σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία.
Θεωρώ πολύ λογικό οι ηγέτες κρατών και γενικότερα στελέχη διπλωματικών αντιπροσωπειών να πραγματοποιούν τέτοιες συναντήσεις και να ανταλλάσουν απόψεις εκτός διπλωματικού πρωτοκόλλου και δεοντολογίας. Θα το έλεγα ότι είναι και ανθρώπινο.
Η φωτογραφία αυτή όμως, η οποία επιδιώχθηκε από την Άγκυρα φέρει μία άλλη σημασία ειδικά για την τουρκική πλευρά ειδικότερα την εποχή αυτή.
Ο Ερντογάν επιδίωξε τη συζήτηση αυτή καθώς του είναι χρήσιμη η εικόνα για το προφίλ του στην Ε.Ε. και κυρίως στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Η εικόνα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη επηρεάσθηκε πολύ θετικά από την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ προσκεκλημένος του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Τ. Μπάϊντεν.
Ο Ερντογάν επιζητά διακαώς κοινό έδαφος συνεργασίας με τον Ν. Τράμπ ειδικά σε μία περίοδο που ο μεγάλος εχθρός της Τουρκίας την περίοδο αυτή, το Ισραήλ, το οποίο απειλεί τα τουρκικά συμφέροντα, φαίνεται ότι θα έχει την αμέριστη στήριξη του νέου Αμερικανού Προέδρου. Ειδικότερα τώρα, που ο Ν. Τράμπ δεν επιθυμεί «βαρίδια» στην περιοχή αφού θέλει να είναι απαλλαγμένος από δυνητικές καταστάσεις οι οποίες θα τον αποσπάσουν από τον κύριο στόχο του που είναι το Ιράν και η Κίνα.
Επίσης ο Ερντογάν επιδίωξε με την εικόνα αυτή μήνυμα καλών προθέσεων προς την Ε.Ε. σχετικά με τις ευρωπαϊκές στοχεύσεις της Άγκυρας για το καθεστώς βίζας και τις διαδικασίες της τελωνιακής ένωσης.
Η φωτογραφία αυτή λοιπόν δεν αποτελεί ατόπημα του Ερντογάν όπως θέλουν να πιστεύουν αντιπολιτευόμενοι κύκλοι της Τουρκίας, αλλά στοχευμένη επιδίωξη καθώς η Άγκυρα χρησιμοποιεί την εικόνα για επικοινωνιακούς λόγους προβάλλοντας προς τα έξω το προφίλ ενός ηγέτη ο οποίος συζητά με όλους ακόμη και με άσπονδους εχθρούς του.
Από την άλλη πλευρά όμως, η Άγκυρα αμέσως μετά και σε συνέχεια της επίσκεψης Φιντάν στην Αθήνα, αποκάλυψε ότι η στάση της στο Κυπριακό δεν αλλάζει. Το ίδιο βράδυ, η φιλοερντογανική «Yeni Şafak» δημοσίευσε άρθρο με τίτλο, «Καθαρό το μήνυμα του Χ. Φιντάν στην Αθήνα: η θέση μας στην Κύπρο γνωστή», εννοώντας την λύση των δύο ανεξαρτήτων κρατών. Το ίδιο άρθρο και μάλιστα με τον ίδιο τίτλο σχετικά με τις θέσεις της Άγκυρας στο Κυπριακό, αναπαρήγαγαν και άλλα τουρκικά ΜΜΕ.
Εν ολίγοις, ο πονηρός Ερντογάν χρησιμοποίησε επικοινωνιακά την κοινή φωτογραφία με Κ. Μητσοτάκη και Ν. Χριστοδουλίδη ενώ ταυτόχρονα παραμένει αμετακίνητος στο Κυπριακό εμμένοντας στην επίλυση στη βάση των δύο κρατών.
Φυσικά η επικοινωνία και η διαχείριση της εικόνας στην τουρκική εξωτερική πολιτική αποτελεί ιδιαίτερο αντικείμενο της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Πρόκειται για την Διεύθυνση της προπαγάνδας και ελέγχου των μηνυμάτων των τουρκικών ΜΜΕ αλλά και των μηνυμάτων που μεταφέρονται σε χώρες – στόχους όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
Μήπως είναι καιρός να ιδρυθεί μία αντίστοιχη διεύθυνση επικοινωνίας και στη Χώρα μας;
*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreigner Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022. militaire.gr