Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ζ. Μίχας: Παραχωρήσεις για «ήρεμα νερά»; Ας σκεφτούμε το πώς διαμορφώθηκαν τα σημερινά σύνορα της χώρας...

Ο διευθυντής μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας, συνεργάτης του defence-point.gr Ζαχαρίας Μίχας, μιλάει στον 98.4

Ο διευθυντής μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας, συνεργάτης του defence-point.gr Ζαχαρίας Μίχας, μιλάει στον 98.4 και αναλύει το πώς η κλιμάκωση στην Ουκρανία, αφενός αποκαλύπτει τα λεπτά όρια μιας ευρύτερης ανάφλεξης με παγκόσμια χαρακτηριστικά, αφετέρου πως αυτή η κλιμάκωση, που για την ώρα ωφελεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, μπορεί να οδηγήσει μετά την αλλαγή στη διοίκηση των ΗΠΑ, σε νέο σημείο ισορροπίας και ραγδαίας αποκλιμάκωσης.

Ο Ζαχαρίας Μίχας όμως, στάθηκε κυρίως στην ανάλυση του πρόσφατου άρθρου του, με τίτλο "Αποκλειστικά για “ΜΗ ΑΦΕΛΕΙΣ”… Θα εξασφαλίσεις ό,τι μπορείς να υπερασπίσεις", σημειώνοντας πως η πολιτική ηγεσία δεν πρέπει διαχρονικά να άγεται και φέρεται από την τακτική συγκυρία. Οφείλει να έχει μια ξεκάθαρη και ρεαλιστική στρατηγική θεώρηση των πραγμάτων.

Αυτό το «δεν είμαστε αφελείς», που χρησιμοποιείται συχνά τελευταία, απάντηση έχει ότι ουδείς εχέφρων το υποστηρίζει. Διότι δεν πρόκειται περί αφέλειας, αλλά για βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις. Καταλήγουν στο ότι ένας… ελληνικός αυτοπεριορισμός μπορεί να φέρει την ειρήνη. Συνήθως συνοδεύεται από το αφήγημα της αμοιβαίας οικονομικής ανάπτυξης. Εξαιρετικά απλουστευτικό, άρα εξ ορισμού προβληματικό ως σχήμα.

Είναι καταφανές ότι περιθώριο ουσιαστικής αντιμετώπισης τέτοιων θεμάτων που θέτει η Τουρκία δεν υπάρχει. Εκτός κι αν η Ελλάδα είναι φορέας της ψευδαίσθησης ότι θα κάνει μεγάλες παραχωρήσεις εξασφαλίζοντας τα «ήρεμα νερά». Εάν ισχύει, ας τους διαβεβαιώσουμε ότι στο τέλος δεν θα πετύχουν ούτε αυτό. Εάν η Τουρκία κατοχυρώσει κάτι από όλα αυτά, είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι θα επανέλθει με κάποια νέα διεκδικητική αιτίαση και το παιχνίδι θα ξεκινήσει από την αρχή.

Πρέπει να ζυγίσουμε πολύ καλά όσα μπορούμε να διεκδικήσουμε στο διεθνές περιβάλλον, με τα μέσα υπεράσπισης που διαθέτουμε και την πραγματική τους ισχύ. Κάποιοι βασικοί κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις ανά τους αιώνες δεν έχουν αλλάξει. Ο βασικότερος είναι, ότι πολύ δύσκολα θα βρεις οποιονδήποτε να υπερασπίσει το όποιο δίκιο σου, εάν δεν είσαι πανέτοιμος να το πράξεις μόνος σου.

Η ουσία όμως της στρατιωτικής ισχύος πάει πολύ πιο μακριά από εύπεπτα αφηγήματα προμηθειών οπλικών συστημάτων τεχνολογίας αιχμής. Εξάλλου, εάν δεν ήταν έτσι, η Τουρκία θα κατανοούσε από μόνη της τα όρια. Σε συνδυασμό πάντα με την ετοιμότητα και τη βούληση που θα επιδεικνύαμε για την υπεράσπιση των νομίμων δικαιωμάτων.

Η δε εικόνα που προσλαμβάνει η Τουρκία από την ελληνική προθυμία να συζητήσει επί παντός, δεν είναι αυτή ενός φιλειρηνικού κράτους (προς εκμετάλλευση). Αδυναμία εκπέμπουμε. Το ζητούμενο είναι να κατανοήσουμε επακριβώς τους στόχους και τα μέσα στη διάθεσή μας. Διότι όσο δεν το κάνουμε, οι όποιες διακηρύξεις των δύο άκρων στερούνται νοήματος.

Ας σκεφτούμε λίγο το πώς διαμορφώθηκαν τα σημερινά σύνορα της χώρας. Τι είπαμε; Ό,τι μπορείς να υπερασπίσεις…

Πηγή: neakriti.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×