Αφού οι θέσεις σας υποτίθεται ότι «αφίστανται»; – Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέθεσε τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος άφωνος τον άκουσε μετά την χθεσινή συνάντηση να λέγει ότι αυτές θα υπογραφούν τον Ιανουάριο μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν! – Απαθής ο Έλλην ΥΠΕΞ στις προκλήσεις για τον «δίκαιο διαμοιρασμό» του Αιγαίου, για τα «δικαιώματα των Τούρκων ομογενών» και την συνεκμετάλλευση – Λέξις για το τουρκο-λιβυκό
ΓΙΑ μία ακόμη φορά μάθαμε την πραγματικότητα από την τουρκική πλευρά. Ενώ ο κ. Γεραπετρίτης ομιλούσε αορίστως μετά την χθεσινή συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ο κ. Χακάν Φιντάν ομίλησε ευθέως για «πιθανές συμφωνίες», τις οποίες θα υπογράψουν τον ερχόμενο Ιανουάριο οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν.
Περί ποίων συμφωνιών πρόκειται; Και γιατί ο κ. Γεραπετρίτης άκουγε σιωπηλός τον Τούρκο ομόλογό του να τον εκθέτει; Γιατί δεν απήντησε κάτι; Γιατί παρέμεινε άφωνος και δεν προσπάθησε να διαψεύσει ότι έγινε συζήτησις για κάποιες συμφωνίες τις οποίες «πιθανόν» να υπογράψουν τον Ιανουάριο ο Έλλην Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος; Αν αυτά που είπε ο Χακάν Φιντάν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, θα περιμέναμε από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να δώσει μίαν άμεση απάντηση. Όχι να κάθεται να ακούει απαθής. Με θλίψη πρέπει να παρατηρήσουμε ότι τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν και η αφωνία του κ. Γεραπετρίτη μας δημιουργούν την υποψία, ότι εδώ υπάρχει κάποια «μυστική διπλωματία», η οποία ασκείται ερήμην των Ελλήνων πολιτών και εις βάρος ζωτικών συμφερόντων της χώρας.
Θα θέσουμε λοιπόν ευθέως το ερώτημα: Ποιες είναι οι «πιθανές συμφωνίες» στις οποίες αναφέρεται ο κ. Φιντάν; Με ποια ζητήματα έχουν να κάνουν; Με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο; Με τα χωρικά μας ύδατα; Με το εύρος του FIR; Με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας; Τι συνεζητήθη χθες πίσω από τις κλειστές πόρτες του Υπουργείου Εξωτερικών που επιτρέπει στον Τούρκο υπουργό να θεωρεί ότι είναι πιθανόν εντός δύο μηνών να υπογραφούν συμφωνίες;
Και μάλιστα περισσότερες της μίας, αφού χρησιμοποίησε πληθυντικό στην αναφορά του.
Άλλως τε το είπε ξεκάθαρα: «Να βρούμε λύσεις σε όλα, όχι μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».
Η έκβασις των χθεσινών συνομιλιών έπρεπε να είναι προδιαγεγραμμένη. Ήδη πριν συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, είχαν παρουσιάσει τις θέσεις τους. Ο μεν κ. Γεραπετρίτης, ότι η διαφορά μας έγκειται μόνον στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ο δε κ. Φιντάν στην παγία τουρκική άποψη, ότι τα προβλήματα είναι πολλά και αλληλένδετα, και «δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.»
Ως εκ τούτου, αναμενομένη ήταν η παραδοχή, από τον κ. Γεραπετρίτη χθες, μετά την συνάντηση με τον κ. Φιντάν, ότι «οι θέσεις μας, όσον αφορά το εύρος της συζήτησης αφίστανται.» Ερωτήματα ηγέρθησαν όμως από το γεγονός ότι, όπως είπε, αμέσως μετά «προσηλωμένοι σε μια ειλικρινή προσπάθεια επίτευξης προόδου μέσω του διαλόγου, θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο εγγύς μέλλον.» Όταν το εγγύς μέλλον είναι η 2α Δεκεμβρίου, οπότε θα γίνει ο επόμενος γύρος συζητήσεων της λεγομένης «θετικής ατζέντας» (;), η πρώτη απορία είναι τι θα έχει αλλάξει μέχρι τότε.
Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Είπε και άλλα ο κ. Φιντάν τα οποία ο κ. Γεραπετρίτης άκουγε απαθής και άφωνος. Ανεφέρθη στην προοπτική συνεκμεταλλεύσεως στις θάλασσές μας, λέγοντας ότι «η Τουρκία υποστηρίζει την αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ηγέτες μας πριν από έναν χρόνο περίπου υπέγραψαν την Διακήρυξη των Αθηνών. Είμαστε της απόψεως ότι θα ξεπεράσουμε τις διαφορές αν κινηθούμε με το πνεύμα και το νόημα της διακηρύξεως αυτής.»
Μιλώντας για «δίκαιο διαμοιρασμό» όμως ο Τούρκος υπουργός έδωσε στον κ. Γεραπετρίτη μιάν ιδανική ευκαιρία να θέσει το ζήτημα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, που παράνομο είναι και παραβιάζει κάθε αρχή δικαίου, όπως τουλάχιστον τίθεται από το αποδεκτό, από τον ΟΗΕ, Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης. Όμως ο κ. Γεραπετρίτης παρέμενε σιωπηλός.
Επίσης ο κ. Φιντάν ανεφέρθη στην Κύπρο υποστηρίζοντας ότι «το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πιά.»
Και πάλι ο κ. Γεραπετρίτης τον άκουγε απαθής και άφωνος. Μίλησε ακόμη για θέματα μειονοτήτων και είπε ότι εξέφρασε τις προσδοκίες «που έχουν οι ομογενείς μας στην Ελλάδα.» Έθεσε δηλαδή ζήτημα τουρκικών όχι μουσουλμανικών μειονοτήτων σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνον στην Θράκη! Και ο κ. Γεραπετρίτης τον άκουγε απαθής.
Αλήθεια, δεν αναρωτήθηκε αν αυτό συνιστά έμμεση αναγνώριση των ισχυρισμών του;
Μας είπε, ακόμη, ο κ. Φιντάν ότι η Τουρκία θεωρεί πολύ σημαντική την προστασία της οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και ότι μπορεί η χώρα του να βοηθήσει σε αυτό. Και ο κ. Γεραπετρίτης τον άκουγε σιωπηλός χωρίς να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία να θέσει το ζήτημα της βεβηλώσεως της ελληνικής ορθοδόξου πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία. Το ζήτημα της βεβηλώσεως της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας. Αλλά δεν το έπραξε.
Ακόμη, είπε ο κ. Φιντάν ότι αναμένει «πιο αποτελεσματική συνεργασία με Ελλάδα στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων με πρώτο το FETO, το ΡΚΚ και DHKP-C», γιατί «είναι προς όφελος των δύο χωρών.»
Αλλά από τον κ. Γεραπετρίτη και πάλι αφωνία…
Πηγή: estianews.gr