Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Buffett: Η τεχνητή νοημοσύνη με τρομάζει όπως ο διάολος – Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι και απειλεί με όλεθρο

Αρνείται να πηδήξει στο τρένο της τεχνητής νοημοσύνης –τουλάχιστον δεν το παίρνει ακόμη– ο γνωστός επενδυτής και ιδρυτής της Berkshire Hathaway, Warren Buffett, καθώς, όπως επισημαίνει, πρόκειται για μη δοκιμασμένη τεχνολογία, που ακόμη δεν έχει παρουσιάσει δείγματα γραφής.
«Σε περίπτωση που σκέφτεστε πώς να εξαπατήσετε ανθρώπους… αν σας ενδιέφερε να επενδύσω σε κάποια απάτη, αυτή θα είναι η βιομηχανία που θα ενεργοποιηθεί από την AI» είπε ο Buffett στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway.
Ο Buffett επεσήμανε την ικανότητα της τεχνολογίας να αναπαράγει παραπλανητικό περιεχόμενο, γεγονός που μπορεί να αξιοποιούν κακοί δρώντες.
Είναι γνωστό ότι πολλοί απατεώνες χρησιμοποιούν τεχνολογία κλωνοποίησης φωνής με τεχνητή νοημοσύνη για να προβάλουν βίντεο και εικόνες.
Με αυτό τον τρόπο υφαρπάζουν χρήματα ή προσωπικές πληροφορίες.
«Προφανώς, η τεχνητή νοημοσύνη έχει δυνατότητες για καλά πράγματα, αλλά... πιστεύω ότι έχει τεράστιες δυνατότητες για το καλό και τεράστιες δυνατότητες για το κακό — και απλά δεν το καταλαβαίνω, ξέρετε, πώς γίνεται αυτό» πρόσθεσε ο Buffett.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι κεντρικό θέμα στη Wall Street για περισσότερο από ένα χρόνο, με τους επενδυτές να έχουν εναποθέσει όλα τα στοιχήματα στις δυνατότητές της να αποφέρει υψηλότερα κέρδη στο μέλλον.
Μετοχές όπως η Nvidia και οι Meta Platforms εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης (507% και 275%, αντίστοιχα από τα τέλη του 2022).
Ωστόσο, ο επενδυτικός θρύλος παραδέχτηκε ότι δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνητή νοημοσύνη και παρομοίασε τις δυνατότητές της με τις δυνατότητες της ατομικής βόμβας κατά τον 20ό αιώνα.
«Δεν ξέρω τίποτα για την τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι αρνούμαι την ύπαρξή του ή τη σημασία του ή κάτι τέτοιο», είπε ο Buffett, μιλώντας με επιφυλακτικό τόνο.
«Αφήσαμε το τζίνι να βγει από το μπουκάλι όταν αναπτύξαμε πυρηνικά όπλα και αυτό το τζίνι έκανε μερικά απαίσια πράγματα τον τελευταίο καιρό.
Το ίδιο πράγμα… η δύναμη του τζίνι της τεχνητής νοημοσύνης με τρομάζει όπως ο διάολος.
Δεν ξέρω κανέναν τρόπο για να επαναφέρω το τζίνι στο μπουκάλι, και η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι παρόμοιο.
Κάποιος έβγαλε το τζίνι από το μπουκάλι, και είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορεί κάποιος να το βάλει μέσα…
Αν πρόκειται να αλλάξει το μέλλον της κοινωνίας, θα το μάθουμε αργότερα», πρόσθεσε ο Buffett.

Πηγή: bankingnews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×