Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Μπάιντεν: Αν το Ισραήλ εισβάλλει στη Ράφα, θα διακόψουμε την προμήθεια όπλων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε με αναστολή παράδοσης όπλων στο Ισραήλ αν εξαπολύσει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να προμηθεύουν ορισμένα όπλα εάν ξεκινήσει μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στην Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αν μπουν στη Ράφα, δεν θα προμηθεύσω όπλα που θα χρησιμοποιηθούν για επίθεση ευρείας κλίμακας στην Ράφα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN.

Πρόσθεσε πάντως ότι «θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι το Ισραήλ είναι ασφαλές».

Παρά τη σθεναρή και ηχηρή αντίθεση των ΗΠΑ, το Ισραήλ φαίνεται έτοιμο να οργανώσει μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στη Ράφα. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι μια επιχείρηση στην πόλη -όπου ο πληθυσμός έχει διογκωθεί με πρόσφυγες από άλλα τμήματα της Γάζας- θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένες απώλειες αμάχων.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν ορίζουν την τρέχουσα κατάσταση στη Ράφα. «Αλλά το έχω καταστήσει σαφές στον [Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου] και στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, ότι δεν πρόκειται να λάβουν την υποστήριξή μας, αν πράγματι πάνε σε αυτά τα πληθυσμιακά κέντρα».

Ο κ. Μπάιντεν αναγνώρισε πάντως ότι αμερικανικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ για να σκοτώσουν αμάχους στη Γάζα.

Όταν ρωτήθηκε αν το Ισραήλ είχε περάσει μια «κόκκινη γραμμή», ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «όχι ακόμη».

Ο Μπάιντεν προεξοφλεί ότι ο Τραμπ «δεν θα αποδεχθεί» το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου

Ο Τζο Μπάιντεν, εμφανίστηκε βέβαιος πως θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και προεξόφλησε πως ο προκάτοχός του στην προεδρία και εκ νέου αντίπαλός του στην αναμέτρηση, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, «δεν θα αποδεχθεί» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όπως ακριβώς έκανε αφού τον νίκησε ο Δημοκρατικός το 2020.

«Μπορεί να μην αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Σας διαβεβαιώ ότι δεν θα το αποδεχθεί», κι αυτό είναι «επικίνδυνο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Δεν είναι δυνατόν να αγαπάς τη χώρα σου μόνο όταν κερδίζεις», είπε ακόμη ο Δημοκρατικός πολιτικός, 81 ετών, αναφερόμενος στον 77χρονο αντίπαλό του.

«Αν γίνουν όλα τίμια, θα αποδεχθώ τα αποτελέσματα με χαρά», αλλά «αν δεν γίνει αυτό, πρέπει να δώσεις μάχη για το καλό της χώρας», δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τραμπ στην εφημερίδα Milwaukee Journal Sentinel.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ουδέποτε παραδέχθηκε την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020.

Πηγή: news247.gr

Ισραήλ: “Απογοητευτική” η προειδοποίηση Μπάιντεν περί διακοπής παροχής όπλων

Τις προειδοποιήσεις του Μπάιντεν προς το Ισραήλ για τη διακοπή παροχής πυρομαχικών σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός επιτεθεί στη Ράφα, σχολίασε αιχμηρά ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ.

Σκληραίνει τη στάση του προς το Ισραήλ ο Τζο Μπάιντεν, με τον Αμερικανό πρόεδρο να προειδοποιεί για πρώτη φορά για διακοπή παροχής όπλων στο Ισραήλ, σε περίπτωση που ο στρατός εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα.

Τις παραπάνω προειδοποιήσεις σχολίασε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τες “πολύ απογοητευτικές”.

“Είναι μια δήλωση που ήταν πολύ δύσκολο να την ακούει κανείς και απογοητευτική από την πλευρά ενός προέδρου, στον οποίο έχουμε υπάρξει ευγνώμονες από την αρχή του πολέμου”, δήλωσε ο Γκιλάντ Ερντάν στον κρατικό ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό.

“Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε πίεση (ασκείται) στο Ισραήλ, οποιοιδήποτε περιορισμοί τού επιβληθούν, ακόμη και από στενούς συμμάχους που ανησυχούν για τα συμφέροντά μας, ερμηνεύεται από τους εχθρούς μας και τους δίνει ελπίδα”, πρόσθεσε ο Ερντάν.

Πηγή: news247.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×