Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Σύντομες διηγήσεις από την Ασκητική και Ησυχαστική Αγιορείτικη Παράδοση - Το πνεύμα των παλαιών Πατέρων (Στ'-Μέρος)

Ο γε­ρω Α­θα­να­σιος, α­πο το Κελ­λι του Α­γι­ου Κλη­μεν­τος, γνω­ρι­σε πα­λαι­α στα Καυ­σο­κα­λυ­βια α­σκη­τες που περ­νού­σαν ο­λη την ε­βδο­μα­δα με ε­να­τη, χω­ρις λα­δι· μο­νον το Σαβ­βα­το­κυ­ρια­κο κα­τε­λυ­αν.
*
Ο γε­ρω Α­λε­ξαν­δρος, πα­λαι­ος προ­ι­στα­με­νος της Λα­υ­ρας, ο­ταν ει­χε γε­ρα­σει πλε­ον, κα­θο­ταν μι­α με­ρα στην ει­σο­δο. Βλε­πει, λοι­πον ε­να κα­λο­γε­ρι να ε­χη μα­ζε­με­να τα μα­νι­κια με­χρι τον αγ­κω­να. Λυ­πη­με­νος μο­νο­λο­γη­σε: «Ε, Λα­υ­ρα. Πως σε βρη­κα και πως σ' α­φη­νω τω­ρα; Ε­μείς ει­χα­με τα μα­νι­κια κα­τω α­πο τον καρπό να μη φα­ι­νε­ται τι­πο­τε».
*
Ει­πε ο πα­πα–Δι­ο­νυ­σιος α­πο την Κο­λι­τσού: «Το Α­γιον Ο­ρος πο­λυ αλ­λα­ξε α­πο τον και­ρο που η Ι­ε­ρα Κοι­νο­της ε­πε­τρε­ψε να μπαί­νουν του­ρι­στες». (Ι­σως εν­νο­ει με­τα την χι­λι­ε­τη­ρι­δα).
*
Είπε ο γε­ρων πα­πα–Ε­φρα­ιμ ο Κα­του­να­κι­ω­της: «Πα­λαι­α κα­να­με πο­λυ κο­πο. Τα πραγ­μα­τα τα α­νε­βα­ζα­με στην πλα­τη με τις κο­φες. Τω­ρα δεν μπο­ρούν οι νε­οι. Τυ­ρι τρω­γα­με σπα­νια. Τω­ρα, ο­ταν ε­χη κα­τα­λυ­ση, θε­λουν και τυ­ρι και βα­ζουν ε­να κομ­μα­τι με­γα­λο. Τω­ρα φερ­νουν τα πραγ­μα­τα με το ζω­ο, και θε­λουν και ε­να αλ­λο ζω­ο να α­νε­βουν ε­πα­νω. Ου­τε α­δεια­νοί δεν θε­λουν να α­νε­βούν με τα πο­δια. Δεν ε­χουν δυ­να­μεις ση­με­ρα οι νε­οι. Πα­λαι­α οι αν­θρω­ποι η­ταν α­πο γε­ρο πη­λο φτει­αγ­με­νοι».



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×