Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Γιατί η Αμερικανική Αεροπορία έχει σε αποθήκευση πάνω από 100 F-35;


ΤΣΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

Η αμερικανική αεροπορία εδώ και εννέα μήνες αρνείται να παραλάβει πάνω από 100 αεροσκάφη F-35 που έχουν παραδοθεί από την εταιρεία, λόγω προβλημάτων στο λογισμικό, παρόλο που το Πεντάγωνο ενέκρινε πριν ενάμιση μήνα το μαχητικό αεροσκάφος.

Συγκεκριμένα, στις 12 Μαρτίου, ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας Ουίλιαμ ΛαΠλαντ, ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη απόφαση Milestone C στο πρόγραμμα F-35 JSF, η οποία επιτρέπει την έναρξη πλήρης παραγωγής (FRP) αυτών των αεροσκαφών. Η απόφαση Milestone C στο πρόγραμμα F-35 JSF ανακοινώθηκε μετά την εξέταση των αποτελεσμάτων της επιχειρησιακής δοκιμής και αξιολόγησης (IOT&E), η οποία περιλάμβανε επίσης την επιχειρησιακή δοκιμή του λογισμικού 30P06 και 30P07 για την έκδοση Block. Μία από τις ανησυχίες που προέκυψαν είναι η συνεχής βελτίωση της υποδομής δοκιμών για την διασφάλιση των δυνατοτήτων του Block 4 (αυτό περιλαμβάνει την έγκαιρη παράδοση διαδοχικών εκδόσεων αεροσκαφών).

Και εδώ είναι το πρόβλημα, καθώς πάνε εννέα μήνες αφότου το Πεντάγωνο σταμάτησε να παραλαμβάνει νέα F-35. Στις 15 Απριλίου, το πρόγραμμα έλαβε διεθνή έγκριση για να συνεχιστεί η παραλαβή των μαχητικών, σε περίπτωση που είχε προχωρήσει η αναβάθμιση του λογισμικού τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει από τον Ιούλιο, αλλά μια έτοιμη έκδοση του λογισμικού δεν θα υπάρχει για άλλους 12 έως 16 μήνες, είπε ο επικεφαλής του προγράμματος σε Αμερικανούς νομοθέτες.

Αναστολή παραδόσεων F-35

Τον Ιούλιο του 2023, το Πεντάγωνο αρνήθηκε να δεχτεί παραδόσεις νέων F-35 από τη Lockheed Martin, λόγω προβλημάτων λογισμικού με το Technology Refresh-3, το οποίο θα δώσει στο αεροσκάφος την επιπλέον υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για βελτιώσεις σε αισθητήρες και όπλα στο Block 4. Η νέα τεχνολογία έπρεπε να κυκλοφορήσει τον περασμένο Απρίλιο, αλλά έχει καθυστερήσει πολλές φορές. Το Πεντάγωνο δεν γνωρίζει πότε θα είναι πλήρως έτοιμη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×