Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αναξιόπιστες οι ισραηλινές διαβεβαιώσεις ότι η χρήση των αμερικανικών όπλων έγινε σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο

Ένας μεγάλος αριθμός διευθυντών διαφόρων τμημάτων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ επικρίνει την απόδοση του Ισραήλ στη Γάζα.

Αυτοί οι διευθυντές ανησυχούν ότι ο ισραηλινός στρατός έχει διαπράξει παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα.

Εσωτερικό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δείχνει ότι μεταξύ των διευθυντών αυτού του υπουργείου έχουν προκύψει αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα στον πόλεμο της Γάζας.

Σε αυτό το έγγραφο, οι διευθυντές πολλών τμημάτων του Υπουργείου Εξωτερικών αμφισβήτησαν τη διαβεβαίωση του Ισραήλ για τη χρήση όπλων σύμφωνα με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους και δεν τη θεώρησαν «πιστευτή και αξιόπιστη».

Σε κοινή δήλωση τεσσάρων γραφείων του Υπουργείου Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου Δημοκρατίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας και του Γραφείου Μετανάστευσης, Προσφύγων και Πληθυσμού, έχει εκφραστεί σοβαρή ανησυχία για τον τρόπο που συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα.

Σε αυτή τη δήλωση, αναφέρεται ότι η διαβεβαίωση του Ισραήλ ως προς αυτό δεν είναι ούτε πιστευτή ούτε αξιόπιστη και για παράδειγμα παρουσιάζεται ένας κατάλογος ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων που, σύμφωνα με τους συντάκτες αυτής της δήλωσης, εγείρει ερωτήματα για πιθανές παραβιάσεις.

Σε αυτό έχει επισημανθεί, μεταξύ άλλων, η επανάληψη επιθέσεων κατά προστατευόμενων χώρων και πολιτικών υποδομών, ο δυσανάλογος αριθμός τραυματισμών πολιτών προς όφελος στρατιωτικών συμφερόντων ή η δολοφονία εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και δημοσιογράφων σε κλίμακα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ πριν.

Οι δύο πλευρές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την ίδια ώρα, το Γραφείο Πολιτικών και Στρατιωτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αποστολή όπλων και στρατιωτικής βοήθειας, προειδοποίησε τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να σταματήσει να στέλνει όπλα στο Ισραήλ.

Αυτή η οργάνωση είπε ότι εάν σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ, η ικανότητα της χώρας να αμυνθεί θα περιοριστεί και η Ουάσιγκτον θα πρέπει να επανεκτιμήσει όλες τις «τρέχουσες και μελλοντικές πωλήσεις στην περιοχή».

Αυτά τα δύο σχόλια δείχνουν μια συνολική εικόνα των δύο πλευρών στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με την πιθανότητα το Ισραήλ να παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στη Γάζα.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε: «Κάποιοι στο υπουργείο Εξωτερικών αποδέχονται την εγγύηση του Ισραήλ (για τη μη παραβίαση του διεθνούς δικαίου), κάποιοι την απορρίπτουν και μια άλλη ομάδα δεν παίρνει θέση επ’ αυτού».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πρέπει να αναφέρει στο Κογκρέσο έως τις 19 Μαΐου εάν η διαβεβαίωση του Ισραήλ ότι η αποστολή όπλων από τις ΗΠΑ είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το αμερικανικό δίκαιο είναι αξιόπιστη ή όχι.

Παρά την αυξανόμενη κριτική για τον χειρισμό του πολέμου στη Γάζα από το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζει τον σύμμαχό τους. Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει διεθνείς ανησυχίες.

1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 250 άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι στην επίθεση της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 34.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ως αντίποινα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μετά από αυτή την επιχείρηση, η πλειονότητα των οποίων είναι παιδιά και γυναίκες.

DW




ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×