Αυξάνονται τα δημοσιεύματα περί ιταλικής διαμεσολάβησης για το λιβυκό ζήτημα, μετά τη συνάντηση του Τούρκου υπΕξ Τσαβούσογλου με τον Ιταλό ομόλογό του Ταγιάνι στην Άγκυρα.
"Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να αναλάβει κάποιες ουσιαστικές πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική", όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα La Repubblica. Mε τον στόχο αυτό, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι μετέβη χθες στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου. Τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται να επισκεφθεί την Τυνησία, την Αίγυπτο και πιθανώς τη Λιβύη.
Όπως γράφει σήμερα η La Repubblica η Ιταλία επιθυμεί την σταθεροποίηση της Λιβύης και εργάζεται με στόχο μια διαμεσολάβηση ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο. Κυρίως για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Ταγιάνι θα μεταβεί στο Κάιρο.
Η ιταλική κυβέρνηση, όπως προσθέτει και η εφημερίδα Il Messaggero, έχει αναπτύξει δράση για να πετύχει μια ευρύτερη συμφωνία των χωρών της Μεσογείου, η οποία να μπορέσει να οδηγήσει σε σταθεροποίηση της Λιβύης και να προωθήσει τον διάλογο της Τρίπολης με την Βεγγάζη.
"Μόνο με μια τέτοια λύση θα μπορέσουν να μειωθούν και τα μεταναστευτικά ρεύματα που ξεκινούν από την Λιβύη", ανέφερε ο Ιταλός υπουργός. Ρεύματα "απελπισμένων της θάλασσας", οι οποίοι κατά πλειοψηφία αποβιβάζονται στην Κάτω Ιταλία.
Ουκρανικό: Η Ρώμη ταυτίζεται με τις Βρυξέλλες
Παράλληλα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ο Τσαβούσογλου ζήτησε από τον αρχηγό της ιταλικής διπλωματίας, η κυβέρνηση Μελόνι να αναπτύξει και παράλληλες δράσεις, πέρα από τις πρωτοβουλίες της EE. Αλλά η απάντηση του Ταγιάνι ήταν ότι η γραμμή της Ρώμης ταυτίζεται πλήρως με εκείνη των Βρυξελλών. "Στηρίξαμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θέλουμε την ειρήνη, μια δίκαιη ειρήνη", τόνισε χαρακτηριστικά.
Με κύριο βάρος στο μεταναστευτικό και την επίγνωση της Ιταλίας ότι ο Βαλκανικός Διάδρομος έχει γίνει κάθε άλλο παρά παρελθόν, τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Άγκυρα και ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μελόνι, Ματέο Πιαντεντόζι, για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.
Οι εμπορικές συναλλαγές των δυο χωρών, τέλος, σε ετήσια βάση αγγίζουν τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως είθισται, στην χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών έγινε αναφορά στη δυνατότητα ενίσχυσής τους. Με την τουρκική πλευρά να επιμένει ότι "μπορεί να υπάρξει και στενότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας".
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη Deutsche Welle