Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Οι φωτιές του Συρίγου και η απύθμενη ασχετοσύνη

Η πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού Παιδείας και καθηγητή διεθνών σχέσεων, Άγγελου Συρίγου, ότι «εμείς (η κυβέρνηση δηλαδή) θέλουμε η Τουρκία να πάρει F-16» επειδή υποτίθεται ότι έτσι θα «ελέγχεται από τη Δύση. Φανταστείτε μία Τουρκία η οποία έχει ρωσικά οπλικά συστήματα. Δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει κανένας στην επιθετικότητά της έναντι ημών. Ενώ τώρα συγκρατείται ως έναν βαθμό», προκάλεσε τεράστιο σάλο και παρεξηγήθηκε πολύ. Δεν θεωρώ ότι η δήλωση είναι ανθελληνική ή φιλοτουρκική όπως τη χαρακτήρισαν κάποιοι δημοσιογράφοι αλλά και παράγοντες της ομογένειας στις ΗΠΑ [iEpikaira: Εδώ διαφωνούμε για τους λόγους που αναφέρονται ΕΔΩ!]. Κατά τη γνώμη μου απλώς προδίδει την παντελή και επικίνδυνη ασχετοσύνη που έχει ο κ. Συρίγος σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά ζητήματα. Αν είχε στοιχειώδεις γνώσεις πάνω στην τέχνη του σύγχρονου πολέμου, δεν θα είχε πει τέτοια κοτσάνα δημοσίως.

Ο κ. Συρίγος νομίζει ότι αν η Τουρκία επιλέξει να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη αυτό θα αποβεί μακροπρόθεσμα προς όφελός μας, ενώ αν αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη αυτό θα μας δημιουργήσει μακροπρόθεσμα σοβαρό πρόβλημα, ενώ στην πραγματικότητα ισχύει ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Κι αυτό επειδή η αγορά μαχητικών αεροσκαφών είναι ένα φοβερά πολυσύνθετο ζήτημα στο οποίο οι πολεμικές δυνατότητες των αεροσκαφών αυτές καθαυτές παίζουν σχετικά μικρότερο ρόλο από ό,τι άλλοι παράγοντες. Όταν οι Αμερικανοί πουλάνε F-16 στην Τουρκία τής πουλάνε ταυτόχρονα υπερσύγχρονους πυραύλους αέρος-αέρος ενεργού καθοδήγησης AIM-120D πολύ μεγάλου βεληνεκούς, υπερσύγχρονα stand off όπλα αέρος-εδάφους και αέρος-επιφανείας, μεγάλες δυνατότητες καταστολής της εχθρικής αεράμυνας, προηγμένα συστήματα αυτοπροστασίας των αεροσκαφών και διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου, σχολαστική και άριστα μελετημένη εκπαίδευση των χειριστών, σύγχρονα δόγματα διεξαγωγής αεροπορικών επιχειρήσεων, ένα πολύ λειτουργικό και αξιόπιστο σύστημα υποστήριξης και συντήρησης των αεροσκαφών σε βάθος δεκαετιών, δυνατότητα συνεχών αναβαθμίσεων των αεροσκαφών στο μέλλον, δυνατότητες εναέριου ανεφοδιασμού των αεροσκαφών από ιπτάμενα τάνκερ, δυνατότητες συνεργασίας τους με ιπτάμενα ραντάρ, δυνατότητα συμμετοχής των Τούρκων πιλότων σε πολύ απαιτητικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και εκμάθησης προχωρημένων τακτικών, και πολλά άλλα πράγματα. Αν οι Ρώσοι πουλήσουν μαχητικά αεροσκάφη στους Τούρκους θα πουλήσουν... μόνο μαχητικά αεροσκάφη και λίγα όπλα πολύ μειωμένων δυνατοτήτων - και αυτό είναι όλο.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι αεροπορίες των αραβικών κρατών που εφοδιάζονταν επί δεκαετίες με τα πιο σύγχρονα σοβιετικά αεροσκάφη πάθαιναν τη μία πανωλεθρία μετά την άλλη από την ισραηλινή αεροπορία η οποία είχε χτιστεί με τη βοήθεια αρχικά των Γάλλων και από το 1968 και μετά των Αμερικανών. Όλοι είδαμε επίσης τι απόδοση είχε στην Ουκρανία η ρωσική αεροπορία με τα πολυδιαφημισμένα μαχητικά αεροσκάφη με τις φουτουριστικές σχεδιάσεις που κέρδιζαν επί χρόνια τις εντυπώσεις σε όλα τα διεθνή αεροπορικά σόου - όχι μόνο δεν κατάφερε να αποσπάσει την αεροπορική κυριαρχία από τις πρώτες μέρες, αλλά κυριολεκτικά έλαμψε δια της απουσίας της φοβούμενη τις απώλειες που θα είχε από την ουκρανική αεράμυνα, διότι πολύ απλά ήταν ανίκανη και ανεκπαίδευτη να διεξάγει σύνθετες αεροπορικές επιχειρήσεις σε περιβάλλον αυξημένων απειλών. Ενώ αντιθέτως η αμερικανική αεροπορία δεν έχει ισάξιο αντίπαλο σήμερα πουθενά στον πλανήτη, έχει συσσωρευμένη μεγαλύτερη πολεμική πείρα από ό,τι όλες οι άλλες πολεμικές αεροπορίες του κόσμου μαζί, και διαθέτει τέτοια ποιοτική ανωτερότητα σε όλους τους τομείς ώστε όποια αεροπορία κι αν χρειαστεί να πολεμήσει θα τη συντρίψει εν ριπή οφθαλμού - και όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει από τη στιγμή που οι ένοπλες δυνάμεις μιας χώρας χάσουν την αεροπορική υπεροχή.

Άρα εμείς οι Έλληνες θα έπρεπε να κάνουμε την προσευχή μας μέρα-νύχτα να αποφασίσουν κάποια στιγμή οι Τούρκοι να στραφούν στη Ρωσία για αγορά μαχητικών αεροσκαφών, διότι αυτό θα σήμαινε πολύ απλά πως μέσα σε λίγα χρόνια η αεροπορία τους θα είχε υποβαθμιστεί τελείως σε τριτοκοσμικά επίπεδα και θα έπαυε να αποτελεί υπολογίσιμη απειλή για εμάς. Αυτό είναι που δεν έχει καταλάβει ο κ. Συρίγος, ο οποίος νομίζει ότι η αγορά προηγμένων όπλων είναι σαν να πηγαίνει κανείς στο μπακάλικο να επιλέξει τι μάρκα τυρί φέτα θα αγοράσει. Δεν έχει ιδέα ότι το μαχητικό αεροσκάφος είναι απλώς ΕΝΑ γρανάζι ενός μεγαλύτερου πολύπλοκου μηχανισμού που χρειάζεται και πολλά άλλα γρανάζια για να δουλέψει σωστά - και δεν ξέρει φυσικά ότι οι Αμερικανοί σού πουλάνε ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον μηχανισμό κάθε φορά που σου πουλάνε αεροπλάνα, ενώ οι Ρώσοι σου πουλάνε μόνο καναδυό γρανάζια τα οποία δεν χρησιμεύουν σε τίποτα περισσότερο από το να τα καμαρώνεις στις παρελάσεις και να τα χαζεύεις στις αεροπορικές επιδείξεις. Τον εξέθεσε τον κ. Συρίγο η απαράδεκτη ασχετοσύνη του στα στρατιωτικά ζητήματα και το γεγονός ότι δεν έχει φροντίσει να έχει έστω έναν καταρτισμένο συνεργάτη να τον προφυλάξει από το να λέει δημοσίως ανοησίες.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×