Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Η παραχώρηση της νεκρής ζώνης στο κατοχικό καθεστώς σε χάρτες των Η.Ε.

Γιώργος Τάττης

Σπιθαμή - σπιθαμή παραχωρούν έδαφος της νεκρής ζώνης στο κατοχικό καθεστώς, τα Ηνωμένα Έθνη. Χάρτες που εξασφάλισε και παρουσιάζει το Σίγμα, δείχνουν ακριβώς τη μετατόπιση των ορίων σε περιοχές της Δυτικής Λευκωσίας, από το 1978 έως το 2015. Αντίστοιχα, χάρτης που διένειμαν δημόσιες υπηρεσίες, για σκοπούς διαμοιρασμού των αγροτικών ζωνών, δείχνει να συμφωνεί με τη νέα, παράνομη οριοθέτηση.

Εν γνώσει των Ηνωμένων Εθνών, ο τουρκικός κατοχικός στρατός προελαύνει διαχρονικά και σταδιακά, σε σημεία της νεκρής ζώνης, με την ειρηνευτική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όχι μόνο να μην αποτρέπει τα νέα τετελεσμένα, αλλά… να καταγράφει τις παραχωρήσεις της, σε χάρτες, επιδιώκοντας τη νομιμοποίησή τους.

Το Σίγμα εξασφάλισε χάρτες των Ηνωμένων Εθνών για περιοχές που γειτνιάζουν με τη νεκρή ζώνη.

Οι εν λόγω χάρτες απεικονίζουν τα όρια των δύο γραμμών καταπαύσεως του πυρός, όπως αρέσκεται λανθασμένα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να αποκαλεί το όριο των παράνομων κατοχικών στρατευμάτων και τη γραμμή προκεχωρημένης άμυνας της Δημοκρατίας, στα χωριά της δυτικής Λευκωσίας.

Το πρώτο σημείο είναι βόρεια, δυτικά και ανατολικά του χωριού Μάμμαρι. Η ροζ γραμμή, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, είναι η τουρκική γραμμή κατάπαυσης του πυρός, όπως αυτή αποτυπώθηκε το 1978.

Η δεύτερη, σαφώς νοτιότερα, αποτελεί το νέο όριο, του 2015. Αντίστοιχα, η γραμμή προκεχωρημένης άμυνας της Εθνικής Φρουράς, έχει εμφανώς μετατοπιστεί προς τα πίσω.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώνουν και τους χάρτες, το 2015, έγινε η τελευταία επικαιροποίηση των ορίων των γραμμών κατάπαυσης του πυρός από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με την πάροδο των χρόνων. Ένα έργο που διήρκησε αρκετό καιρό.

Σε δεύτερο σημείο του χάρτη, φαίνονται οι αντίστοιχες γραμμές στα χωρία Αυλώνα, το οποίο εμφανίζεται και με την τουρκική του ονομασία, και στο χωριό Δένεια.

Μόνο σε ένα σημείο ο κατοχικός στρατός έχει οπισθοχωρήσει, κάτι που συνέβη και από την Εθνική Φρουρά στο ακριβώς απέναντι σημείο, που όπως εκτιμάται, αφορούσε κάποια επιχειρησιακή απαίτηση των Ειρηνευτών.


Η νέα αποτύπωση των Ηνωμένων Εθνών για το όριο του κατοχικού στρατού στην Αυλώνα, έρχεται νοτιότερα και ανατολικότερα κάποιων οικιών του χωριού που προηγουμένως εντάσσονταν στην ουδέτερη ζώνη. Αγγίζοντας τώρα, και τις όχθες του ποταμού Σερράχη.

Η ίδια αποτύπωση, κάτι που προκαλεί προβληματισμό, εμφανίζεται και σε χάρτη που διανεμήθηκε από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από περίπου 4 χρόνια, για σκοπούς διαμοιρασμού των τεμαχίων, εντός της νεκρής ζώνης.

Στην παραχώρηση αριθμού σπιτιών, συντείνουν και οι πληροφορίες και η ενημέρωση που κατείχε από το παρελθόν, ο κοινοτάρχης της Αυλώνας, από τον οποίο ζητήθηκε η άποψη.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μενέλαος Σάββα, «Κάποια σπίτια της Αυλώνας στην ουδέτερη ζώνη, φαίνεται ότι κατοικήθηκαν από Τούρκους, παρά το ότι βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη. Τα σπίτια ανήκουν σε ε/κ κάτοικους του χωριού. Περίπου 10 - 12 σπίτια».

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος καταγγέλλει καθημερινή παραβίαση ακόμη και του ανανεωμένου καθεστώτος των ορίων, με χαρακτηριστικό βίντεο, από περιστατικό σήμερα, ενός Τουρκοκύπριου κτηνοτρόφου που εισέρχεται παράνομα στη νεκρή ζώνη.


Δεν δίνουν ξεκάθαρη εικόνα, αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες

Διπλωματικές και άλλες αρμόδιες πηγές, με τις οποίες ήρθε σε επικοινωνία το Σίγμα, είτε αρνήθηκαν να σχολιάσουν το επακριβές περιεχόμενο των χαρτών, είτε δήλωσαν άγνοια, αρκούμενοι στην αναφορά πως κατά καιρούς παρουσιάζονται κάποιοι χάρτες από τα Η.Ε., οι οποίοι έχουν απόκλιση από την αντίληψη που εκφράζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως προς τα όρια της νεκρής ζώνης.

Ταυτόχρονα, έκαναν λόγο για απαγκιστρώσεις σε ορισμένα σημεία σε βάθος χρόνου, με σκοπό την διευκόλυνση της ειρηνευτικής δύναμης, να επιτηρήσει το στάτους κβο.

Όπως μας διαμηνύθηκε, κατά καιρούς υπάρχουν διάφορες ερμηνείες, για τα όρια της νεκρής ζώνης. Θεωρήθηκε ιδιαίτερα ευαίσθητη δε, η εν λόγω περιοχή, λόγω του βάθους που υπάρχει.

Το παράδειγμα που δόθηκε, συγκεκριμένα, ήταν οι τριβές που υπήρξαν για την τοποθέτηση των συρματοπλεγμάτων, και πάλι στη Δυτική Λευκωσία. Κάτι που ο Γενικός Γραμματέας κατέγραψε στις εκθέσεις του, όπως διαφάνηκε από το πρόσφατο προσχέδιο.

Υπενθυμίζονται εδώ τα πρόσφατα περιστατικά στη Δένεια με Ελληνοκύπριο γεωργό. Ως εκ τούτου, φαίνεται να διαψεύδονται για άλλη μια φορά τα Ηνωμένα Έθνη. Στη Δένεια, είχαν ανέφεραν προκλητικά πως ήταν ο Ελληνοκύπριος γεωργός που παραβίαζε τη νεκρή ζώνη.

Ωστόσο, στους χάρτες φαίνεται πλήρως, πως το όριο της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην εν λόγω περιοχή, είχε από καιρού τραβηχτεί προς τα πίσω, δηλαδή νοτιότερα.

Προηγήθηκε εκβιασμός της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Τσετινκαγια

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως περί τα τέλη του 2021, το κατοχικό καθεστώς επιχείρησε να εισέλθει με μπουλντόζες στο γήπεδο. Όταν αυτοκίνητα της ειρηνευτικής δύναμης επιχείρησαν να τους εμποδίσουν, οι μπουλντόζες στράφηκαν εναντίον των περιπολικών, προκαλώντας τους μέχρι και ζημιές. Ένα χρόνο περίπου μετά, το γήπεδο παραχωρήθηκε στους Τουρκοκύπριους.

Πηγή: sigmalive.com


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×