Η επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση προβλέπεται ότι θα συνεχίσει τη θαλάσσια συμφωνία με τον Λίβανο και επίσης θα διατηρήσει τους δεσμούς με την Τουρκία.
Του LAHAV HARKOV
Δημοσιεύτηκε: 3 Νοεμβρίου 2022, 11:52
Ο ηγέτης του κόμματος LIKUD PARTY Μπέντζαμιν Νετανιάχου, 3 Οκτωβρίου
Η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει ορισμένες από τις σημαντικές περιφερειακές πολιτικές της προηγούμενης, αν ο ηγέτης του Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, όπως θεωρείται το πιθανότερο.
Ο Νετανιάχου εξέφρασε οξεία αντίθεση στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με τον Λίβανο, αμέσως πριν τεθεί προς υπογραφή, αποκαλώντας την «όρους παράδοσης».
Ωστόσο, όταν η συμφωνία οριστικοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Νετανιάχου είπε ότι θα συμπεριφερθεί «όπως το έκανα και με τις Συμφωνίες του Όσλο». Όταν είχε γίνει Πρωθυπουργός το 1996, εκπλήρωσε τη δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης ότι το Ισραήλ θα αποχωρούσε σχεδόν πλήρως από τη Χεβρώνα, μετά από διαπραγματεύσεις στις οποίες απαίτησε την υπόσχεση των Παλαιστινίων να σταματήσουν την τρομοκρατία.
Η αντιμετώπιση των Συμφωνιών του Όσλο από τον Νετανιάχου ως πρωθυπουργό μπορεί να συνοψιστεί σε μια δήλωση που έκανε τότε: «Αν δώσουν, θα πάρουν. Αν δεν δώσουν, δεν θα πάρουν». Ο Νετανιάχου επανέλαβε αυτό το κάλεσμα για ανταποδοτικότητα αρκετές φορές στην αυτοβιογραφία του που εκδόθηκε τον προηγούμενο μήνα, και ως εκ τούτου, πιθανότατα αυτή θα είναι και η προσέγγισή του στη συμφωνία με τον Λίβανο επίσης.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν παρείχε στον Πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ μια επιστολή με εγγυήσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο, που θα μπορούσε να περιορίσει τη δυνατότητα του Νετανιάχου να αλλάξει τη συμφωνία. Η επιστολή στηρίζει τη συμφωνία με τον Λίβανο και δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται στην υποστήριξη των IDF (Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας) και την ενίσχυση της ικανότητάς τους να υπερασπιστούν το Ισραήλ, συμπεριλαμβάνοντας και την άμυνα απέναντι σε απειλές εναντίον πλοίων και ενεργειακών εγκαταστάσεων.
Ο τότε Ισραηλινός Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ σε συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου στο γραφείο του Πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, 19 Ιουνίου 2022. (Φωτο: ALEX KOLOMOISKY/FLASH90)
Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι είπε στο Ρόιτερς την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ εγγυώνται να διαφυλάξουν τη συμφωνία θαλασσίων συνόρων.
Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας υπό την κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ
Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας επίσης άνθισαν υπό την κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ, μετά από μια δεκαετία τελμάτωσης. Ο Λαπίντ συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα και οι χώρες συμφώνησαν να επαναδιορίσουν πρεσβευτές. Αυτό συνέβη αμέσως μετά από ένα περιστατικό στενής τους συνεργασίας για την αποτροπή ενός τρομοκρατικού σχεδίου, που με την υποστήριξη του Ιράν σκοπό είχε να απαγάγει ισραηλινούς τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ερντογάν είπε την Τετάρτη ότι αναμένει «οι σχέσεις με το Ισραήλ να διατηρηθούν σταθερές, βασισμένες σε αμοιβαίο σεβασμό για τις ευαισθησίες και σε κοινά συμφέροντα, ασχέτως του αποτελέσματος των εκλογών.»
«Καθόσον γίνονται σεβαστές οι αξίες, πιστεύω ότι η διπλωματία αμοιβαίου οφέλους (win-win) θα ωφελήσει όχι μόνο την Τουρκία και το Ισραήλ, αλλά επίσης ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Ερντογάν.
Η παρακμή των σχέσεων ξεκίνησε όταν, σύντομα αφότου ο πρώην Πρωθυπουργός Εχουντ Ολμέρτ συναντήθηκε με τον Ερντογάν το 2008, ο ισραηλινός στρατός δυο μέρες μετά εξαπέλυσε την Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι (Operation Cast Lead)για να σταματήσει την εκτόξευση πυραύλων από τη Χαμάς εναντίον ισραηλινών πολιτών. Ο Ερντογάν θεώρησε τη χρονική εγγύτητα των γεγονότων ως προδοσία.
Όμως, οι σχέσεις έφτασαν το χαμηλότερό τους σημείο κατά την πρωθυπουργία του Νετανιάχου, το 2010, την επαύριο της επίθεσης στο Μαβί Μαρμαρά, στην οποία οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις επέδραμαν σε ένα πλοίο που είχε σκοπό να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Στην επακόλουθη μάχη σώμα με σώμα, οι κομμάντος σκότωσαν εννέα οπλισμένους ακτιβιστές μιας οργάνωσης που πρόσκειται στον Ερντογάν.
Στο τέλος ο Νετανιάχου απολογήθηκε στον Ερντογάν υπό την πίεση της Ουάσινγκτον, αλλά οι διπλωματικές σχέσεις ποτέ δεν ανέκαμψαν πλήρως. Πρεσβευτές επέστρεψαν στις πρεσβείες το 2016, αλλά λιγότερο από δυο χρόνια αργότερα, η Τουρκία απέλασε τον ισραηλινό πρεσβευτή Εϊτάν Να’εχ – τώρα επιτετραμένο του Ισραήλ στο Μπαχρέιν – ως διαμαρτυρία για την αντίδραση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σε παλαιστινιακές διαδηλώσεις στα σύνορα της Γάζα, και το Ισραήλ απάντησε με τον ίδιο τρόπο, απελαύνοντας τον Τούρκο πρέσβη.
Πηγή: jpost.com απόδοση anixneuseis.gr