Η ομαλοποίηση των σχέσεων Αρμενίας - Τουρκίας θα συνέβαλε αναμφίβολα στην εξυγίανση της συνολικής κατάστασης στην περιοχή του Καυκάσου, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο, γι' αυτό και η Μόσχα χαιρετίζει "την ενεργά επιδεικνυόμενη το τελευταίο διάστημα από την 'Αγκυρα και το Γερεβάν διάθεση να ξεκινήσει ο διμερής τους διάλογος".
"Με ικανοποίηση επισημαίνουμε τον διορισμό ειδικών εκπροσώπων τους για τη συζήτηση του όχι εύκολου πλαισίου της ομαλοποίησης. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε μεσολαβητική συνδρομή σε οποιαδήποτε μορφή", σημείωσε ο Ρώσος υφυπουργός σε συνέντευξή του στο πρακτορείο "Ρωσία Σήμερα", συμπληρώνοντας ότι η Μόσχα θεωρεί σημαντική ταυτοχρόνως "την άρνηση της προβολής προκαταρκτικών όρων, τη συγκέντρωση στα αμοιβαίως αποδεκτά θέματα και βήματα από τις δύο πλευρές, τα οποία θα οδηγούσαν στη σταδιακή διαμόρφωση ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας".
Όπως διαπίστωσε ο Α.Ρουντένκο στην ίδια συνέντευξη "το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα διασφαλίζει αξιόπιστα το καθεστώς κατάπαυσης πυρός στη ζώνη ευθύνης του (σ.σ. στο Ναγκόρνο Καραμπάχ)", εκτίμηση με την οποία συμφωνούν και στο Μπακού και στο Γερεβάν, αλλά και επιβεβαίωσαν οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν Νικόλ Πασινιάν και Ιλχάμ Αλίεφ κατά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι πριν από ένα μήνα.
"Δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλεια στις ζώνες υπό τον έλεγχο των (σ.σ. Ρώσων) κυανοκράνων. Στην περιοχή ήρθε η ειρήνη. Μεμονωμένα περιστατικά δεν έχουν συστημικό χαρακτήρα και επιλύονται έγκαιρα σε συνεργασία και με τις δύο πλευρές. Πέραν τούτου οι ειρηνευτές μας συμμετέχουν ενεργά στην αποκατάσταση μετά τη σύγκρουση", σημείωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι στις κατοικίες τους επέστρεψαν περί τις 53 χιλιάδες κάτοικοι.
Πηγή: ΑΜΠΕ capital.gr