Την τελευταία εικοσαετία, τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ ή UAVs) ή Drones όπως είναι ευρέως γνωστά, χρησιμοποιούνται για ένα πλήθος εφαρμογών από ιδιωτικούς, επιχειρηματικούς, αλλά και δημόσιους φορείς.
Στην κατηγορία των στρατιωτικών ΣμηΕΑ έχουν, επίσης, καταγραφεί πολύ σημαντικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρούνται ως ένα απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων ένοπλων δυνάμεων που διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις. Επιπροσθέτως, μία νέα παραλλαγή στρατιωτικών ΣμηΕΑ, τα «επιθετικά» (ή «θανατηφόρα» – lethal) παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Όλες οι παραπάνω ραγδαίες εξελίξεις στο τομέα των Drones οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας που έχουν ενσωματωθεί και μάλιστα με ιδιαίτερα προσιτό κόστος.
Όμως, είναι πολύ συχνό φαινόμενο, αυτές οι τεχνολογίες και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να αξιοποιούνται από ανθρώπους ή ομάδες για κακόβουλες χρήσεις ή με απρόσεκτο τρόπο και έτσι να δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια και την ζωή των ανθρώπων αλλά και της περιουσίας και των κρίσιμων εγκαταστάσεων. Τα Drones έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη για «κακόβουλες» χρήσεις και αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Το 2013, ακτιβιστές από το «Πειρατικό Κόμμα» (Pirate Party) της Γερμανίας πέταξαν ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (πολυκόπτερο) σε πολύ κοντινή απόσταση από την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά την διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας. Σκοπός τους ήταν η διαμαρτυρία για την χρήση των Drones επιτήρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τότε έχουν υπάρξει πολλαπλές περιπτώσεις στις οποίες τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν επιχειρήσει ή έχουν καταφέρει να διαταράξουν την ασφάλεια και την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων, διεισδύοντας σε περιοχές που μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν δύσκολο ή αδύνατο. Τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί είναι πολλά και παρακάτω αναφέρονται, ενδεικτικά, μόνο κάποια από αυτά:
Τον Ιανουάριο του 2015, ένα ΣμηΕΑ συνετρίβη στο γκαζόν του Λευκού Οίκου, προκαλώντας αρκετές ανησυχίες ότι η κατοικία του Προέδρου των ΗΠΑ μπορεί να είναι ευάλωτη, παρότι το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν μία ακούσια ενέργεια που δεν είχε κακόβουλο σκοπό.
Στις 9 Απριλίου του 2015, ένας άνδρας που ήθελε να διαμαρτυρηθεί για την πυρηνική πολιτική της Ιαπωνίας, προσγείωσε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω στην οικία του Ιάπωνα πρωθυπουργού, που μετέφερε ραδιενεργό άμμο από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα.
Τον Αύγουστο του 2018, πραγματοποιήθηκε μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρόεδρου της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο στο Καράκας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εθνικής εκδήλωσης. Η απόπειρα υλοποιήθηκε με μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο έφερε εκρηκτικά, που πυροδοτήθηκαν πάνω από το ακροατήριο και οδήγησαν σε λίγους τραυματισμούς.
Απειλές και κακόβουλοι χρήστες
Οι κατηγορίες των απειλών που δημιουργούνται από την κακόβουλη χρήση των ΣμηΕΑ , ανάλογα με το είδος των κινδύνων που δημιουργούν, μπορούν να ταξινομηθούν στις παρακάτω τρεις γενικές κατηγορίες: