Με αφορμή την 123η επέτειο της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, η Ρωσία ανήρτησε ένα tweet στο οποίο αναφέρθηκε στα γεγονότα που έγιναν τότε και ειδικά στη βύθιση του οθωμανικού στόλου. Η ανάρτηση δεν έγινε, βέβαια, γιατί οι Ρώσοι ξαφνικά θυμήθηκαν την Ιστορία. Η πρόθεσή τους ήταν σαφής και ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.
Το επίμαχο tweet δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της αυξανόμενης δυσαρέσκειας της Μόσχας απέναντι στην Άγκυρα. Παρά τη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, το χάσμα μεταξύ τους γίνεται όλο και μεγαλύτερο, καθώς βρίσκονται σε πολλά αντίθετα μέτωπα. Από τη Συρία και τη Λιβύη μέχρι το Ναγκόρνο Καραμπάχ τα συμφέροντά τους συγκρούονται, αφού οι δύο χώρες υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές. Η Τουρκία εξαντλεί την υπομονή της Ρωσίας και οι σχέσεις των δύο χωρών φαίνεται να περνούν σε νέα φάση.
Θυμούμενη τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, η Ρωσία δηλώνει επίσης παρούσα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δείχνει αποφασισμένη να μην αφήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή. Άλλωστε, δεν έχει κρύψει ποτέ το ενδιαφέρον της και αυτό φαίνεται και από την εμπλοκή της τόσο στη σύρραξη στη Συρία όσο και στη Λιβύη.
Για αυτό και η αναθέρμανση των σχέσεων της Μόσχας με την Αθήνα δεν είναι καθόλου τυχαία. Την ερχόμενη βδομάδα θα επισκεφτεί την Ελλάδα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ το Κρεμλίνο ετοιμάζεται να ανταποκριθεί και σε πρόκληση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν ψυχράνει τα τελευταία δύο χρόνια, όμως τώρα φαίνεται πως έφτασε η εποχή της επαναπροσέγγισης.
Για την Ελλάδα, την Κύπρο, το ερώτημα είναι πώς θα διαχειριστούν την εξελισσόμενη κατάσταση. Πώς θα διαμορφώσουν, δηλαδή, τις σχέσεις τους όχι μόνο με την Τουρκία με την οποία βρίσκονται στα μαχαίρια, αλλά με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ ενόψει και του αυξανόμενου ανταγωνισμού τους. Οι ισορροπίες δεν είναι εύκολο να βρεθούν καθώς το διακύβευμα είναι μεγάλο. Στόχος της Αθήνας και της Λευκωσίας θα πρέπει να είναι μια εξισορροπημένη πολιτική, που θα διασφαλίζει πρωτίστως τα συμφέροντά τους, έχοντας κατά νου ότι, στους ρευστούς καιρούς που ζούμε, οι συμμαχίες διαλύονται με την ίδια ευκολία που συνάπτονται.
Πηγή: Ξένια Τούρκη philenews.com