Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Έντονη δυσαρέσκεια στο στρατόπεδο του Τραμπ με το πράσινο φως Μπάιντεν για χρήση πυραύλων μεγάλης εμβέλειας

Ο Μπάιντεν «ναρκοθετεί» με πυραύλους την προεδρία Τραμπ

«Καθώς αποχωρεί από το γραφείο του, ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να ξεκινήσει έναν Τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο», ανέφερε στο Χ, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν

Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

Εντονη δυσαρέσκεια ακόμη και οργή στο στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ έχουν πυροδοτήσει οι πληροφορίες ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους αμερικανικούς πυραύλους για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος.

«Καθώς αποχωρεί από το γραφείο του, ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να ξεκινήσει έναν Τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο», ανέφερε στο Χ, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν.

Ο Αμερικανός, πρώην πρεσβευτής στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρένελ δήλωσε μάλιστα ότι «ουδείς προέβλεπε πώς ο Τζο Μπάιντεν θα κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη μεταβατική περίοδο, παράδοσης της εξουσίας».

Αναμφίβολα, είναι εντυπωσιακή η βαρύτητα μιας πολιτικά σοβαρής και ακατάλληλης επιλογής του προέδρου Μπάιντεν για μια απερχόμενη κυβέρνηση, που ηττήθηκε ξεκάθαρα στις κάλπες. «Όταν μάλιστα πρόκειται για μια απόφαση που, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, δεν μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του πολέμου, αλλά που σίγουρα θα περιπλέξει τον διάλογο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας τους επόμενους μήνες, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του», τονίζουν στην «Ναυτεμπορική», δημοσιογραφικές πηγές στη Νέα Υόρκη.

«Θέλει να σπάσει αυγά»

«Φαίνεται ότι ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου θέλει να σπάσει τα αυγά στο καλάθι», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. «Ο Πρόεδρος Τραμπ πήρε μια σαφή εντολή να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Λοιπόν, τι κάνει ο Μπάιντεν τους τελευταίους δύο μήνες στην εξουσία του; Κλιμακώνει τον πόλεμο. Είναι ο στόχος του να παραδώσει την εξουσία στον Τραμπ τη χειρότερη δυνατή κατάσταση;» διερωτάται ο Αμερικανός επενδυτής, Ντέιβιντ Ζακς, πρώην επικεφαλής του PayPal και πολύ κοντά στον Έλον Μασκ .

Η έγκριση χρήσης από το Κίεβο των αμερικανικών πυραύλων για επιθέσεις βαθιά στο ρωσικό έδαφος, είναι «μια αμφιλεγόμενη και ασυνήθιστη απόφαση για απερχόμενο πρόεδρο», η οποία, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι NEW York Times, θα πυροδοτήσει «διχασμούς» μεταξύ των ίδιων των συμβούλων του Λευκού Οίκου.

Οι φόβοι μιας κλιμάκωσης είναι κάτι παραπάνω από βάσιμοι, αρκεί να θυμηθούμε τι είπε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν για αυτό το ενδεχόμενο: «Εάν εγκριθεί αυτή η απόφαση, δεν θα σημαίνει τίποτα λιγότερο από την άμεση συμμετοχή των χωρών του ΝΑΤΟ , των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή η άμεση συμμετοχή προφανώς θα αλλάξει σημαντικά την ίδια τη φύση αυτής της σύγκρουσης».

Σε κάθε περίπτωση, μεταδίδει το BBC, «η απόφαση θα είναι περισσότερο συμβολική παρά στρατηγική. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν από καιρό υποδείξει ότι ένα οπλικό σύστημα από μόνο του δεν θα κερδίσει τον πόλεμο και ότι πολλοί ρωσικοί στόχοι – όπως αεροδρόμια – θα παραμείνουν εκτός εμβέλειας. Ωστόσο, θα είναι μια σημαντική ψυχολογική ώθηση για την Ουκρανία, σε μια εποχή που οι άμυνές της καταρρέουν».

Νέα «σπίθα» στον πόλεμο…

Η αργή, αλλά σταθερή προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων στα μέτωπα έχουν επίσης έναν ξεκάθαρο στόχο: στις 20 Ιανουαρίου του 2025 που θα ορκιστεί ο Τραμπ, η Μόσχα να ελέγχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του ουκρανικού εδάφους. «Με τους Ουκρανούς να είναι-λόγω και του χειμώνα- στα πρόθυρα φυσικής επιβίωσης, η το Κρεμλίνο ελπίζει επίσης να επιβάλει τους όρους του, στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με το Κίεβο», εξηγούν Ευρωπαίοι στρατιωτικοί αναλυτές.

Η Ουκρανία θα είναι μεγάλος χαμένος καθώς θα υπάρχει μείωση, αν όχι και διακοπή της αμερικανικής βοήθειας επί προεδρίας Τραμπ, ενώ-ούτε και η Ευρώπη θα μπορέσει να αναλάβει αυτή την ευθύνη, έναντι του Κιέβου.

Κόντρα στους G20

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των G20 στη Βραζιλία.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά ,Τζάστιν Τριντό , που αναμένεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την παγκόσμια σκηνή, εξέδωσε δήλωση εκ μέρους των ηγετών της G7, δηλώνοντας «ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί».

Αντίθετα, ο οικοδεσπότης της συνόδου, πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, με την υποστήριξη της Κίνας, προωθεί ένα διαφορετικό σχέδιο στη G20 που δεν θα δώσει την προσαρτημένη περιοχή πίσω στην Ουκρανία. Ο Λούλα προέτρεψε τους ηγέτες της G20 να πιέσουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου που κοντεύει να κλείσει τρία χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτείνει σχέδιο για «πάγωμα» του πολέμου στην Ουκρανία στις σημερινές γραμμές του μετώπου.

Η τουρκική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς, όπου η Ρωσία ελέγχει μεγάλες εκτάσεις από το 2014. Ο Ερντογάν προτείνει να αναπτυχθούν στο Ντονμπάς διεθνή στρατεύματα ως πρόσθετη εγγύηση. Το Κίεβο θα μπορούσε να εξασφαλίσει στρατιωτικές προμήθειες ως αντιστάθμισμα για τη συμφωνία να μείνει η Ουκρανία εκτός ΝΑΤΟ.

Μια πρόταση θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή αμέσως από την Ουκρανία, αλλά τα περιθώρια διαπραγμάτευσης του Κιέβου έχουν στενέψει πολύ. Ακόμη κι αν κάνει χρήση των αμερικανικών πυραύλων στο ρωσικό έδαφος.

Στο χειρότερο σενάριο, η Ουκρανία θα αναγκαστεί να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία. Είναι απίθανο, μάλιστα, η Ρωσία να παραδώσει τα εδάφη που έχει ήδη κατακτήσει.. «Τα συμφέροντα της Ουκρανίας έρχονται σε δεύτερη μοίρα, εάν βλάπτουν εκείνα των μεγάλων δυνάμεων. Και ιδίως της Αμερικής του Τραμπ!

Πηγή: naftemporiki.gr